Institutiile Europene

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, compusa din 27 tari. 
Sub prevederile articolului 7 al Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, revizuit ulterior prin tratatele integrarii europene, principalele institutii comunitare sunt:
Parlamentul European, care reprezinta cetatenii Uniunii Europene;
Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri), care reprezinta fiecare stat membru ;
Comisia Europeana, care reprezinta interesele generale ale UE;
Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, care se ingrijeste de respectarea legilor europene;
Curtea Europeana de Conturi, care verifica finantarea activitatilor UE;
Consiliul European - se ocupa cu probleme privitoare la cadrul si perspectivele generale de evolutie ale Uniunii Europene
Banca Europeana de Investitii - rolul de a prelua finantarea pe termen lung a unor proiecte concrete
Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand deci un caracter cu adevarat supranational.
Comisarii sunt membri cu drepturi egale ai comisiei, reprezentand deciziile luate pe principiul colegial. Durata unui mandat este de 5 ani.
Comisia actuala a fost aleasa de Parlamentul European pe 18 noiembrie 2004, Mandatul acesteia a inceput pe 22 noiembrie 2004 .
Comisia este motorul sistemului institutional al Comunitatii:
avand dreptul de initiativa intocmeste proiectele de legi, pe care le supune pentru adoptare Parlamentului si Consiliului. In comparatie cu organele de tip "agenda setter" intalnite in alte sistem politice, cum ar fi in cazul guvernului federal german, comisia poate oricand sa retraga orice initiativa legislativa care inca nu a fost adoptata definitiv de Consiliu;
in calitate de organ executiv Comisia asigura aplicarea legislatiei europene (directive, regulamente, decizii), executia bugetara si realizarea programelor adoptate de Consiliu si Parlament;
impreuna cu Curtea Europeana de Justitie verifica respectarea legislatiei comunitare;
in calitate de reprezentant legal al Comunitatii la nivel global are dreptul de a negocia mai ales tratatele din domeniul comertului si colaborarii internationale.
Parlamentul european este unul din organele Comunitatilor Europene. Incepand cu anul 1979 este ales direct, o data la 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete. Deputatii din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, in care acestia sunt membri in tarile lor de origine. Incepand cu 13 iunie 2004, acesta are 732 de membri. S-a decis ca numarul maxim de parlamentari europeni trebuie fixat la 732, cu un prag minim de 5 si respectiv maxim de 99 de deputati pentru fiecare stat membru
Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg. 
Parlamentul are trei puteri importante:
Puterea legislativa, prin care impreuna cu Consiliul Uniunii Europene adopta legislatia europeana (directive, ordonante, decizii).
Puterea bugetara. Parlamentul European impreuna cu Consiliul sunt organele bugetare ale UE. Comisia Europeana intocmeste un proiect de buget. In faza de aprobare a bugetului Parlamentul si Consiliul au posibilitatea de a efectua modificari. 
Puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Inainte de numirea membrilor acesteia, Parlamentul analizeaza in comisiile sale competenta si integritatea comisarilor desemnati. Parlamentul poate aproba numirea membrilor comisiei, sau impune retragerea unuia din comisari prin neacordarea votului de incredere. 
Sediul central al Parlamentului European se afla la Strasbourg. Acolo se tin cele 12 sedinte anuale in plen, a cate patru zile fiecare.
Comisiile si fractiunile se mai pot de asemenea intruni la Bruxelles, unde de curand a avut loc si o sedinta plenara. 
Directiile Generale mai apropiate sferei politice isi au sediul la Bruxelles, celelalte la Luxemburg. 
La Luxemburg se afla sediul Secretariatului General.
Secretariatul General este condus de un secretar general si este alcatuit din 8 directii, fiecare fiind condusa de un director general, la care se adauga un Birou juridic. 
Aici lucreaza circa 3500 de angajati, adica peste jumatate din personal, multi dintre acestia fiind traducatori si functionari ai serviciilor administrative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile Europene.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!