Inflatia - Forma de manifestare a dezechilibrului monetar

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Lucrarea de fata iti propune sa aduca in prim plan inflatia prezentata prin prisma dezechilibrului monetar, fiind problema majora a lumii contemporane. Conceptul de inflatie vine in atentia oamenilor fiind in stransa legatura cu masa monetara aflata in circulatie dar si raporturile acesteia cu necesarul obiectiv de moneda al economiei de piata. La nivelul secolului XXI, inflatia poate fi utilizata ca un mijloc de dirijare economica pe de o parte, iar pe de alta parte aceasta poate provoca dezechilibre in structurile fundamentale ale organizarii economice actuale ale economiei.
La nivelul proceselor de decizie se afla preocuparea de a mentine sub control procesul inflationist cu o rata cat mai redusa a acestuia, alaturi de franarea cresterii masei monetare si a preturilor, concomitent cu realizarea obiectivelor de politica fiscala si de relansare a economiei. Politicile antiinflationiste trebuie sa fie concret dezvoltate pentru a putea combate inflatia si sa conduca la o crestere economica, evitand deflatia si accentuarea somajului.
Cuvinte cheie: inflatie, politici antiinflationiste, deflatie, 
Clasificare JEL: E31, E60, G01.
Introducere
Inflatia are o istorie indelungata si s-a manifestat de-a lungul timpului cu intensitati inegale sau schimbari in acest sens, afectand dezvoltarea economica. De-a lungul secolelor, datorita intensitatii si efectelor provocate, istoricii au denumit inflatia ca fiind "dezordinea in viata economica". Evident, ritmurile, efectele si sensurile procesului macroeconomic au fost asimetrice si asincrone. "Inflatia este totdeauna si pretutindeni un fenomen monetar de care se face raspunzatoare politica statului. Politica sa consta in a finanta surplusul de cheltuieli, imprimind din ce in ce mai multi bani. Este unul din motivele pentru care cantitatea de moneda creste". Inflatia este una dintre cele mai complexe si controversate fenomene economice. Termenul este adevea utilizat, iar definitia acesteia nu este suficient de bine conturata. 
Procesul inflationist a aparut cu mul inainte ca stiinta economica sa fie prezenta economistilor, cu toate acestea teoria inflatia s-a conturat mai tarziu decat stiinta economica. Tinand cont de faptul ca inflatia este privita ca un proces monetar, putem preciza ca natura acesteia poate fi prezentata ca si corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.
Pe baza intereselor variate ale gruparilor socio-profesionale si in limitele firesti ale cunoasterii si reflectarii unui proces atat de dinamic si de complex, au fost elaborate si circula in literatura de specialitate numeroase puncte de vedere cu privire la natura insasi a inflatiei. Astfel, economistii privesc inflatia ca fiind un proces general atemporal si aspatial. Raymond Barre considera faptul ca "exista inflatie atunci cand nivelul general al preturilor este in crestere continua, mai mult sau mai putin rapida". In acelasi timp, autori precum Silverman si Curzov considera: "inflatia consta in acea stare a economiei in care creste continuu si anorm indicele general al preturilor, respectiv, cand are loc o crestere suplimentara a lor fata de cea a iesirilor reale, decat a productiei tarii". De asemenea, J.M. Albertini identifica inflatia ca fiind in stransa corelatie cu cresterea preturilor si anume: "cresterea inflationista a preturilor presupune o sporire a preturilor nationale mai puternica decat cea a preturilor internationale, o asemenea crestere avand efecte economice nationale" 
In gandirea keynesista, inflatia este apreciata in stransa legatura cu fluxurile macroeconomice reale, astfel, "odata ce folosirea mainii de lucru a ajuns sa fie deplina, orice incercare de a mari in continuare investitiile va declansa o tendinta de crestere nelimitata a preturilor curente, oricare ar fi inclinatia marginala spre consum, adica ne vom afla intr-o situatie de inflatie autentica" Promotorii neoliberalismului monetarist abordeaza si explica inflatia pe baza confruntarii specifice dintre marimile nominale si cele reale, dintre nivelurile curente si cele viitoare indicatorilor macroeconomici. "Banii au o importanta considerabila pentru intelegerea nivelului si dinamicii marimilor nominale, dar nu si pentru marimile reale. Puterea de cumparare a monedei provine din compararea, nu intotdeauna constienta intre marimile disponibile curente si cele viitoare, previzibile ale indicatorilor marfaro - banesti" (M. Friedman). Fenomenul inflatiei are drept cauza principala dezechilibrul dintre cerere (materializata in masa monetara) si oferta (reprezentata de volumul de bunuri si servicii) confruntate pe piata. 
Literature review si theoretical background
Inflatia este considerata a fi un semn al unor dezechilibre in economie, fapt care impune controlarea acesteia si aevitarii pe cat posibil a procesului inflationist. La nivelul echilibrului economic se intelege ca fiind acea situatie de stabilitate a ansamblului economic. Echilibrul trebuie definit in termini dinamici, in sensul ca economia ca orice sistem are propria miscare, astfel echilibrul ar insemna trecerea de la o situatie economica la alta, insa fara miscari bruste care sa perturbe activitatea economica. Echilibrul in acelasi timp poate fi impartit in echilibru monetar, al fortei de munca sau chiar al pietelor bunurilor de consum. Daca facem referire la echilibrul monetar, atunci orice stare de dezechilibru al acestuia capata forme ale inflatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia - Forma de manifestare a dezechilibrului monetar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

(n.d.). Retrieved from http://www.bnr.ro/Tintirea-directa-a-inflatiei-711.aspx 
Dobrota, N. (1997). Economie politica. Bucuresti: Editura Economica.
Friedman, M. (1976). Inflation et sistemes monetaires. Paris : Calman Levy.
Frisch, H. (1997). Teorii ale inflatiei. Timisoara: Sedona.
inflatiei, R. a. (n.d.). Retrieved from http://www.bnr.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=3922 
Ion Ignat, I. P. (2002). Economie Politica, Ed. a 2-a, revizuita. Bucuresti: Editura Economica.
J.Bremond, A. Geledan. (1981). Dictionnaire economique et social. Paris: Hatier.
Nita, D. (1993). Economie Politica. Bucuresti: Editura Eficient.
Tolici, M. (2011, decembrie 5). Banca Nationala a Romaniei. Retrieved mai 26, 2017, from Banca Nationala a Romaniei: www.bnro.ro
Turvey, R. (1949). Period Analysis and Inflation. Editura Economica 16.
Tugui, A. (2000). Inflatia: Concepte, teorii si politici economice. Bucuresti: Editura Economica.
Vasile Turliuc, Vasile Cocris, Valeriu Dornescu, Angela Boariu, Ovidiu Stoica, Dan Chirlesan. (2007). Moneda si credit. Iasi: Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!