Impozite si Taxe Locale

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Moto: Cel ce vrea sa dea sfaturi in plobleme financiare 
trebuie sa cunoasca RESURSELE CETATII, 
natura si marimea lor, pentru a adauga pe cele ce lipsesc si a mari pe cele neandestulatoare, de asemenea , trebuie sa cunoasca CHELTUIELILE CETATII , pentru a suprima pe cele inutile si a micsora pe cele excesive.
Aristotel
Viata curenta a oamenilor presupune satisfacerea atat a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pietei ( hrana, imbracaminte, adapost) cat ti a nevoilor sociale care sunt furnizate de autoritatile publice pe seama unor activitati vizand asigurarea apararii nationale, ordinea publica, protectie sociala, mentinerea echilibrului ecologic, asistenta sanitara , educatie etc. 
Finantele publice constituie o componenta de mare importanta a vietii social-economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atat in proportiile redudistribuirii PIB cat si modul concret de realizare a acestui proces.
In societatea contemporana, in conditiile revolutiei tehnico-stiintifice raspunderea sociala a omului primeste o semnificatie deosebita. Raspunderea sociala se refera la comportamentul pe care il aleg membrii societatii din multiple variante posibile in cadrul determinismului social. Acesta presupune o atitudine constienta intr-un comportament care corespunde cerintelor, necesitatilor sociale obiective, atitudine ce rezulta dintr-o hotarare , act de constiinta si vointa a individului.
Problemele fiscale joaca un rol esential in economia de piata. In acest context, impozitul constituie un instrument cu caracter istoric si cu implicatii asupra sferei economico-sociale, fiind intotdeauna un mijloc traditional de consituire a veniturilor statului.
Descentralizarea serviciilor publice si promovarea principiului autonomiei locale in administrarea teritoriului tarii au determinat transferarea tuturor atributiilor si obligatiilor de stabilire, urmarire, incasare si control a impozitelor locale de la Ministerul Finantelor la administratiilor locale. Acest proces, produs in baza legii administratiei publice locale, legii finantelor publice locale si a Hotararii de Guvern nr. 333/1999, a dus la cresterea responsabilitatii consiliilor locale in asigurarea resurselor financiare prin cresterea ponderii veniturilor proprii in total venituri administrate prin bugetul de venituri si cheltuieli.
Crearea sistemului de gestiune a finantelor publice locale si organizarea activitatii fiscale pe principiile descentralizarii si autonomiei financiare constituie problema aflata in centrul atentiei administratiilor locale din Romania.
Din punct de vedere al autonomiei financiare a consiliilor locale, impozitele si taxele locale devin din ce in ce mai importante ca surse de venituri, intrucat diminueaza mult dependenta autoritatilor centrale de bugetul de stat.
Politica fiscala a jucat intotdeauna un rol important in realizarea programelor economice si sociale.Ansamblul reglementarilor referitoare la contribuabili, impozite si taxe si modalitatile de plata reprezinta sistemul fiscal. 
In prezent, pentru Romania problemele fiscalitatii, a presiunii fiscale, a structurii fiscalitatii, a metodelor de stabilire si de percepere a veniturilor etc. au o importanta deosebita avand in vedere existenta: unui sistem fiscal inca nepus la punct si a unei legislatii fiscale incoerenta, instabila, cu multe lacune si ambiguitati; unui grad redus de colectare a veniturilor; unei indiscipline financiare si a unui camp larg de evaziune fiscala, frauda fiscala si coruptie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozite si Taxe Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!