Impozitele Directe si Indirecte in Romania

Extras din referat Cum descarc?

1. Concepte teoretice
Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii este necesara constituirea unor importante fonduri banesti la dispozitia autoritatilor publice. Aceste fonduri se formeaza pe seama unei parti din produsul intern brut si sunt utilizate pentru finantarea nevoilor sociale atat de interes national, cat si local.
1.1. Definirea impozitului
Impozitelor li se pot da mai multe definitii, in functie de punctul de vedere din care sunt abordate. Astfel, se poate spune ca impozitul reprezinta "procedeul de repartizare a cheltuielilor bugetare intre indivizi, in functie de facultatile lor contributive". Este o definitie clasica in care apare scopul principal al impozitului - cel de a asigura resursele necesare acoperirii cheltuielilor publice. O alta definitie a impozitului ni-l prezinta ca varsaminte obligatorii, efectuate fara contrapartida, in favoarea administratiei publice, de catre persoanele fizice si juridice, pentru veniturile care le obtin sau bunurile pe care le poseda.
Webster's Encyclopedic Unabridget Dictionary of the English Language defineste impozitul ca fiind ,, o suma de bani ceruta de guvern pentru intretinerea sa sau pentru anumite facilitati sau servicii perceputa asupra venitului, proprietatii, vanzarii,etc.".
Oricare ar fi definitia impozitului, trebuie sa se desprinda urmatoarele elemente principale:
-Elemental de autoritate: oricare ar fi forma impozitului el este intotdeauna perceput ca un act de autoritate, o obligatie prin constrangere.Plata impozitului nu este benevola, ci are un character obligatoriu. 
-Elemental de transfer: se bazeaza pe faptul ca impozitul este o prelevare de avutie efectuata asupra patrimoniului contribuabilului, iar veniturile din impozite se depersonalizeaza si sunt allocate acoperirii unor cheltuieli ale caror avantaje nu-I vizeaza direct pe platitorii impozitelor.
-Functia largita a impozitului in lumea contemporana este asigurata de politica fiscala a majoritatii statelor care la functia traditionala financiara a impozitului ( de acoperire a nevoilor colective si cele particulare ale statului) a adaugat treptat si functia redistributiva a avutiei in societate, precum si pe cea interventionista in alocarea resurselor in economie in scopul stabilizarii cererii agregate.
Impozitul reprezinta prelevarea obligatorie, cu titlu nerambursabil, a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice si juridice fara contraprestatie imediata sau directa, pentru satisfacerea intereselor de ordin general.
1.2. Rolul impozitelor 
Impozitele indeplinesc un rol care se manifesta pe plan financiar, economic si social, diferit de la o etapa dezvoltare a economiei la alta.
Rolil cel mai important al impozitelor se manifesta pe plan financiar, in sensul ca impozitele constituie mijlocul principal de procurare a resurselor banesti necesare acoperirii cheltuielilor publice. Pe plan economic, rolul impozitelor se manifesta prin intermediul masurilor pe care acesta le ia, de a interveni in activitatea economica cu ajutorul impozitelor. In 1970 Pierre Lalumiere scria urmatoarea "impozitele pot fi folosite pentru a incuraja (sub foma exonerarii) sau pentru a descuraja (pe calea suprataxarii) o anumita activitate economica" , fapt ce releva posibilitatiile statului de a folosi impozitele ca mijloc de interventie in economie. Pe plan social, rolul impozitelor se manifesta in mai multe directii, cum ar fi rolul lor de instrumente de redistribuire. Prin ele, statul procedeaza la redistribuirea unei parti din produsul intern brut intre persoanele fizice si juridice, intre paturile sociale si clasele sociale.
2. Impozitele directe
Impozitele directe reprezinta cea mai veche si mai simpla forma de impunere, fiind folosite inca din antichitate, ele cunoscand insa o extindere si o diversificare deosebita in epoca moderna, odata cu aparitia si evolutia capitalismului.
Impozitele directe sunt impozite care se asaza fie pe anumite obiecte materiale sau desfasurarea unor genuri de activitati, fie pe venit sau avere.
Impozitele directe se percep direct de la persoanele fizice sau juridice care, potrivit intentiei legiuitorului, trebuie sa suporte, la anumite termene, sarcina fiscala stabilita pe baza datelor de care dispun organele fiscale privind persoana, averea, posesiunea sau venitul fiecarui contribuabil si a cotelor fixate prin lege.
Din categoria impozitelor directe fac parte:
-Impozitul pe profit
-Impozitul pe venit :
-Venituri din salarii
-Venituri din activitati independente
-Venituri din cedarea folosintei bunurilor
-Venituri din investitii
-Venituri din pensii
-Venituri din activitati agricole
-Venituri din premii si jocuri de noroc
-Venituri din transferul proprietatiilor imobiliare
-Venituri din alte resurse
-Impozitul pe veniturile microinterprinderilor
2.1 Impozitul pe profit
Una dintre cele mai importante masuri de reforma fiscala de dupa 1989 a fost constituita prin legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit, aplicata cu data de 01.01.1991,prin care s-a asigurat participarea tuturor agentilor economici la formarea veniturilor bugetului public national, in raport cu marimea profitului obtinut indiferent de forma de proprietate.
Incepand cu 01.01.1995 impozitul pe profit a avut o noua reglementare juridica ( O.G. nr.70/1994) care a adus unele modifcari in conceptia de impunere a profitului, iar cu data de 01.07.2002 impozitul pe profit a fost reglementat de Legea nr.414/2004.
Incepand cu 01.01.2004, impozitul pe profit este reglementat de Codul Fiscal al Romaniei
publicat in Monitorul Oficial din 23 decembrie 2003, modificat prin O.G. nr.83/2004, O.U.G. nr. 138/2004, O.U.G. nr. 24/2005, cu modificarile si completarile ulterioare aduse prin Legea nr. 343/2006, inclusiv prin O.U.G. nr. 22/2007.
Cota de impozit pe profit este de 16% in Romania, cu unele exceptii prevazute in Codul Fiscal la articolul 38.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele Directe si Indirecte in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!