Impunerea Impozitelor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Definitia impozitului- impozitul reprezinta prelevarea unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor la dispozitia statului in vederea constituirii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Impozitele sunt menite pentru promovarea activitatii de afaceri si de antreprenoriat prin dimensionarea si perceperea lor corecta de catre organele puterii publice. Impozitele actioneaza in acest sens ca o puternica parghie economica, pe care o aplica statul asupra interesului economic al intregii societati. Imprumuturile, cheltuielile publice si impozitele sunt cel mai des folosite de catre stat ca instrumente sigure de interventie in economie pentru restabilirea echilibrului economic, promovarea cresterii economice, atragerea investitiilor straine, ridicarea competitivitatii produselor autohtone. S-a afirmat in literatura de specialitate ca relatia dintre impozite, cheltuielile publice si interesele generale este "fundamentul si masura impozitelor moderne".
Caracteristici
1. au caracter obligatoriu, ceea ce presupune ca toate persoanele fizice si/sau juridice care realizeaza venituri dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere sa participe prin impozite la constituirea fondurilor generale ale statului;
2. sunt plati catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil, in sensul ca odata facute, ele sunt utilizate numai la finantarea unor actiuni si obiective necesare membrilor societatii;
3. sunt o prelevare fara contracompensatie sau fara vreun echivalent direct si imediat din partea statului in favoarea contribuabilului. Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice. Categoriile de venituri supuse impozitului de venit sunt: venituri din activitati independente o venituri din salarii o venituri din cedarea folosintei bunurilor o investitii o venituri din pensii o venituri din activitati agricole o venituri din premii si jocuri de noroc o venituri din transferul proprietatilor imobiliare o venituri din alte surse. 
1 Impozitul pe venitul persoanelor fizice
Cetatenii romani domiciliati in Romania se supun impozitarii asupra veniturilor realizate in alte tari (cu exceptia salariilor primite in strainatate pentru activitati prestate in strainatate). Cetatenii romani cu domiciliul in afara Romaniei si persoanele fizice straine, indiferent de locul in care isi au domiciliul, sunt supusi impozitarii in Romania numai pentru veniturile realizate din Romania (din 2007 persoanele fizice straine pot fi impozitate pentru veniturile realizate in alte tari daca sunt indeplinite anumite criterii). Cota impozitului este cota unica de 16% aplicabila majoritatii tipurilor de venituri realizate de persoanele fizice. Persoanele fizice sunt considerate rezidenti fiscali romani daca: 
- au domiciliul in Romania,
- au centrul intereselor vitale in Romania,
- sunt prezente fizic in Romania timp de peste 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.
Urmatoarele categoriile de venituri obtinute de la personae fizice sunt impozitate:
- Veniturile din salarii-Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca. Salariul este impozitat la cota unica de 16%.
- Veniturile din activitati independente-Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impunerea Impozitelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!