Infiintarea Trezoreriei Statului

Extras din referat Cum descarc?

1. Infiintarea Trezoreriei Statului
1.1 Necesitatea infiintarii Trezoreriei Statului
Masurile intreprinse, dupa anul 1989 pentru trecerea la economia de piata au determinat in primul rand, modificari esentiale in domeniul finantelor publice, fara de care nu se putea asigura trecerea la noua economie.
La inceputul anului 1990, primele masuri cu caracter financiar au fost cu privire la modificarea relatiilor dintre unitatile economice si stat, respectiv varsamintele.
Au fost stabilite noi raporturi intre autoritatea centrala si locala pe linia sprijinului financiar.Astfel, bugetele locale au fost echilibrate cu sume defalcate din impozitul pe venit, din TVA si s-au introdus subventiile cu destinatie speciala si anume pentru investitii privind solutionarea problemelor de interes public precum si protectia sociala.
Avandu-se in vedere perioada de tranzitie si faptul ca unele sectoare din sfera administratiei centrale de stat nu dispun de surse bugetare suficiente, prin legea finantelor publice s-a statuat infiintarea unor fonduri cu destinatie speciala care incepand din anul 2000 s-a trecut la desfiintarea lor prin includerea in bugetul de stat, in scopul asigurarii unui control mai riguros asupra modului in care se cheltuiesc banii publici.
Pana in anul 1991, Banca Nationala a Romaniei pe langa rolul clasic de a emite si a gestiona rezerva de aur, avea si emisiunea de a finanta industria si comertul si de a executa bugetul de stat precum si celelalte componente ale sisemului bugetar, Ministerului Finantelor Publice revenindu-i numai rolul de conducere a executiei bugetare si de incheiere a contului general anual de executie bugetara.
Reforma din sistemul bancar a determinat structurarea acestuia pe doua paliere: pe de-o parte,Banca Nationala a Romaniei care incepe sa-si exercite functiile traditionale, de banca centrala, iar pe de alta parte sistemul bancilor comerciale carora le-au fost transferate operatiunile cu caracter comercial si executia bugetului public.
Datorita schimbarilor intervenite in organizarea si functionarea sistemului bancar in Romania statul si-a revizuit, in functie de interesele pe care le urmareste, modul de organizare si functionare a executiei bugetare.
Asfel s-a trecut de la executia de casa prin Banca Nationala la executia de casa prin sistemul trezoreriei statului integrat in activitatea Ministerului Finantelor.
1.2 Premisele infiintarii Trezoreriei Statului
Premisele care au creat cadrul favorabil infiintarii trezoreriei in Romania au fost:
- Reorganizarea bancilor si consecintele acesteia asupra finantelor publice;
- Schimbarea conceptiilor privind administrarea si utilizarea resurselor financiare publice;
- Cerintele si posibilitatile reale de asigurare a echilibrului finantelor publice;
- Autonomia bugetului asigurarilor sociale de stat;
- Intarirea autonomiei finantelor locale;
- Infiintarea si functionarea finantelor speciale;
- Cresterea si diversificarea sistemului veniturilor proprii.
In reorganizarea sistemului bancar, momentele importante sunt:
- Crearea cadrului juridic pentru separarea activitatii Bancii Nationale ca banca centrala; 
- Infiintarea Bancii Comerciale Romane;
- Infiintarea Trezoreriei Statului in anul 1992.
1.3 Importanta organizarii Trezoreriei Statului 
Importanta organizarii Trezoreriei finantelor publice in Romania rezulta din urmatoarele:
1.Este considerat cel mai potrivit sistem de organizare a executiei finantelor publice, protejandu-le de toate riscurile;
2.Permite solutionarea unor importante probleme financiare prin mijlocirea operatiilor specifice si anume:
o gestionarea creditelor externe primite de catre Guvern pentru sprijinirea programelor de reforma;
o mobilizarea resurselor financiare din economie pentru acoperirea deficitului bugetar; 
o finantarea obligatiilor statului asumate prin acorduri guvernamentale.
Trezoreria publica gestioneaza totalitatea resurselor de care dispune statul. Ea nu se limiteaza insa numai la executia bugetului de stat. Astfel, prin Trezorerie s-a realizat separarea finantelor sectorului public de resursele private din conturile deschise la banci.
Infiintarea Trezoreriei finantelor publice in Romania a completat cadrul institutional prin care statul si-a creat posibilitatea de a-si stabili si aplica politica de venituri si cheltuieli. Astfel, a devenit posibila cresterea raspunderii asupra utilizarii banilor publici, cat si asupra asigurarii finantarii obiectivelor si actiunilor aprobate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infiintarea Trezoreriei Statului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!