Impozitele pe Consum

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3
1. TAXA PE VALOAREA ADAUGATA 5
1.1. Oparatiuni impozabile 6
1.2 Baza de impozitare 7
1.3. Cotele de impozitare 8
1.4. Operatiuni scutite de TVA 9
1.5. Platitorii taxei pe valoarea adagata 9
1.6. Obligatiile platitorilor de taxa pe valoarea adagata 10
2. TAXELE VAMALE 12
2.1. CO Clasificarea taxelor vamale 13
2.2. Tariful vamal 13
2.3. Taxe 14
3. ACCIZELE 15
BIBLIOGRAFIE
17


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Impozitele indirecte sunt asezate asupra vanzarilor de marfuri si prestarilor de servicii, ceea ce confera acestora caracterul de impozit pe cheltuieli sau de impozit pe consum. 
Aceasta ultima formulare decurge din faptul ca suportatorul impozitelor indirecte este consumatorul final. Toti ceilalti agenti economici, inclusiv investitorii, care folosesc un bun sau serviciu include cheltuielile de achizitie a acestora in costul produsului/serviciului pe care ei il fabrica si il ofera spre vanzare pe piata. Ei transfera impozitul indirect (inclus in pretul de achizitie) asupra pretului de vanzare a propriului produs/serviciu, astfel incat nu mai suporta acest impozit.
Baza de calcul la impozitele indirecte este pretul bunului, dupa caz, tariful serviciului prestat. Calculul impozitului se face in cote proportionale sau in suma fixa pe produs. In consecinta, la impozitele indirecte nu se practica discriminari in marime dupa puterea contributiva si nici reduceri ori scutiri, sunt aceleasi pentru toti consumatorii aceluiasi bun (serviciu).
Cu toate ca cota de impozit indirect perceput la vanzarea unei anumite marfi (serviciu) este unica indiferent de cumparator, impozitele indirecte afecteaza in masura diferita veniturile populatiei destinate consumului. Categoriile de cumparatori cu venituri mici suporta o sarcina fiscala mai grea comparativa cu cea suportata de cei care dispun de venituri mari. Cu cat venitul este mai mic, cu atat proportia impozitului indirect in acesta este mai mare si invers. Impozitul indirect, asadar, are caracter regresiv, loveste, in principal, pe cei nevoiasi si pe cei cu resurse fixe, el nu cunoaste minimul neimpozabil si nici nu tine seama de situatia personala a cumparatorilor.
Perceperea impozitelor indirecte, cum s-a aratat, are loc la vanzarea marfurilor ori prestarea serviciilor. Aceasta inseamna ca ele sunt cuprinse in preturi, pe care corespunzator le majoreaza. Cand cumparatorii transforma veniturile in marfuri, cantitatea pe care ei o obtin este diminuata cu marimea impozitelor indirecte pe care le platesc. Impozitele indirecte, prin urmare determina scaderea veniturilor reale ale acestora (cele nominale nu sunt afectate).
Din cele prezentate, rezulta ca impozitele indirecte se aseaza asupra vanzarilor, dar se percep de la cumparatori. De aici le provine denumirea, in sensul ca se realizeaza prin contributii indirecte (persoana care suporta impozitul este taxata indirect). Plata lor catre stat, de regula, se face de catre agentii economici(industriasi, comercianti, etc.) care insa le recupereaza de la consumatori prin preturi.
Practicarea impozitelor indirecte constituie, incontestabil, cea mai flagranta incalcare a principiului echitatii fiscale. Ele sunt prelevari mascate si nu pot fi cunoscute de suportatori. Sunt putini cei care isi dau seama cat de mare este partea din cheltuielile lor destinata impozitelor pe consum. Cu toate acestea, se practica in toate tarile, avand o arie mai larga ori mai restransa de aplicare. Mai ales in economiile subdezvoltate ponderea lor este mare pentru ca prelevarile asupra veniturilor sunt reduse. Apoi, sunt usor de perceput si au randament fiscal ridicat (mai cu seama in perioadele de avant economic). Pe de alta parte, se apreciaza ca sarcina fiscala este mai usor de suportat, deoarece plata acestor impozite se face treptat pe masura efectuarii de cumparaturi (totusi, cei cu venituri mici sunt puternic afectati).
In tarile dezvoltate, de regula, aportul impozitelor indirecte la formarea veniturilor fiscale este mai mic decat cel al impozitelor directe si al contributiilor pentru asigurari sociale luate impreuna. Ponderea impozitelor indirecte in totalul incasarilor fiscale cunoaste unele diferentieri de la o tara dezvoltata la alta.
Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic, politic si social, dar in mod diferit de la o etapa de dezvoltare economica la alta. Rolul cel mai important al impozitelor se manifesta pe plan financiar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.
Sistemul impozitelor indirecte cuprinde variate prelevari. Se practica frecvent taxele de consumatie, monopolurile fiscale, taxele vamale si diferite alte taxe considerate traditionale. Mai importante, prin contributia la formarea veniturilor bugetare, sunt taxele de consumatie, apar sub mai multe forme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele pe Consum.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!