Impozitul pe Profit

Extras din referat Cum descarc?

Constituirea resurselor financiare publice se realizeaza pe seama impozitelor, taxelor, contributiilor si a veniturilor nefiscale prelevate de la persoane fizice si juridice.
Impozitul este o prelevare obligatorie si gratuita efectuata de catre stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivitatii (in cazul nostru capitalul) si platita in bani. El constituie o sursa a finantarii cheltuielilor de interes general al statului si al administratiei locale, fiind un instrument al politicii economice, prin care se redistribuie o parte a veniturilor, putand fi stimulate investitiile si inviorarea conjuncturii economice. Impozitul reprezinta izvorul principal al formarii veniturilor bugetului de stat si al finantarii cheltuielilor publice. El este o functie crescatoare a venitului: la o rata de impunere fiscala data , el sporeste cand venitul creste.
Fundamentarea asezarii si perceperii impozitelor se realizeaza pe baza urmatoarelor principii:
- principiul echitatii fiscale- presupune ca la venituri comparabile si de aceeasi natura sa se plateasca impozite egale
- principii de politica financiara- impozitul presupune un randament fiscal ridicat, stabilitate, elasticitate si simplitate
- principii de politica economica si sociala-reducerea impozirelor directe pentru a stimula acumularea de capital si investitiile, atragerea investitiilor straine, realizarea unor actiuni economice, scutirea de plata unor impozite si taxe, aplicarea unor taxe vamale ridicate sau reduse, restituirea partiala sau integrala a impozitelor aferente marfurilor exportate
Elementele tehnice ale impozitelor:
- Obiectul venitului sau al impozitului reprezinta elementul concret asupra caruia se aseaza si calculeaza un impozit. Obiectul unui impozit poate sa-l constituie veniturile, profitul, bunurile sau serviciile. 
- Subiectul venitului sau al impozitului desemneaza persoana fizica sau juridica prevazuta prin lege sa plateasca venitul sau impozitul la buget.
- Platitorul venitului reprezinta persoana fizica sau juridica care are obligatia sa plateasca impozitul catre buget la un anumit termen. In principiu, platitorul impozitului este subiectul impozabil, dar uneori poate fi o alta persoana decat subiectul impozabil.
- Suportatorul impozitului desemneaza persoana fizica sau juridica din al carei venit se suporta impozitul.
- Sursa impozitului arata din ce se plateste un impozit.
- Unitatea de evaluare are menirea sa masoare obiectul impozabil. In cazul impozitului pe venit unitatea de evaluare o reprezinta unitatea monetara in care se exprima venitul.
- Cota de impunere reprezinta impozitul ce revine unei unitati de impunere (evaluare). Impozitul poate fi stabilit in suma fixa pe unitati de masura naturale sau in cote procentuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Profit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

ACTE NORMATIVE CARE REGLEMENTEAZA IMPOZITUL PE PROFIT
1. legea nr.571 din 22 dec.2003 privind codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
2. Hotararea Guvernului nr.44 din 22 ian.2004, pentru aprobarea Normelor metodologige de aplicare a legii nr.571/2003 privind codul fiscal.
3. Ordinul al ministrului finantelor publice nr 576/2004 pentru aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr 2./2004, privind aplicarea unitarea a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit ,conventiile de evitare a dublei impuneri, accize si taxa pe valaoarea adugata.
4. Ordin al ministrului finantelor publice nr.987/2004


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!