Inflația în România

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Inflatia reprezinta un dezechilibru structural monetaro-real care exprima existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economiei fapt ce antreneaza deprecierea banilor neconvertibili in aur cat si cresterea durabila si generalizata a preturilor.
Inflatia este o problematica de mare importanta a gandirii si practicii economice in perioada de tranzactie spre o economie de piata, este un proces deosebit de complex, generat de cresterea generala a preturilor si tarifelor .
Deasemenea, inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia s-a numarat printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a aderara la zona euro. 
Scaderea ratei anuale a inflatiei la un nivel minim istoric este rezultatul indeplinirii programului economico-financiar prevazut in cadrul acordurilor cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii internationale. Pe fundalul mentinerii unui ansamblu adecvat al conditiilor monetare reale in sens larg, disiparea impactului majorarii taxei pe valoarea adaugata si evolutia relativ favorabila a preturilor produselor alimentare au contribuit la decelerarea rapida a inflatiei.
EVOLUTIA INFLATIEI
Inflatia are influente atat pozitive cat si negative asupra cresterii economice, asupra populatiei, dar si asupra intreprinderilor. O inflatie ridicata franeaza cresterea economica, hiperinflatia induce recesiune, iar la un nivel moderat, inflatia in general antreneaza efecte benefice. Insa de cele mai multe ori acesta determina efecte negative si de aceea oamenii de specialitate au formulat anumite politici de control si stopare a fenomenului inflationist. Datorita consecintelor negative asupra organismului economic si social, inflatia constituie un obiectiv major al politicilor macroeconomice din toate tarile cu economie de piata. De aceea politicile actuale de combatere a inflatiei au fost astfel elaborate incat sa stopeze inflatia si, in acelasi timp, sa permita cresterea economica si limitarea somajului.
Tintirea inflatiei pe anii 2007-2009 s-a dovedit corecta si eficienta. BNR trebuie sa continuie efortul pentru reducerea inflatiei intr-un ritm realist, este necesara aplicarea "tintirii directe a inflatiei" (inflation targeting), trebuie sa se alinieze la politicile monetare ale zonei euro, pentru a evita socurile produse de schimbarile bruste ale orientarii politicii monetare; politica valutara trebuie sa permita realizarea cursului real al leului. 
Deasemenea Banca Centrala trebuie sa finalizeze adaptarea acquis-ului comunitar in activitatea bancara si procedurile de supraveghere si intarirea independentei bancii centrale, trebuie sa dezvolte sistemul bancar si ansamblul sistemului financiar pentru a creste rationalitatea alocarii resurselor si a asigura politicii monetare canale adecvate de transmisie, trebuie sa modernizeze sistemul de plati si sa-l conecteze la sistemul European T.A.R.G.E.T.
Rata anuala a inflatiei IPC a coborat la sfarsitul trimestrului I 2012 la un minim istoric de 2,4 la suta, situandu-se cu 0,7 puncte procentuale sub nivelul atins la finele anului 2011 si cu 0,6 puncte procentuale sub punctul central (3 la suta) al intervalului - tinta stabilit pentru anul curent. In acelasi timp, valoarea inregistrata in luna martie se plaseaza cu 0,4 puncte procentuale peste cea prognozata in Raportul asupra inflatiei din luna februarie 2012. 
Rata anuala a inflatiei a coborat in aprilie 2012 , ca urmare a ieftinirii alimentelor, la 1,8%, nou minim istoric, cresterea preturilor de consum fata de martie fiind de doar 0,07%, sub estimarile analistilor, informeza Mediafax.
In aprilie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,1%, iar preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%.
Dintre alimente, de departe cea mai mare crestere a fost inregistrata la oua, de peste 16%. Cartofii s-au ieftinit cu 3,6%, in cazul celorlalte alimente care au inregistrat scaderi preturile fiind mai mici cu sub 1%.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (mai 2011 - aprilie 2012) fata de precedentele 12 luni (mai 2010 - aprilie 2011), determinata pe baza IPC, este de 4%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,1%, se arata intr-un comunicat al INS.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania au apreciat, in cadrul unui sondaj intern, ca inflatia anuala va cobori dupa primele patru luni la 2,2%. Estimarile au variat intre 2% si 2,5%.
Rata anuala a inflatiei a scazut in martie la 2,4%, un nou minim istoric la acea data, cresterea preturilor de consum fata de februarie fiind de 0,42%.
Banca Nationala a Romaniei a ridicat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de baza.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti 15.05.2012 ca prognoza privind inflatia din acest an ramane la 3,2% si ca majorarile salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3%, asupra inflatiei.
EVOLUTII ALE ACTIVITATII ECONOMICE
Pe parcursul trimestrului I, 2012, rata anuala a inflatiei si-a continuat tendinta pronuntat descendenta, atingand la sfarsitul lunii martie un nou minim istoric (2,40 la suta fata de 3,14 la suta la finele lunii decembrie 2011). Scaderea ratei inflatiei sub punctul central al tintei stabilite pentru anul in curs (3 la suta +-1 punct procentual) s-a datorat efectului de baza favorabil asociat socurilor manifestate asupra preturilor alimentelor si combustibililor in prima parte a anului trecut, dar si persistentei deficitului de cerere. Acesta a avut rolul de a atenua partial presiunile inflationiste din partea preturilor de import sau a costurilor sporite antrenate de conditiile meteorologice nefavorabile. 
Pe fondul deficitului de cerere si al efectului de baza favorabil manifestat pe segmental produselor alimentare, o traiectorie descendenta a urmat si rata anuala a inflatiei calculate pe baza indicelui CORE2 ajustat, carea coborat in martie 2012 la 2,03 la suta.
Din perspectiva ofertei, atenuarea ritmului anual de crestere a PIB real in trimestrul IV 2011 a fost imprimata, in principal, de ,,depasirea" punctului de maxim al curbei descrise de agricultura comparativ cu trimestrul III, dinamica anuala a valorii adaugate brute a scazut de peste 7 ori, pana la +3,1 la suta).
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania au apreciat, in cadrul unui sondaj intern, ca inflatia anuala va cobori dupa primele patru luni la 2,2%. Estimarile au variat intre 2% si 2,5%.
Contributia cea mai consistenta la cresterea economica a revenit constructiilor (+0,7 puncte procentuale), sector care a inregistrat o majorare cu 5,7 la suta a VAB. Evolutia s-a datorat ritmului mai alert de crestere a volumului lucrarilor pentru cladiri rezidentiale si proiecte de infrastructura si a fost doar partial estompata de inversarea traiectoriei pe segmentul nerezidential.
Rata anuala a inflatiei a scazut in martie la 2,4%, un nou minim istoric la acea data, cresterea preturilor de consum fata de februarie fiind de 0,42%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!