Institutii cu Atributii in Domeniul Finantelor Publice

Extras din referat Cum descarc?

Procesul complex al constituirii si repartizarii resurselor financiare publice, circulatia fluxurilor financiare catre si de la bugetul de stat, este asigurat prin structuri institutionale specifice, bine delimitate din punct de vedere al atributiilor care le revin, apartinand statului de drept.
O prezentare a acestora nu se poate face altfel decat in functie de ierarhizarea lor din punct de vedere al reprezentarii si al atributiilor care le revin.
Se disting astfel in primul rand, institutii ale puterii legislative ale statului de drept, in care sunt cuprinse autoritatile alese ale puterii centrale si locale de stat, ale Parlamentului, Consiliilor judetene, municipale, orasenesti si comunale.
In subordinea acestora pe diferite paliere structurale funtioneaza institutiile administratiei centrale si locale, ale statului: Curtea de conturi, Guvernul, Ministerele, Prefecturile, aparatul Consiliilor judetene si Primariile.
Dintre structurile mentionate, institutia specializata cu cele mai largi atributii in domeniul finantelor publice este Ministerul Finantelor Publice impreuna cu structurile sale teritoriale. La acestea se adauga bancile, societatile de asigurari si reasigurari cu capital de stat.
Vom prezenta in cele ce urmeaza principalele atributii in domeniul finantelor publice ale unora din autoritatile publice mentionate mai sus.
Parlamentuleste forul suprem legislativ si unica autoritate legislativa a tarii. El adopta legi privitor la toate domeniile vietii sociale, inclusiv la cele economico-financiare si monetare. Legat de domeniul finantelor publice, deosebit de importanta este adoptarea legii privind finantele publice, legile de stabilire a diverselor tipuri de impozite si taxe de la diversi contribuabili, legea privind asigurarile sociale de stat, legea bancara, legea finantelor publice locale, legile anuale de adoptare a bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat, al fondurilor speciale precum si legea de adoptare a executiilor bugetare anuale a acestora.
Guvernul are o serie intreaga de atributii in domeniul finantelor publice dintre care merita menaionate:
elaborarea proiectului bugetului de stat, al asigurarilor sociale de stat, pe care le supune spre aprobare Parlamentului dupa aprobare raspunzand de realizarea acestora;
asigura conducerea generala a activitatii executive in domeniul finantelor publice;
raspunde de recuperarea creantelor externe ale statului rezultate din activitati de comert exterior sau diverse cooperari economice internationale.
Ministerul Finantelor Publiceprin atributiile importante care ii revin exercita o influenta determinanta asupra mediului economic in toate compartimentele sale prin utilizarea eficienta a diferitelor parghii financiare pe care le are la indemana. 
La fel de importante sunt si atributiile de redistribuire a resurselor financiare publice prin aceasta asigurandu-se derularea corespunzatoare a diverselor activitati de interes public, social, economic, al apararii nationale si al ordinii publice.
Principalele atributii ale Ministerului Finantelor publice se refera la:
elaborarea si aplicarea in practica a politicii bugetare a Guvernului;
elaborarea si implementarea politicii fiscale a Guvernului;
corelarea politicilor bugetare si fiscale cu politica economico-sociala generala;
administrarea datoriei publice;
exercitarea controlului financiar public intern;
asigurarea evidentei centralizata a bunurilor ce constituie domeniul public al statului;
elaboreaza cadrul legal in domeniul contabilitatii;
reprezentarea intereselor Romaniei in relatiile internationale in domeniul specific de competenta;
asigurarea unui mediu de afaceri concurential


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii cu Atributii in Domeniul Finantelor Publice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!