Interdependența dintre Instituțiile Publice și Instituțiile Private

Extras din referat Cum descarc?

Organizatii publice si organizatii private
Organizatiile reprezinta entitati considerate a fi complexe si dificil de a da o definitie concreta. Ele reprezinta puncte comune ale structurilor, tehnologiilor, resursei umane, grupurilor, politicii, etc. 
Organizatia publica nu dispune de un instrument categoric de evaluare a activitatii proprii:profitul.
Institutiile publice reprezinta ansamblul structurilor organizate, create in societate pentru gestionarea afacerilor publice. Institutiile publice reprezinta singurul mod de organizare social-economica a statului care poate face fata provocarilor modernitatilor.
Clasificarea institutiilor publice
1. Din punct de vedere al subordonarii:
- institutii ale administratiei publice locale;
- institutii al administratiei publice centrale.
2. In functie de drepturile pe care le au in legatura cu abordarea, repartizarea si utilizarea fondurilor bugetare:
- institutii publice ierarhic superioare;
- institutii publice subordonate.
3. Din punct de vedere al statutului juridic institutiile publice se impart in:
- institutii publice cu personalitate juridica;
- institutii publice fara personalitate juridica.
4. In functie de sistemul de finantare:
- institutii publice finantate integral din venituri bugetare;
- institutii publice cu finantare mixta;
- institutii publice finantate integral din mijloace extrabugetare;
- institutii publice finantate integral din fonduri extrabugetare cu destinatie sociala.
Caracteristicile institutiilor publice
Particularitatile institutiilor publice izvorasc din specificul activitatii acestora, din modul de finantare, din statutul juridic, aspecte ce rezulta din legea de infiintare. Astfel, institutiile publice sunt infiintate prin legi sau hotarari de Guvern, in care se precizeaza:
- Forma juridica, statutul si subordonarea ierarhica;
- Obiectul de activitate;
- Structura organizatorica;
- Patrimoniul atribuit pentru desfasurarea activitatii si realizarea serviciilor publice specifice.
In ceea ce priveste firma privata acesta reprezinta un indice al pietei care arata managerului daca activitatea sa este sau nu eficienta si eficace. 
In cazul managerului public acesta nu se plaseaza in aceeasi relatie cu piata si nu beneficiaza de acelasi instrument de evaluare a activitatii.
Cum realizeaza un manager public daca activitatea sa este sau nu corespunzatoare reprezinta o intrebare dificila. Distribuirea serviciilor si produselor de catre administratie catre cetatean se bazeaza mai mult pe dorinta de legitimare decat pe ratiuni economice.
O alta problema interesanta este reprezentata de relatia intre distribuirea
serviciilor/produselor si venit. Pentru o firma cu cat nivelul produselor/serviciilor este mai mare cu atat nivelul veniturilor are tendinta sa creasca. Pentru organizatia publica situatia e mai complexa: nu este obligatoriu ca din dezvoltarea activitatii sau cresterea numarului serviciilor distribuite sa rezulte si o crestere a veniturilor.
In sectorul privat, un manager se bazeaza, in general, pe o structura de conducere clara spre deosebire de sectorul public in care managerii pot intra in contact cu o multitudine de ,,sefi" sau coordonatori, fie ei superiori directi sau lideri ai
grupurilor de interes.
In aceste conditii un manager public poate fi pus in situatia de a colabora cu o multime de persoane cu influenta si putere care ii poate afecta semnificativ autoritatea.In cazul firmei private motivarea sau penalizarea angajatilor este inclusa larg sub controlul managerului. In cazul organizatiei publice acesta nu detine aceleasi atributii. 
De ce reprezinta discutia referitoare la diferente/asemanari intre organizatiile publice si private un subiect important- Pentru ca existenta/inexistenta unor caracteristici specifice ale organizatiilor publice influenteaza tipul de management necesar in cadrul acestora.
Unul din miturile cele mai populare in discutia administrativa se refera la autoritatea calitativa a organizatiilor private asupra celor publice: firma privata este mult mai eficienta, flexibila si eficace decat institutiile publice. Aceasta perceptie se datoreaza calitatilor si performantelor firmelor private.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interdependenta dintre Institutiile Publice si Institutiile Private.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!