Impozitele Indirecte si Impactul lor Economic si Social

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3 
1.1. Continutul, definirea si rolul impozitelor 3 
1.2. Clasificarea impozitelor 4 
2. Necesitatea, rolul si clasificarea impozitelor indirecte 5
2.1. Necesitatea, rolul si impactul economic si social al impozitelor indirecte 5
2.2. Clasificarea impozitelor indirecte 7
2.2.1. Taxa pe valoarea adaugata 8
2.2.2. Accizele 10
2.2.3. Taxele vamale 10
2.2.4. Impozitul pe spectacole 11
2.2.5. Alte taxe 11
3. Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Continutul, definirea si rolul impozitelor
Cuvantul impozit ("impositum") deriva din latinescul "imponere" care semnifica faptul ca statul - ca autoritate publica - impune supusilor sai obligatia de a contribui la acoperirea cheltuielilor sale, platindu-i anumite sume de bani - denumite impozite. In lucrari recente, notiunea de impozite este suprapusa celei de fiscalitate, aceasta constand, prin definitia data de Maurice Laure, in prelevarile impuse locuitorilor unei tari de catre o autoritate publica ce asigura din partea sa protectie si furnizeaza serviciile. 
Impozitele au aparut odata cu statul, ca principala sursa de formare a veniturilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor efectuate in vederea indeplinirii functiilor sale.
O definitie cat mai completa a impozitelor este practic imposibila, data fiind marea diversitate a acestora si a conditiilor politice, economice si sociale dintre state existente la un moment dat, precum si rapida lor schimbare in timp. In esenta si la modul general, se poate spune ca "impozitele reprezinta contributii obligatorii impuse de stat persoanelor fizice si juridice care locuiesc sau isi desfasoara activitatea ori obtin venituri sau detin bunuri pe teritoriul acestuia". 
Ratiunea de a fi a impozitelor este de ordin financiar . Pentru a functiona, statul are nevoie de bani, iar pentru a-i procura pretinde impozite, cea mai importanta functie a acestora fiind dintotdeauna aceea de mobilizare de venituri pentru stat.
Statul este privit fie ca rezultat al unui asa-zis "contract social" intre indivizi, fie ca un produs al solidaritatii sociale si nationale a acestora. In virtutea teoriei contractului social, statul - ca autoritate publica - are dreptul de a institui impozite, legimitatea lor fiind indiscutabila. Conform teoriei solidaritatii sociale si nationale, cetatenii accepta si suporta impozitele in virtutea acestei solidaritati, privindu-le ca pe un rau necesar.
Problemele fiscale si bugetare joaca un rol esential in economia de piata. In acest context, impozitul constituie un instrument cu caracter istoric si cu implicatii asupra sferei economico-sociale, fiind intotdeauna un mijloc traditional de constituire a veniturilor statului.
Clasificarea impozitelor
In practica financiara se intalneste o diversitate de impozite care se deosebesc nu numai ca forma, dar si dupa continut. Pentru a sesiza mai usor efectele diferitelor categorii de impozite pe plan economic, social si politic, este necesara gruparea acestora pe baza unor criterii.
I. Dupa trasaturile de fond si de forma impozitele pot fi grupate:
- impozite directe
- impozite indirecte
II. Dupa institutiile pe care le administreaza:
-In statele de tip federal: 
- impozite federale
- impozite ale statelor, regiunilor sau provinciilor membre ale federatiei 
- impozite locale
-In statele de tip unitar:
- impozite ale administratiei centrale de stat
- impozite locale
Din punct de vedere juridic, cel mai des folosit in abordarea tipologiei impozitelor, exista impozite directe (asupra veniturilor sau averii contribuabilului, care reflecta capacitatea sa contributiva) si impozite indirecte (asupra cheltuielilor, destinatarul impozitului fiind altul decat cel care este obligat de lege sa-l verse la buget).
Impozitul direct este cel perceput pe baza de rol nominativ, stabilindu-se in sarcina fiecarui contribuabil ce detine materie impozabila identificata si evidentiata de catre fisc, pe cand impozitul indirect intervine in legatura cu unele operatiuni de vanzare a unor marfuri si servicii si de import, devenind platitori cei care efectueaza astfel de operatiuni si pe masura ce le efectueaza.
2. Necesitatea, rolul si clasificarea impozitelor indirecte
2.1. Necesitatea, rolul si impactul social si economic al impozitelor indirecte
Asa cum s-a mai aratat, principala sursa de venit a statului o constitue impozitele directe si indirecte. Raportul, ca resursa bugetara, dintre impozitele directe si indirecte difera de la un stat la altul. In general, in statele avansate impozitele directe au o pondere mai mare decat cele indirecte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele Indirecte si Impactul lor Economic si Social.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!