Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4872
Mărime: 54.64KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Dobrin
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1.1.Definirea inflatiei
  2. 1.2.Inflatia-permanenta a vietii economice
  3. 1.3.Cauzele inflatiei
  4. 1.3.1.Inflatia prin cerere
  5. 1.3.2.Inflatia prin costuri
  6. 1.3.3.Inflatia structurala
  7. 1.4. Formele inflatiei
  8. 1.5.Masurarea inflatiei
  9. 1.6.Masuri antiinflationiste
  10. 1.7.Consecintele inflatiei
  11. 1.8.Alte concepte
  12. 1.9.Politici antiinflationiste
  13. 2.Studiu de caz
  14. 2.1.Rata inflatiei 1991-2006
  15. 2.2.Inflatia in Romania in perioada 2007-2017

Extras din referat

1.1.Definirea inflatiei

Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.

Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.

1.2.Inflatia-permanenta a vietii economice

La nivelul perceptiei, ca fenomen economic, inflatia este receptata ca o crestere generalizata (si de durata) a preturilor si de reducera a puterii de cumparare a unitatii monetare. Chiar daca preturile nu cresc la absolute toate sortimentele si categoriile de bunuri, totusi procesul este prezent la marea majoritate a acestora: bunuri de consum si de capital, salarii, preturi ale activelor financiare si monetare, pretul banilor, etc. Sunt si unele cresteri de preturi care nu sunt expresia inflatiei: daca creste calitatea intrinseca a unor bunuri economice marfare pe care cumparatorii o percep; intervin socuri vremelnice asupra cererii si/sau ofertei aggregate; apare un accident de aprovizionare pe o piata sau cateva etc. preturile cresc, iar apoi revin la nivelul anterior etc.

Inflatia s-a manifestat mai intens sau intermitent din cele mai vechi timpuri; dupa cel de-al doilea razboi mondial, inflatia a devenit o realitate persistenta,durabila, dar de intensitate diferita, in toate economiile: rebela in economiile slab dezvoltate si in cele aflate in tranzitie de la sistemul de conducere planificat - centralizata la cel de economie cu piata concurentiala, lenta, aflata sub control, in economiile capitaliste dezvoltate.

Inflatia este un dezechilibru macroeconomic monetaro-marfar, un fenomen economic care a insotit cea mai mare parte a istoriei omenirii: ea a avut o evolutie modesta atata timp cat a functionat sistemul monetar aur (practice, secolul al XVIII-lea - jumatatea secolului al XX-lea). Dupa ce-l de-al doilea razboi mondial, inflatia a fost continua, pemanenta si de durata, fara perioade deflationiste. Banii contemporani, banii simbol, sunt mai usor de multiplicat decat banii care-si aveau suportul material intr-o cantitate determinate de metal pretios sau in bunuri marfare supuse tranzactiilor pe piata.

In Romania, potentialul inflationist s-a acumulat treptat in anii economiei de comanda, dar el a "explodat" odata cu trecerea la liberalizarea preturilor din 1990. Este de mentionat ca la potentialul "mostenit" de la economia de comanda, inflatia galopanta din Romania a fost alimentata atat de procesele de autointretinere care o genereaza cat si de modul in care a fost proiectata si promovata Reforma economica intr-un context economic international nefavorabil.

Desi, in ultimii ani, se observa fenomenul dezinflationist, un procent de crestere a preturilor au o semnificatie economica tot mai ampla, iar efectele asupra agentilor economici sunt inca de mare intindere.

1.3.Cauzele inflatiei

Inflatia a generat o ampla dezbatere intre specialisti, preocupari pentru practicieni si in randul populatiei privind cauzele ce o genereaza si mecanismele care o intretin pentru ca astfel sa se identifice si solutiile viabile pentru stapanirea si incorsetarea fenomenului.

In present nu exista o teorie general-acceptata a inflatieie: cauzele procesului inflationist sunt numeroase - de ordin economic, psihologic, social-politic, intern si extern, induse prin mecanismul relatiilor economice internationale si al cresterii interdependentelor dintre economiile nationale etc.

O caracteristica esentiala a inflatiilor moderne este ca au o dinamica interna si sunt greu de oprit dupa ce s-au declansat. Este ceea ce specialistii numesc inflatia inertiala, anticipate sau fundamentala, adica acea rata a inflatiei pe care agentii economici o anticipeaza si o iau in calcul la incheierea contractelor private si acordurilor oficiale; inflatia anticipate fiind un punct de reper pentru cea efectiva in viitor care are tendinta sa dureze atata timp cat un soc n-o face sa creasca sau sa se diminueze.

Principalele cauze ale inflatiei sunt:

- inflatie prin cerere ;

- inflatie prin costuri ;

- inflatia prin structuri.

1.3.1.Inflatia prin cerere

Inflatia prin cerere are la baza cresterea cererii globale (brusc, sub forma de soc sau treptat) in fata careia oferta este inelastica sau indiferenta.

Acest tip de inflatie a fost pus in evidenta inca de clasici si are la baza teoria cantitativa a banilor, un baza careia variatia procentuala a masei monetare (M) este egala cu suma variatiilor procentuale a cantitatilor oferite (Q sau PIB, PNB) si a preturilor (P) dupa relatia :

M=Q(sau PNB, PIB) + P

Premisa inflatiei prin cerere este ca masa monetara sa creasca mai repede decat PNB-ul (PIB) sau, oferta de moneda (respective, veniturile agentilor economici) creste mai intens decat oferta de bunuri economice (respectiv, decat productivitatea).

In acest sens, M. Friedman apreciaza ca inflatia este totdeauna si pretutindeni un fenomen monetar, excesul de moneda reprezentand radacinile acesteia. El isi gaseste expresie in ecartul inflationist- absolut si relativ.

Bibliografie

- http://ro.wikipedia.org

- http://www.preferatele.com

- www.evenimentul.ro

- www.cotidianul.ro

- www.libertatea.ro

Preview document

Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 1
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 2
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 3
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 4
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 5
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 6
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 7
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 8
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 9
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 10
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 11
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 12
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 13
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 14
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 15
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 16
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 17
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 18
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 19
Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Inflatia in Romania in perioada 2007-2017 - evolutie, cauze si forme.docx

Alții au mai descărcat și

Inflația în România - cauze, consecințe, măsuri de contracarare

1. Inflaţia – aspecte macroeconomice 1.1. Definiţie Inflaţia a fost şi este privită ca un fenomen deosebit de complex, care s-a încercat a defini...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?