Investitii Straine Directe in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Investitiile straine reprezinta, pentru Republica Moldova, una din sursele ce asigura o crestere durabila a economiei nationale. Influenta acestora asupra economiei nationale este dubla. Pe de o parte este vorba de credite, imprumuturi si investitii prin intermediul carora capitalul strain poate completa resursele financiare nationale in aplicarea programului de macro-stabilizare, iar pe de alta parte capitalul strain joaca un rol fundamental in restructurarea si modernizarea economii nationale.
Un rol deosebit in acest sens le revine investitiilor straine directe, ce reprezinta un catalizator al dezvoltarii economice pentru toate tarile din Europa Centrala si de Est, si permit a realiza proiecte majore si insemnate, a atrage tehnologii avansate (spre exemplu la crearea unor produceri noi), la fel noi practici ale administrarii corporative. 
Investitiile straine directe sunt privite ca o miscare a capitalurilor ale caror zona de deplasare nu se opreste la granitele nationale, devenind o activitate internationala.
Incepand cu anul 2010, datorita inviorarii economiei mondiale si stabilizarii economice a principalelor tari-investitori in Republica Moldova, se remarca sporirea interesului investitorilor straini, vis-a-vis de posibilitatile oferite de economia nationala, fluxul investitiilor straine demonstrand o sporire considerabila. Potrivit rezultatelor pentru anul 2011, fluxul net al investitiilor straine directe in economia nationala a constituit 274 mil.dolari SUA, ceea ce depaseste nivelul anului 2010 cu 38,8 % si reprezinta cel mai inalt ritm de crestere in ultimii patru ani.
Investitii straine directe in economia nationala*(mil.USD)
*inclusiv capitalul social, venitul reinvestit si imprumuturile intragrup
De asemenea, mentionam, ca in trimestrul IV 2011 volumul fluxului de investitii straine atrase in economia republicii, a depasit cu 58,7% nivelul trimestrului IV 2010,constituind 72,9 mil. USD.
Sporirea interesului investitorilor straini fata de Moldova se confirma si de datele Camerei Inregistrarii de Stat. Asadar, cota-parte a intreprinderilor cu participarea capitalului strain din numarul total al intreprinderilor noi inregistrate s-a majorat de la 6,8% in anul 2007 pana la 9,1% in anul 2011 .
Dinamica intreprinderilor, inclusiv cu capital strain inregistrate in Republica Moldova
Dupa cum s-a mentionat anterior, fluxul net al investitiilor straine directe in economia nationala in anul 2011 a crescut considerabil, insumand 274 mil. dolari SUA. 
Situatia pe sectoare a fluxului net al investitiilor straine directe este diferita. Astfel, in sectorul bancar, investitiile in capitalul social in anul 2011 au fost cele mai neinsemnate in ultimii 5 ani (7,64 mil. USD). In alte sectoare fluxurile nete de investitii directe au fost mult mai mari si au constituit 247,75 mil. USD, crescand in comparatie cu anul 2010 cu 31,8%.
Intrarile de investitii straine directe in economia nationala pe parcursul anului 2011 au fost evaluate la 431.80 mil.USD, in crestere cu 19.2 la suta comparativ cu anul 2010. Cele mai mari intrari au fost inregistrate la capitalul social 187,24 mil.USD, venitul reinvestit de nerezidenti fiind evaluat la 94,42 mil.USD. Imprumuturile de la investitorii straini au insumat 142,87 mil.USD, din care 130,03 mil. USD sunt trageri efective. 
Iesirile de investitii straine directe au fost determinate de rambursarile efectuate de agentii economici rezidenti la imprumuturile acordate lor anterior de catre investitorii straini. Conform orarului, urmau sa fie rambursate imprumuturi in valoare de 93.98 mil.USD, din care 69.58 mil.USD au fost efectiv achitate si 5.51 mil.USD au fost stinse printr-o emisiune suplimentara de actiuni, restul majorand arieratele. Retragerile din capitalul social au fost evaluate la 43.34 mil.USD.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Straine Directe in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!