Insolvabilitatea Intreprinderii

Extras din referat Cum descarc?

Insolvabilitatea intreprinderii
Procedura de insolvabilitate reprezinta un important mecanism juridico- economic de asigurare a stabilitatii si sigurantei circuitului civil. Acesta permite a diminua la maxim efectele negative ale situatiei cind un subiect de drept se afla in incapacitate de plata. 
In Republica Moldova reglementari privind insolvabilitatea au incercat a fi introduse odata cu aparitia activitatii antreprenoriale si trecerea de la o economie centralizata la una de piata libera. Initial a fost adoptata Legea cu privire la faliment din 1992, care ulterior a fost inlocuita prin legea cu privire la faliment din 1996, iar la moment procedura de insolvabilitate este reglementata prin Legea cu privire la insolvabilitate nr.632/2001. 
Prin insolvabilitate se intelege situatia financiara a debitorului caracterizata 
prin imposibilitatea di de a-si onora obligatiile de plata ajunse la scadenta, iar procedura de insolvabilitate reprezinta totalitatea actelor procedurale realizate de instata de insolvabilitate, ce au drept scop satisfacerea concomitenta si proportionala a creantelor creditorilor unui debitor aflat in incapacitate de plata sau supraindatorare. 
Incetarea procesului de insolvabilitate este ultima faza in cadrul procedurii de insolvabilitate in care au loc finisarea tuturor lucrarilor in legatura cu examinarea pricinii de insolvabilitate. 
Activitatea comerciala este una dintre cele mai vechi activitati umane. Ea a aparut din primele momente in care omul a realizat conceptul de proprietate, delimitind astfel sfera bunurilor ce-i apartineau de ceea ce apartinea celorlalti. Practicat initial sub forma schimbului, comertul a constituit un instrument utilizat de oameni pentru a-si acoperi necesitatile imediate ale vietii de zi cu zi. 
Cu timpul, dupa aparitia banilor si dupa ce schimbul bunurilor a fost inlocuit cu vinzarea marfurilor, comertul a devenit o profesie, cu pronuntat caracter, speculativ, practicata de un grup uman specializat in aceasta activitate; comerciantii isi desfasoara activitatea nu pentru satisfacerea propriilor trebuinte, ci pentru indeplinirea nevoilor si pentru obtinerea unui profit. 
Asadar activitatea comerciala urmareste profitul; romanii spuneau, de altfel, ca finis mercatorum est lucrum. Profitul fiind, insa, determinat de carcaterul speculativ al activitatii comerciale, realizarea lui presupune un anumit risc, asumat de comercianti si subordonat imperativului cistigului. 
Comertul, adica activitatea de producere si circulatie a marfurilor si a serviciilor, se intemeiaza, in general, pe raporturile juridice contractuale stabilite intre comerciati. Prin astfel de raporturi, la baza carora se afla creditul si executarea obligatiilor asumate, intocmai si cu buna-credinta, se realizeaza aprovizionarea tehnico-materiala, desfacerea marfurilor, executarea de lucrari si prestarea serviciilor. 
Neindeplinirea voluntara a obligatiilor ii da creditorului dreptul sa ceara, executarea silita fie prin predarea materiala a bunului ce face obiectul contractului sau realizarea creantelor, prin oprirea sumelor pe care debitorul le are de primit de la propii sai debitori, fie prin vinzarea silita a bunurilor debitorului si incasarea sumelor rezultate din valorificarea fiecarui bun, atunci cind alte proceduri de executare nu sunt posibile. 
Doctrina juridica in definirea semnificatiei acestui concept releva caracterul de procedura de executare silita unitara, colectiva, concursala si egalitara asupra bunurilor debitorului comun ,,al mai multor creditori destinata satisfacerii intereselor acestora, starea sau situatia unui comerciant supus acestei proceduri fiind carcterizata prin incetarea platilor sau insolventa". 
Din punct de vedere etimologic, cuvintul faliment provine din verbul latin fall-fallere care inseamna a lipsi, a scapa (intrucit falitul lipseste de la datoria de a da satisfactie creditorilor sai de a plati). Termenula fost preluat in limba italiana sub denumirea de fallere, in sensul de a gresi, a inceta o plata si denumirea falimento care se traduce prin faliment, eroare, greseala si chiar inselaciune. Comerciantul in stare de incetare de plati a fost numit falito in limba italiana, termen preluat in limba romana sub denumirea de fali; in limba franceza se numeste failli, in limba spaniola fallido, iar in limba engleza - fallure si bunkrupty. Terminologia are, insa, acelasi sens pentru ca desemneaza falimentul ca institutie juridica care reglementeaza modalitatea de executare silita a bunurilor debitorului comerciant aflat in stare de incetare a platilor. 
In Republica Moldova Legiuitorul a aevitat notiunea de faliment si a inlocuit-o cu insolvabilitatea. Conform art.2 al Legii cu privire la insolvabilitate nr.632/2001, insolvabilitatea constituie situatia financiara a debitorului caracterizata prin incapacitatea lui de a-si executa obligatiile pecuniare scadente, inclusiv obligatiile fiscale. Incapacitatea de plata este, de regula, prezumata in cazul in care debitorul a incetat sa efectueze plati. 
In doctrina juridica incapacitatea de plata este denumita ca insolventa, reprezentind absenta fondurilor banesti necesare platii obligatiei scadente. 
Starea de insolventa este independenta de raportul pasiv-activ patrimonial, in sensul ca ea nu presupune in mod necesar ca activul patrimonial sa fie inferior pasivului. Ea poate surveni chiar si atunci cind activul patrimonial este superior pasivului, dar cind debitorul nu poate mobiliza intr-un ritm satisfacator resursele financiare necesare acoperirii la scadenta a datoriilor sale comerciale. Cauza insolventei o poate constitui, deci, un raport nepotrivit intre activele imobiliare si lichiditatile financiare ale unui debitor, o politica imprudenta de investitii care nu produce lichiditati in ritmul necesar efectuarii platilor scadente, blocarea lichiditatilor in operatii de lunga durata sau, pur si simplu, realizarea unor afaceri soldate cu pierderi financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Insolvabilitatea Intreprinderii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!