Indicatori de Eficienta Valutara

Extras din referat Cum descarc?

Bancile comerciale, indiferent de tara in care fac operatiuni sau de tara de origine, utilizeaza active si pasive exprimate in mai multe monede. Si in Romania, bancile comerciale (atat cele romanesti, cat si sucursalele bancilor straine) fac operatiuni si in lei (ROL), si in alte valute (dolar american, euro, yeni japonezi, franci elvetieni, lire sterline etc.). Principalele operatiuni in valuta sunt urmatoarele:
- depozite si credite in valuta
- operatiuni de schimb valutar
- plati si incasari externe.
Urmare a operatiunilor in valuta, bancile inregistreaza rezultate financiare ca urmare a diferentelor dintre dobanzi (la depozite si la credite) a diferentelor de curs valutar (vanzare-cumparare sau speculatii) si a comisioanelor incasate. In acest caz, se pot analiza unii indicatori specifici operatiunilor valutare urmariti atat ca  performante bancare, cat si pentru a respecta prevederile legale in vigoare.
In practica bancara, indicatorii sunt grupati astfel:
a) indicatori de adecvare a capitalului;
b) indicatori privind calitatea activelor;
c) indicatori ai profitabilitatii;
d) indicatori ai lichiditatii;
e) indicatori de crestere si structura.
Exista, in cadrul acestora, atat indicatori specifici operatiunilor valutare, cat si indicatori generali care urmaresc operatiunile de ansamblu ale bancii, indiferent daca sunt derulate in moneda locala sau in valuta.
a) Indicatori de adecvare a capitalului
Dupa criza din anii 1929-1933 s-au stabilit reglementari care sa generalizez atitudinea prudenta a bancilor, in sensul dimensionarii optime a capitalului in functie de riscurile aferente. Vom prezenta in continuare formulele de calcul si limitele intre care trebuie sa se incadreze acesti indicatori:
- indicatorul de solvabilitate 1 =  
Normele BNR nr. 8/1994 stabilesc limita minima a acestui indicator la 12%.
- indicatorul de solvabilitate 2 =  
Nivelul minim al acestui indicator trebuie sa fie de 8%.
- efectul de parghie =  
Indicatorul trebuie sa fie mai mare de 5%.
- ponderea capitalului propriu in capitalul social =  
Valoarea indicatorului trebuie sa fie cat mai mare, sa se apropie de 100%.
b) Indicatori privind calitatea activelor
Acest grup de indicatori exprima riscul asumat prin plasamentele efectuate in general si mai ales din activitatea de creditare. Acesti indicatori se calculeaza pentru ansamblul plasamentelor, nivelul-limita fiind stabilit fara a se face delimitari pe operatiuni in anumite monede.
Ex.: Ponderea creditelor restante in total credite, gradul de acoperire a riscului de credit, ponderea activelor de creditare in total active brute, ponderea creantelor restante si indoielnice in activele nete.
c) Indicatorii profitabilitatii
Profitabilitatea generala a unei banci se poate comensura prin urmatorii indicatori:
ROA (Return on assets) =  
Un nivel acceptabil al ROA este de 5%.
ROE (Return on Equity) =


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori de Eficienta Valutara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!