Impozitul pe Avere

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Locul si rolul impozitelor pe avere in sistemele de impozite 4
Cap. 2 Impozitul pe avere 6
2.1 Impozite asupra averii propriu-zise 7
2.2 Impozite asupra circulatiei averii 8
2.3 Impozitul pe cresterea sau sporul de avere 9
Cap.3 Analiza impozitului pe avere in Romania si in alte tari 10
3.1 Analiza impozitului pe avere in Romania 10
3.2 Analiza impozitului pe avere in alte tari 12
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Locul si rolul impozitelor pe avere in sistemele de impozite
Instituirea acestor impozite pe avere a fost facuta in stransa legatura cu faptul ca diferite persoane fizice si juridice au drept de proprietate asupra unor bunuri mobile sau imobile.
Obiectul impozitelor pe avere este reprezentat de bunurile mobile si imobile detinute in proprietate de persoanele fizice si juridice.
Chiar daca impozitele pe avere ocupa un loc mai putin important decat impozitele moderne asupra veniturilor si cheltuielilor, nu trebuie neglijat aportul lor la constituirea resurselor financiare publice, precum si rolul lor de instrumente de politica fiscala, utilizate pentru cresterea echitatii in societate.
Argumentele in favoarea impozitului pe avere se bazeaza pe concepte morale, etice si politice de stat in sustinerea necesitatii aplatizarii inegalitatilor sociale.
Argumentele impotriva impozitarii averii sunt in principal de natura economica si practica. Pentru multi economisti, impozitarea averii reprezinta o atingere inadmisibila a dreptului de proprietate, pentru ca ea se manifesta printr-o suprarpunere de cheltuieli, impozitul vizand o avere formata prin economisirea veniturilor impozitate anterior. Pornind de la aceasta premisa s-a ajuns la o slaba consimtire a contribuabililor si marea nepopularitate a impozitelor pe avere.
Desi efectele economice negative ale acestui impozit nu pot fi masurate cu exactitate, in opinia mai multor economisti un astfel de impozit descurajeaza economisirea si reduce oferta de capital in economie.
Pentru clasificarea impozitelor se folosesc mai multe criterii, deoarece unul si acelasi impozit poate avea implicatii diferite in viata social-economica, in functie de pozitia pe care a fost apreciat.
Dupa analizarea mai multor criterii de clasificare a impozitelor realizate de mai multi autori se pot distinge urmatoarele:
o Obiectul impozabil;
o Frecventa perceperii;
o Neutralitatea fata de contribuabili;
o Impactul asupra suportatorului;
o Scopul introducerii impozitului;
o Locul in care impozitul se transforma in venit.
Impozitele pe avere se caracterizeaza, prin faptul ca pot fi platite fie din venitul adus ca urmre a exploatarii averii, fie din substanta ei, ceea ce conduce in timp la o scadere a valorii.
Impozitele pe avere presupun servicii aduse cetatenilor de catre colectivitate sau stat, in vederea asigurarii securitatii persoanelor si bunurilor, un serviciu cu atat mai mare cu cat patrimoniul contribuabilului este mai important. Exista opinii diferite care privesc astfel de servicii ca pe un drept fundamental al catateanului, pentru care nu ar trebui sa se perceapa vreun pret. Impozitarea pe avere poate fi privita si ca un mijloc de corectare a problemelor survenite in cadrul perceperii impozitului pe venit, aceste probleme facand referire la imposibilitatea taxarii in cadrul impozitului pe venit a castigurilor de capital.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Avere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!