Inflația în România. prezent și perspective

Extras din referat Cum descarc?

Multi dintre noi intelegem prin inflatie , cresterea preturilor. De fapt, scumpirea bunurilor si produselor existente pe piata este doar un efect al inflatiei care este un fenomen mult mai complex. Inflatia este procesul de crestere semnificativa si persistenta a nivelului preturilor. In perioadele in care se manifesta fenomenele inflationiste, influenta preturilor care cresc este mai mare decat a celor care scad, astfel incat, pe total, nivelul mediu al preturilor va creste. De asemenea, inflatia mai poate fi definita prin scaderea puterii de cumparare a unei unitati monetare (respectiv a cantitatii de bunuri si servicii ce poate fi achizitionata prin intermediul unei unitati monetare).
o Tintirea inflatiei
In Romania, strategia de politica adoptata de banca sa centrala incepand cu jumatatea anului 2005 este aceea de tintire directa a inflatiei. Strategia de politica monetara este un ansamblu de criterii si proceduri ce stau la baza adoptarii, implementarii si comunicarii deciziilor bancii centrale care vizeaza atingerea obiectivului fundamental al politicii monetare.
Intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciilor se pot modifica oricand. Unele preturi cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflatie atunci cand se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. In consecinta, cu un euro se poate cumpara mai putin, respectiv un euro valoreaza mai putin decat valora anterior. Tintirea directa a inflatiei reprezinta strategia de politica monetara ce presupune stabilirea unei tinte pentru nivelul ratei inflatiei, pe o anumita perioada de timp, tinta ce trebuie atinsa prin aplicarea masurilor de politica monetara, astfel incat sa se asigure stabilitatea preturilor. 
Tintirea inflatiei semnifica, intre altele - o axare mai clara a politicilor bancii centrale pe tinta de inflatie, depasirea unor proceduri simple de urmarire a tintei de inflatie- ma refer la controlul agregatelor monetare sau la folosirea cursului de schimb ca ancora antiinflationista, utilizarea de modele structurale si macroeconomice care orienteaza politica monetara, un orizont de timp adecvat intre actiunile bancii centrale si efectele scontate - ce depind de mecanismul de transmitere a politicii monetare, transparenta si comunicare buna. Tintirea inflatiei inseamna sa " citesti evolutia economiei cu cel putin patru trimestre in avans si sa adopti masuri de prevenirea devierilor previzibile de la tinta". Tintirea inflatiei are o anume flexibilitate si practicarea sa nu se face prin adoptarea orbeasca a unor proceduri si a unor modele. Din punct de vedere al contextului macroeconomic in care BNR desfasoara eforturi pentru tintirea inflatiei, definitorii sunt liberalizarea unor fluxuri de capital cu impact major ridicat in conditiile unui diferential de dobanda mare, persistenta unui nivel inalt al deficitului de cont curent, dar si o economie deschisa la mici dimensiuni.
o Unele variatii ale preturilor sunt mai importante decat altele
La calcularea cresterii medii a preturilor, se aloca o pondere mai mare preturilor produselor mai scumpe - cum ar fi electricitatea - decat preturilor produselor mai ieftine - cum ar fi zaharul sau timbrele postale. 
Avand in vedere sensul larg al notiunii de inflatie, aceasta poate fi definita ca un dezechilibru structural, economic, social si politic, care poate sa apara in societate la un moment dat si care se manifesta prin cresterea masei monetare in circulatie, cresterea generalizata a preturilor si reducerea nivelului de trai, precum si prin destabilizarea intregii societati.
Economia Romaniei se confrunta cu dezechilibre structurale care se regasesc in starea tensionata a relatiei dintre nevoi si resurse. Corelatia dintre inflatie si crestere economica se dovedeste a fi invers proportionala , astfel ca ratele inalte ale inflatiei sunt insotite de rate negative de crestere economica.
Fenomenul inflationist a fost prezent in economia romaneasca mai ales incepand cu anii 1978-1980. Este cunoscut faptul ca in perioadele ce au urmat celor doua conflagratii mondiale, tara noastra s-a confruntat cu probleme economice si sociale deosebite, procesele inflationiste inregistrand o virulenta greu de banuit, generand in ultima instanta o puternica degradare a nivelului de trai.
Desi nu intr-o forma vizibila, inflatia a insotit in mod permanent economia romanesca in ultimele decenii, fiind generata de puternice dezechilibre economice si financiare cu care s-a confruntat economia hipercentralizata, indeosebi in ultimii ani.
In perioada economiei centralizate preturile au fost stabilite administrativ la niveluri la care cererea depasea oferta, iar pietele cunosteau penuria. Pentru a readuce aceste piete in echilibru era necasar ca pretul pietei sa creasca, pentru a stimula producatorii sa sporeasca productia, iar consumatorii sa economiseasca aceste bunuri rare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia in Romania. Prezent si Perspective.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!