Impozitul pe Profit

Extras din referat Cum descarc?

Profitul, avand natura unui venit, trebuie sa fie supus impunerii intrucat oricine realizeaza un venit trebuie sa contribuie la formarea resurselor financiare publice. In conditiile economiei de piata actorii economici, determinati de sistemul concurential, sunt stimulati sa obtina profituri tot mai insemnate iar impozitul direct pe profit constituie un venit bugetar important.
Intregul sistem fiscal, se afla intr-un proces continuu de perfectionare.
Tehnica de impunere a impozitului pe profit, s-a caracterizat prin instabilitate. Repetatele modificari, in impozitarea profitului, introduse prin reglementari legale, vizau folosirea impozitului pe profit ca sursa de venit bugetar si parghie fiscala in economie. Prin acordarea unor facilitati fiscale s-a dorit stimularea dezvoltarii sectorului privat si atragerea capitalului strain. Exonerarile, deducerile si reducerile de natura fiscala au urmarit obtinerea unor finalitati fie sociale, fie ecologice, fie economice. 
Modificarile aduse tehnicii de impunere a profitului s-au produs in conditiile liberalizarii treptate a preturilor factorilor de productie ale diminuarii in etape a alocarii resurselor financiare catre unii agenti din anume sectoare, de activitate prin intermediul subventiilor si creditului bancar.
O anumita unificare, simplificare si stabilire a cadrului legislativ in impozitarea profitului ar reprezenta un factor de stimulare a intreprinzatorilor pentru dezvoltarea activitatilor aducatoare de profit, facilitand urmarirea si aplicarea reglementarilor legale in domeniu.
In prezent in Romania se impune mai intai profitul total obtinut de actorii economiei si apoi se impoziteaza distinct si partea din profit care a fost distribuita actionarilor si asociatilor sub forma de dividende. Aceasta modalitate de impunere supune unei duble impozitari partea de profit repartizata sub forma de dividende, unii autori exprimandu-si parerea ca neimpozitarea dividendelor ar insemna incalcarea principiului echitatii fiscale intrucat ar exonera de la impunere veniturile realizate de actionari si asociati. 
3.2. Contribuabilii obligati la plata impozitului pe profit
Sunt obligate la plata impozitului pe profit, urmatoarele persoane, denumite contribuabili:
- persoanele juridice romane;
- persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
- persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica;
- persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/ sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea / cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;
- persoane fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat  si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica; in acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.
Sfera de cuprindere a impozitului 
Impozitul pe profit se aplica dupa cum urmeaza:
- in cazul persoanelor juridice romane, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat in Romania, cat si din strainatate;
- in cazul persoanelor juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent;


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Profit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!