Incalcarea Legii Concurentei

Extras din referat Cum descarc?

Comisia Europeana a impus o amenda totala in valoare de 314,7 milioane Euro, amendand 30 de companii care participau intr-un cartel de fixare a pretului pieselor de cupru pentru nerespectarea interdictiei de punere in aplicare a practicilor de afaceri restrictive conform Tratatului EC (Articolul 81). Cele 11 grupuri din care fac parte aceste companii sunt: Aalberts, IMI, Delta, Advanced Fluid Connections, Legris, Frabo, Mueller, Tomkins, Flowflex, Viegener si Sanha Kaimer. 
Intre 1988 si 2004, companiile amendate au fixat preturile, discounturile si rabaturile, au agreat mecanisme de coordonare a cresterilor de preturi, au impartit clientii si au schimbat informatii comerciale importante si confidentiale. Patru dintre grupurile mentionate mai sus si anume Aalberts, Delta, Advanced Fluid Connections si Legris au primit amenzi marite cu 60% deoarece au continuat intelegerile ilegale si dupa inspectiile inopinate ale Comisiei. Amenda companiei Advanced Fluid Connections a fost crescuta in plus cu 50% pentru furnizarea catre Comisie a unor informatii inselatoare. Mueller a primit imunitate deplina la amenda, incadrandu-se in conditiile politicii de clementa, fiind prima companie care a adus Comisiei informatii semnificative despre cartel. 
Comisarul European pe probleme de concurenta, Neelie Kroes afirma: ,,Nu vom tolera cartelurile si vom lua toate masurile pentru a le distruge. Nu numai ca vom pedepsi sever companiile pentru comportament de cartelizare ci vom creste amenzile pentru continuarea flagranta a acestor practici dupa primele investigatii ale Comisiei si pentru furnizarea de informatii gresite sau inselatoare". 
In cazul acestui cartel, produsul in cauza il reprezinta piesele din cupru, inclusiv aliajele din cupru (ex. gunmetal -aliaj de cupru, cositor si zinc din care se fabricau pistoale, alama si alte aliaje din cupru). Piesele de cupru conecteaza conductele de apa, aer, gaze etc. si se folosesc la instalatii, sisteme de incalzire, instalatii sanitare etc. Exista mai multe tipuri de piese cunoscute ca inele de legatura, racordare, strangere, capete etc., toate fiind  acoperite de catre cartel, rezultand in preturi mai mari pentru agentii economici si consumatorii finali. Investigatia a fost initiata in urma unei cereri de aplicare pentru clementa introdusa de Mueller in ianuarie 2001. In consecinta, Comisia a realizat inspectii inopinate. Mai tarziu, aceasta a emis cereri de informatii care au determinat mai multe companii sa inainteze cereri pentru reducerea amenzilor. 
Evidenta 
Decizia de cartel se bazeaza pe numeroase documente, declaratii si interviuri cu martori furnizati de companiile care au solicitat clementa, impreuna cu documentele descoperite de Comisie in cadrul inspectiilor inopinate. Dosarul alcatuit de Comisie cuprinde aproximativ 80.000 de pagini de documente ce contin evidente de pe intreaga perioada a cartelului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incalcarea Legii Concurentei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!