Inflatia in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Inflatia reprezinta un dezechilibru major care afecteza economia oricarei tari,cauzat de o crestere generalizata a preturilor si o scadere simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.Acest fenomen economic poate fi cauzat de 3 tendinte majore:
- disparitate = cresterea mai rapida a cantitatii de moneda in comparatie cu crestrea altor variabile ale economiei
- cresterea preturilor
- scaderea puterii de cumparare de moneda = volumul bunurilor si serviciilor ce se cumpara intr-o economie scade comparativ cu masa monetara si nivelul preturilor.
Potrivit altor definitii date de economisti, inflatia mai poate fi inteleasa ca :
- o crestere sustinuta si regulata a preturilor sau ca o crestere a preturilor fondata pe mecanisme macroeconomice.
- un insotitor al monedei, aparand si dezvoltandu-se o data cu aparitia si cresterea rolului monedei in mersul economiei
- "Inflatia este totdeauna si pretutindeni un fenomen monetar de care se face raspunzatoare politica statului. Politica sa consta in a finanta surplusul de cheltuieli, imprimand din ce in ce mai multi bani. Este unul din motivele pentru care cantitatea de moneda creste". (Milton Friedman, "Inflation et sistemes monetaires",Calman Levy, Paris 1976, p.75).
Inflatia nu este specifica numai tarilor cu economie de piata,ea manifestandu-se ca un dezechilibru monetar si material atat in economiile de piata cat si in economiile centralizate.
Masurarea inflatiei:
- in marime absoluta - Excedentul de masa monetara peste oferta reala de marfuri, care da nastere la un surplus de cerere absoluta nominala ce se traduce prin majorari ale preturilor efective
- in expresie relativa - Este raportul intre excedentul sau surplusul de moneda(respectiv, de cerere)si oferta reala de bunuri si servicii, in economie, caruia ii corespunde o anumita majorare a preturilor
Consecintele inflatiei sunt: 
- scaderea puterii de cumparare a populatiei
- redistribuirea veniturilor 
- inclinatia spre consum si descurajarea inclinatiei spre economisire;
- inflatia avantajeaza debitorii (in moneda nationala);


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.business24.ro/mugur-isarescu/guvernator-bnr/isarescu-romania-are-o-inflatie-europeana-in-2013-va-fi-de-3-la-suta-1512403
http://www.business24.ro/preturi/preturi-romania/inflatia-din-romania-sub-media-din-ue-1511254
http://universulenergiei.europartes.eu/articole/economie/inflatia.pdf
Milton Friedman, "Inflation et sistemes monetaires",Calman Levy, Paris 1976, p.75
www.bnr.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!