Inflatia in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de inflatie
Inflatia reprezinta o forma de manifestare a unei stari patologice in economie , a unui dezechilibru macroeconomic, general si de durata, concetiazat printr-un dezacord intre cererea si oferta agregata.
O definitie a inflatiei,enuntata de Mugur Isarescu spune ca ,, Inflatia este in dezechilibru intre aspiratii si posibilitati la nivelul unei societati." Bancii Nationale a Romaniei ii revine obligatia de a asigura stabilitatea preturilor si de atrage mereu atentia asupra decalajului intre aspiratii si fundamente teoretice.
Cauzele inflatiei in Romania
- Din partea ofertei:
1. Dezechilibrele structurale
Acestea se refera la diferenta care exista in economie intre cererea agregata si oferta totala.. Piata era caracterizata prin supraproductie pentru unele bunuri (bunuri de investitie) si prin lipsa bunurilor de consum. Odata cu disparitia constrangerilor privind planificarea centralizata, revenirea la echilibru presupunea pe de o parte scaderea productiei in industriile cu supraoferta iar pe de alta parte cresterea preturilor pentru bunurile care inregistrau o cerere in exces.
Aceste diferente intre cererea agregata si oferta totala se datoreaza unei alocari gresite a resurselor, ineficientei utilizarii resurselor datorate tehnologieiilor invechite dar si unui management defectuos.
Tebuie mentionat ca declinul productiei precum si cresterea inflationista a preturilor s-a produs in toate tarile ex-comuniste , dar intensitatea cu care s-a manifestat a fost diferita.
2.Socurile externe
Un fenomen care a avut avut o gravitate mare a fost reprezentat de colapsul comertului exterior al tarii prin prabusirea exporturilor. Declinul a inceput inca din anul 1989, punctul critic fiind atins in anul 1990 moment in care exporturile au scazut cu 45% intr-un singur an. Pentru a se observa mai bine gravitate afenomenului putem spune ca in anul 1991 exportulriel reprezentau doar 37,4% din nivelul inregistrat in 1988. Fenomenul a avut cauze multiple: comertul exterior era dependent de importuri de materii prime si exporturi de produse putin prelucrate, cu o calitate indoielnica. Exporturile de masini erau orientate cu precadere catre tarile CAER , Romania avand o pozitiie avantajoasa datorita faptului ca in general importa materii prime exportand cu precadere bunuri prelucrate, precum si catre unele tari slab dezvoltate. Acest avantaj a fost oarecum relativ deoarece primele exporturi care s-au prabusit au fost cele de produse industriale intra - CAER, tarile membre saturandu-se sa importe ,,gunoi" una de la cealata, doar din motive ideolegice.
Un alt soc a fost reprezentat de cazul Iugoslaviei, cu care Romania avea itense legaturi comerciale, iar odata cu dezmembrarea si razboiul civil comertul a scazut puternic in aceasta zona.
In cazul Iugoslaviei se poate aprecia faptul ca a fost o imprejurare potrivnica, in celelalte cazuri a fost vorba de structura vulnerabila a economiei.
3.Constrangerile bugetare slabe
Inca din vremea conducerii planificate centralizat, autoritatile incercau sa gaseasca anumite solutii pentru functionarea in mod eficient a intreprinderilor, acestea fiind in pricipal cenralizarea deciziilor, stabilirea unor normative rigide care descurajau initiativa, ,,rolul" lor fiind mai mult de a descurca decat de a ajuta.
Odata cu prabusirea regimului, au disparut si aceste norme, iar in aceasta perioada de timp personalul intreprinderilor si-a insusit anumite drepturi: o saptamana de lucru mai redusa cu acelasa salariu sau chiar cu unul mai mare, consumuri materiale mai mari. Aceste fenomene se datoreaza si faptului ca nu existau unele legi care sa protejeze interaul public, sau daca existau acestea nu erau aplicate.Un exemplu care ilustreaza un caz flagrant este cel al legii falimentuliui. Printr-o omisiune Codul Comercial antebelic nu fusese abrogat, astfel incat el putea fi aplicat in continuare, iar in confuzia existenta in societatea romaneasca al inceputul anilor 1990 aceasta posibilitate a trecut neobservata.
Astfel functia intreprinderilor a devenit aceea de a maximiza salariile personalului, profitul nemaiinteresand pe nimeni, astfel ele avand mai mult o functie de protectie sociala. Efectele au fost unele destul de grave: costul a explodat, calitatea productiei si a produselor s-a deteriorat, capacitatea de a vinde a ceea ce fusese produs a scazut .


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!