Impozitul pe Venit. Impunerea Veniturilor Persoanelor Fizice-Cetateni

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale la impozitul pe venituri persoanelor fizice cetateni. Subiectul , obiectul ,cotele impozitului,venitul impozabil .
2. Deducerile fiscale acordate persoanelor fizice cetateni si modul de estimare a facilitatilor impozabile acordate de patron .Modul de determinare a obligatiei fiscale.
3. Tipurile de scutiri fiscale si modul de acordare persoanelor fizice cetateni.
4. Modul de calcul al impozitului pe venit din platile salariale
5. Modul de retinerea a impozitului pe venit din alte surse de venit impozabile decit platile salariale, inclusiv din cresterea de capital
6. Prezentarea declaratiei fiscale cu privire la venit de catre persoanele fizice cetateni si teremnul de stingere a obligatiei fiscale.
1. Notiuni generale la impozitul pe veniturile persoanelor fizice cetateni. Subiectul , obiectul cotele impozitului,venitul impozabil.
Impozitul pe venit este o parte componenta a sistemului impozitelor si taxelor generale de stat, totodata constituind o sursa de reglementare a veniturilor sistemului bugetar.
Prevederile privind impozitul pe venit in Republica Moldova sunt reglementate de Codul Fiscal: Titlul I "Dispozitii generale" si Titlul II ,,Impozitul pe venit". Aceste titluri au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1998, dar pana in prezent au fost modificate si perfectionate de mai multe ori.
- Venit estimat - venit apreciat (rezultat) prin aplicarea metodelor si surselor indirecte in cadrul controalelor fiscale ca urmare a instituirii posturilor fiscale.
- Venit financiar - venit obtinut sub forma de royalty (redeventa), anuitati, de la darea bunurilor in arenda, locatiune, de la uzufruct, pe diferenta de curs valutar, de la activele ce au intrat in mod gratuit, alte venituri obtinute ca rezultat al activitatii financiare, daca participarea contribuabilului la organizarea acestei activitati nu este regulata, permanenta si substantiala. 
- Dobinda, venit sub forma de dobinda - orice venit obtinut conform creantelor de orice fel (indiferent de modul intocmirii), inclusiv veniturile de pe depunerile banesti, veniturile obtinute in baza unui contract de leasing financiar. 
- Deducere - suma care, la calcularea venitului impozabil, se scade din venitul brut al contribuabilului conform prevederilor legislatiei fiscale. 
-Scutire - suma care, la calcularea venitului impozabil, se scade din venitul brut al contribuabilului. 
- Trecere in cont - suma retinuta si/sau achitata prealabil, , cu care contribuabilul are dreptul sa micsoreze suma impozitului. 
- Dividend - venit obtinut din repartizarea profitului net intre actionari (asociati) in conformitate cu cota de participatie depusa in capitalul social, cu exceptia venitului obtinut in cazurile lichidarii complete a agentului economic .
Subiecti ai impunerii sunt persoanele fizice care obtin pe parcursul anului fiscal venit din orice surse aflate in Republica Moldova, precum si care obtin venit investitional si financiar din surse aflate in afara Republicii Moldova.
Obiect al impunerii este venitul brut (inclusiv facilitatile acordate de patron
obtinut de catre persoanele fizice din toate sursele aflate in Republica Moldova, precum si venitul investitional si financiar obtinut de persoanele fizice din surse aflate in afara Republicii Moldova, cu exceptia deducerilor si scutirilor la care au dreptul aceste persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Venit. Impunerea Veniturilor Persoanelor Fizice-Cetateni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!