Istoria Monedei Euro

Cuprins referat Cum descarc?

1.Definitie euro
2.Ideea unei monede europene unice
3. Deumirea "euro" 
4.Bancnotele si monedele euro
5.Cum a fost introdus euro
6.Conditi pentru a putea adopta moneda euro
7.Importanta zonei euro
8.Banca Centrala Europeana
9.Aderarea Romaniei la ,,Zona Euro"
10.Avantaje si dezavantaje
11. Costurile si beneficiile monedei unice
12.Concluzii
13.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Definitie euro
Euro reprezinta ,,unitate monetara de baza a unor tari membre ale Uniunii Europene incepand din 1999." 
2. Ideea unei monede europene unice
Euro este parte integranta a procesului unificarii politice europene, proces inceput in 1946 de catre Winston Churchill cu scopul crearii ,,Statelor Unite ale Europei" care sa aduca " fericire, prosperitate si glorie oamenilor de pe continentele devastate" 
Ideea lui Churchill a prins contur in 1952, atunci cand 6 tari vest-europene au creat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, aceste fiind cele mai puternice resurse. Dupa doar 6 ani prin Tratatul de la Roma a luat nastere Comunitatea Economica Europeana. Scopul acesteia a fost de a reduce barierele comerciale, coordonarea politicii in domeniul transportului si a agriculturii, libera circulatie a fortei de munca si a capitalului in cadrul statelor membre si cel mai important de mentinerea pacii in Europa occidentala. Totul a avut un succes foarte mare, comertul european marindu-si valoarea de patru ori. La sfarsitul anilor 60 marca germana si francul francez au inceput sa se devalorizeze astfel ca in luna decembrie a anului 1970 se aduce in discutie pentru prima data termenul de ,,Uniune Economica Monetara" in raportul Werner. Un plan bine realizat insa la care America nu doreste sa ia parte, refuzand sa isi riste rezervele de aur. Datorita stabilizarii economiei dupa lungi dezbateri se infinteaza Actul Europei unice prin care se promitea inlaturarea tuturor controalelor de frontiera, a tarifelor, a vamilor si restrictilor legate de capital si de forta de munca. Raportul Delors din 1989 prezenta trei etape pentru crearea unei singure monede trans-europene, raport foarte asemanator cu cel a lui Werner insa care de aceasta data a fost foarte bine primit.
3. Deumirea "euro" 
Denumirea monedei unice a constituit subiect al unor controverse. Unii sustineau ca moneda unica trebuie sa fie marca germana sau francul, in timp ce altii sustineau ca ECU este cea mai potrivita denumire. In cadrul Consiliului European de la Madrid din decembrie 1995 s-a decis renuntarea la numele ECU si adoptarea numelui euro pentru viitoarea moneda unica. Ideea de a se adauga prefixul "euro" la numele monedelor nationale a fost respinsa pentru a evita unele divergente precum " euromarca este mai puternica ca eurofrancul"; astfel nu s-ar mai fi vorbit despre moneda unica. La 15 iulie 1997 a fost luata decizia utilizarii unei prescurtari oficiale pentru euro, "EUR".
4. Bancnotele si monedele euro
Simbolul monede europene, EUR, provine de la initiala continentului europa, iar cele doua bare paralele reprezinta stabilitatea si siguranta. "In alegerea caracterului EUR, creatorii s-au inspirit de la grecescul epsilon, Grecia fiind leaganul civilizatiei europene". 
De obicei monedele sunt decorate cu chipul unei personalitati nationale, insa pentru moneda euro s-a organizat un concurs oficial de designe intre februarie si septembrie 1996. Una dintre restrictile concursului a fost ca imaginea sa nu faca referire la o tara anume pentru a se evita conflictele. Totodata fiecare imagine de pe cele 7 bancnote trebuie sa reflecte o perioada anume din istoria Europei: Clasicismul, Romantismul, Goticul, Renasterea, Barocul, epoca fierului si sticlei, perioada moderna. Castigatorul concursului a fost Robert Kalina, imaginile sale reprezentand ,,poduri, porti si ferestre" din fiecare perioada istorica. Acestea nu reperezinta un monument european anume, ci caracteristici care pot fi regasite in multe parti din Europa.
Aversul fiecarei bancnote infatisaza o fereastra sau o poarta caracteristica uneia dintre perioadele istorice, alaturi de cele 12 stele ale Uniunii Europene. Stelele aurii formeaza un cerc, reprezentand uniunea popoarelor europei. Numarul acestora este invariabil reprezentand simbolul perfectiunii si unitatii. Reversul fiecarei bancnote prezinta un pod pitoresc, dar imaginar alaturi de o harta a Europei.
Pe aversul monedelor sunt descrise harti ale Europei si cele 12 stele, in timp ce reversul prezinta simboluri nationale.
Codul oficial pentru euro al Organizatiei Internationale de Standardizare (ISO) este ,,EUR".
5. Cum a fost introdus euro
Faza I
In 1979 legatura intre monedele europene si prevenirea fluctuatiei mari intre valorile lor a fost stabilita de Sistemul European Monetar (EMS). Totodata Sistemul European (EMS) in acord cu ratele de schimb a monedei fiecarui Stat Membru a creat Mecanismul European al Ratei de Schimb (ERM), ratele trebuiau sa fie restrictionate la fluctuactii foarte mici (+/- 2.25%) pe orice latura a valorii de referinta.Aceasta valoare de referinta a fost stabilita intr-un agregat al tuturor monedelor participante care s-au numit Unitatea de Moneda Europeana (ECU).
Aprecierea dintre pietele vecine a fiecarui Stat Membru da forma pietei Unice Europene dupa anii 1980. Crearea monedei unice pe Piata Unica de Mecanismul ratelor de schimb (ERM) elimina pericolul de riscul ratei de schimb.
Pentru inlaturarea barierelor institutionale si economice intre statele membre de Uniunii Europene, Comisia Europeana a adoptat in februarie 1986 Actul Unic European. In 1989, au fost schitate planuri pentru a realiza Uniunea Economica si Monetara (EMU) in 3 stadii. In 1990 a inceput oficial prima faza care a avut drept scop inalturarea controalelor asupra ratei de schimb dand liberatate miscarii capitalurilor in Comunitatea Economica Europeana (EEC). Prin Tratatul de la Maastricht cele 3 faze duc la transformarea EEC-ului in Uniunea Europeana, in anul 1992." Criteriile pentru calitatea de membru a Uniunii Europene si adoptarea monedei euro sunt stabilite in trei documente. Primul este Tratatul de la Maastricht din 1992, care a intrat in vigoare pe 1 noiembrie 1993. Mai tarziu in acelasi an, al doilea criteriu a fost creat de Consiliul European la Copenhaga, si anume prin crearea ,,criteriilor Copenhaga", care au clarificat scopurile generale ale Tratatului de la Maastricht. Al treilea este contractul cadru negociat cu fiecare tara candidata mai inainte de a adera la UE".


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Monedei Euro.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!