Impozitul pe Profit

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 2
IMPACTUL IMPOZITULUI PE PROFIT 2
1.1Analiza moderna a impactului impozitului pe profit 2
1.2 Studii empirice si econometrice asupora impactului 3
CAPITOLUL II 5
POSIBILITATI DE CUANTIFICARE A IMPACTULUI IMPOZITULUI PE PROFIT 5
2.1. Influenta impozitului pe profit asupra dividendelor cuvenite actionarilor 5
CAPITOLUL III 7
INFLUENTA IMPOZITULUI PE PROFIT ASUPRA VARIABILELOR INTREPRINDERII 7
3.1. Efectele asupra structurii financiare 7
3.2. Efectele asupra deciziilor de investitii 9
3.3. Influenta fiscalitatii directe asupra pozitiei interprinderii pe piata si asupra obiectivelor sale 10
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
IMPACTUL IMPOZITULUI PE PROFIT
1.1Analiza moderna a impactului impozitului pe profit
Impozitarea profitului reprezinta una din preocuparile permanente ale managerilor intreprinderilor si, in acelasi timp, este o variabila economica fundamentala din viata agentului economic. 
In timp ce teoria economica traditionala demonstreaza ca repercursiunea impozitului pe profit nu este posibila decat pe termen scurt, si nu este previzibila decat pe termen lung, teoria financiara moderna stimulata de studii econometrice asupra unor concluzii contradictorii, comporta judecati mai nuantate.
Autori precum R.Musgrave, M.Krzyzaniak, R.Goode, C.Cosciani sunt de acord cu afirmatia conform careia, reformularea teoriei transferului impozitului pe profit provine de la oamenii de afaceri, ce considera acest impozit un cost care greveaza produsele lor. Cu alte cuvinte, o variatie intervenita in impozitarea profiturilor socetatii antreneaza o ajustare a preturilor, astfel incat, impozitul pe profit devine un fel de impozit asupra vanzarilor. Astfel, intreprinderile vor cauta mai putin sa-si maximizeze profiturile, si deci vor fi mai interesate sa vanda la preturi care sa le acopere costurile fixe si variabile, permitand o marja rezonabila a profitului. De aceea, determinarea pretului nu se mai realizeaza conform teoriei traditionale prin referinta la costul marginal, ci mai simplu, prin adaugarea unei marje la costul total mediu.
Aceasta teza a fost sustinuta si de R. Goode in lucrarea ,,Rates of return, income shares and corporate tax incidece. Studies of Government finance. The Brooking Institution" in care a aratat ca ,, impozitele societatii sunt costuri. Modul in care ele sunt asezate nu schimba nimic. Costurile trebuie platite de consumatori prin preturi. Impozitul pe profitul societatii este, in fapt, un impozit asupra vanzarilor." Daca se iau in considerare, in principal, comertul si industria, se va observa ca industriasii si comerciantii isi calculeaza remuneratiile proportional cu preturile. In masura in care preturile se majoreaza, ca urmare a prelevarilor fiscale, remuneratiile intreprinzatorilor se vor majora si ele, de unde rezulta ca ideea unei interconditionari intre fiscalitate, preturi, si remuneratii. 
Vis-a-vis de ipoteza maximizarii profitului se remarca faptul ca deciziile oamenilor de afaceri (relativ la pretul produselor lor) sunt influentate aproape, invizibil, de forte ale pietei pe care ei nu si le imagineaza. 
In general, teoria moderna a adoptat distinctia intre repercusiunea pe termen scurt si cea pe termen lung, dar, intrucat numai prima dintre cele doua prezinta anumite dificultati, aceasta a fost pe larg studiata. Alaturi de o astfel de distinctie, operanta este si o alta, si anume, cea dintre translatia progresiva si cea oblica sau regresiva. Translatia progrsiva desemneaza o repercusiune asupra consumatorilor de produse ale intreprinderii impozitate, in timp ce translatia regresiva ridica problema repercusiunii asupra factorilor de productie utilizati de intreprindere. Pe termen scurt, componentele costurilor de productie nu comporta numai elemente constante si elemente variabile, ci, in egala rnasura, toate elementele pe care legislatiile fiscale le fac sa intre in beneficiul de exploatare propriu-zis, dar si venituri accesorii ale bunurilor funciare sau mobiliare care figureaza in activ, ca si profituri diverse, precum plusvaloarea.
1.2 Studii empirice si econometrice asupora impactului 
Aspectele metodologice ale studiilor empirice efectuate asupra repercusiunii impozitului pe profit s-au dovedit considerabile, in sensul gasirii unui indicator relevant. Cercetarile au urmat, din acest punct de vedere doua directii: unele studii econometrice au utilizat drept criteriu al repercu!siunii, rata profitului, iar altele, partea profiturilor in venitul national. Diferenta dintre cei doi indicatori provine din cantitatea la care se raporteaza masa profitului: capitalul, intr-un caz, si venitul national, in celalalt. 
Marea majoritate a autorilor acestor studii au estimat ca impozitul se repercuteaza, utilizand in cadrul propriilor demonstratii drept indicator, rata de randament, dupa impozit a investitiilor. Un alt studiu, comparand variatiile in distribuirea produsului societatilor intre anii 1920--1960, in S.U.A., evidentiaza ca, desi s-au diminuat, impozitele au ramas in sarcina societatilor, nefiind clara actiunea de repercutare a sarcinilor fiscale.
Daca exista repercusiune in perioada de crestere a impozitelor, majorarea cotei de impozit pe profit trebuie legata pozitiv de puterea monopolului. Probabilitatea repercusiunii unui impozit, prin intermediul unei majorari de pret, creste pana cand puterea monopolului a atins un anumit nivel, apoi se diminueaza si este, in final, nula, in cazul unui monopol pur.
Teste realizate asupra ipozitarii profiturilor, in S.UA, au confirmat existenta repercusiunii intre 62% si 94%, in functie de variantele retinute in cadrul modelului. 
Rezultatele finale ale cercetarilor, atat din anii `50 , cat si a celor mai recente, au dus la formularea concluziei conform careia, in functie de indicatorul ales pentru masurarea repercusiunii, se intalnesc doua situatii:
1.daca se utilizeaza randamentul impozitului in raport cu vanzarile sau cu productia, se deduce ca impozitul este suportat in totalitate de intreprindere; 
2.in schimb, daca se utilizeaza randamentul in raport cu investitiile, se observa ca impozitul a fost, in mare masura, transferat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Profit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!