Impozitele ca Stabilizator Încorporat în Mecanismul Economiei de Piață

Extras din referat Cum descarc?

1. Rolul finantelor publice
Rolul finantelor in economie si societate decurge din continutul proceselor si relatiilor pe care acestea le exprima si se concretizeaza prin efectele sau rezultatele generate de indeplinirea fiecareia dintre functiile indeplinite, in conditii concrete de desfasurare a activitatii economice si sociale . 
Directii de manifestare a rolului finantelor:
- rolul finantelor in realizarea procesului de repartitie a produsului intern brut (PIB)
- rolul finantelor ca expresie a influentei reglatoare 
- rolul finantelor prin prisma impactului pe care il are indeplinirea functiei de control
Activitatile specifice sferei nemateriale care nu produc, in mod direct, valoare noua si nu-si pot asigura resursele necesare propriului consum, nu s-ar putea infaptui in absenta redistribuirii in acest scop a PIB creat in sfera activitatilor materiale. Se poate admite, deci, ca rolul ce revine finantelor, in acest caz, se exprima si prin crearea unor conditii favorabile functionarii institutiilor publice si, in general, a entitatilor care nu-si pot produce resursele necesare in propria activitate. 
Nevoile de utilitati ce se manifesta, atat in sectorul public, cat si in cel privat, impun uneori redistribuirea resurselor (prin intermediul finantelor) intre ramuri sau subramuri ale economiei, considerata ca ansamblu al activitatilor materiale creatoare de PIB. 
De asemenea, ca expresie a rolului finantelor, se produc realocari de resurse, in primul rand, in forma baneasca, intre entitatile administrativ-teritoriale, atunci cand, in raport cu nevoile de functionare ale acestora resursele proprii sunt insuficiente, iar diferenta poate fi acoperita pe seama redistribuirii resurselor acumulate la nivelul altor structuri administrative. 
Interesul sporit pentru actiunile de domeniul protectiei sociale manifestat de catre autoritatile publice, bazat pe redistribuirea veniturilor si implicit a resurselor, evidentiaza cu pregnanta un alt aspect al rolului jucat de finante in societatea contemporana. 
De o mare importanta se dovedeste a fi rolul finantelor ca expresie a influentei reglatoare (stabilizatoare) exercitate asupra economiei, folosind in mod adecvat tehnicile si instrumentele financiare, pentru a stimula sau restrictiona evolutia diferitelor procese sau fenomene economice. In acest context se inscrie, de altfel, conceperea si aplicarea unor mecanisme de influentare a economiei de piata, urmarind atingerea unor obiective specifice fata de starea in care se afla economia intr-o perioada sau alta. Astfel, rolul reglator in economie atribuit finantelor se concretizeaza si prin integrarea variabilelor valorice financiare in structura unor mecanisme sau in modele de crestere economica echilibrata si dezvoltare durabila a societatii. 
Reprezentativ, in acest sens, este cunoscutul sistem al stabilizatorilor incorporati, alcatuit din componente financiare, cum sunt impozitele, cheltuielile publice, asigurarile sociale etc., menit sa intre in actiune pentru a contracara manifestarea factorilor perturbatori, destabilizatori, complinind deficiente de functionare ale mecanismelor pietei. Evidentiind un rol major atribuit finantelor publice, un asemenea sistem presupune integrarea acestor instrumente financiare in mecanismul economiei de piata de o maniera care sa corecteze imperfectiunile functionarii acestuia, sporindu-i functionalitatea. 
Considerand impozitul ca variabila ce determina reducerea cererii de consum si investitiilor private (cand impozitele se majoreaza) sau dimpotriva, cresterea volumului investitiilor si consumurilor private (cand impozitele scad), influentarea dimensiunilor activitatii economice poate fi conceputa a se produce ca reactie automata la modificarile operate asupra marimii impozitelor. In acelasi cadru, admitand ca in faza de declin economic nivelul somajului creste, scaderea impozitului devine factor de reducere a acestuia, antrenand cresterea cererii de consum si a investitiilor private, care creeaza locuri de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele ca Stabilizator Incorporat in Mecanismul Economiei de Piata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!