Impozite si Taxe Locale

Extras din referat Cum descarc?

1. Concepte si reglementari
Resursele financiare ale unitatilor administrative-teritoriale se constituie din impozite si taxe locale, alte venituri fiscale,venitrui nefiscale, venituri din capital,cote si sume defalcate din unele venituri de la bugetul centralizat, transferuri cu destinatie speciala de la bugetul de stat si alte venituri.O pondere importanta la veniturile bugetelor locale o au impozitele si taxele locale.
Conform legii, impozitele si taxele locale constituie venitrui proprii ale bugetelor administrative-teritoriale si fondurile constituite se utilizeaza pentru acoperirea cheltuielilor ce se finanteaza de la bugetele proprii ale unitatilor adminstrativ-teritoriale.
Cadrul legislative al impozitelor si taxelor locale este instituit in accord cu prevederile Constitutiei si ale Legii administratiei publice locale si cu principiile autonomiei locale si descentralizarii serviciilor publice.
Astfel prin Constitutie se statueaza ca ,,impozitele si taxele locale se stabilesc de consiliile locale sau judetene in limitele si in conditiile legii``(art.139,alin.2).In acest sens, sunt de remercat prevederile generale expuse ale Codului fiscal, referitoare la destinatia impozitelor si taxelor locale si la competentele consiliilor locale si judetene, dupa caz, de a majora annual cu pana la 50% impozitele si taxele locale, in functie de conditiile locale specifice zonei.
Principille europene de descentralizare si autonomie locala, enumerate in Cartea Europeana a Autonomiei Locale, prevad ca autoritatile locale au dreptul la reurse proprii adecvate, de care sa poata dispuna liber pentru a-si exercita atributiunile.Aceste resurse financiare trebuie sa fie proportionale cu responsabilitatile stabilite prin Constitutie sau prin lege si cel putin o parte din ele trebuie sa provina din impozite si taxe locale,in proportii stabilite local, dar in limitele legii.
Legea privind finantele publice locale reglementeaza sursele de venituri ale bugetelor unitatilor ,,administrative-teritoriale, precum si competentele si responsabilitatiile autoritatiilor administratiei publice locale.Astfel, potrivit art.5 alin 1 din lege, veniturile bugetare se constituie din:
a)venitrui proprii, formate din: impozite si taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri s cote defalcate din impozitul pe venit;
b)sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;
c)subvenctii primate de la bugetul de stat si de la alte bugete;
d)donatii si sponsorizari;
Codul fiscal consacra reglementarii impozitelor si taxelor locale.Codul stabileste cadrul legal pentru impozitele si taxele locale, respective limita acestora, termenele de plata, posibilitatea consiliilor locale si judetene de a stabili impozitele si taxele locale, in limitele si in conditiile legii, ca expresie a principiului autonomiei locale, precum si posibilitatea majorarii sau diminuarii impozitelor si taxelor locale stabilite in sume fixe; de asemenea este reglementata competenta consiliilor locale si judetene de a acorda, in cazuri temeinic justificate, esalonari, amanari la plata impozitelor si taxelor locale, reduceri sau scutiri de majorari de intarziere, precum si majorari sau diminuari ale impozitelor si taxelor locale.
Potrivit art.248 din Codul fiscal, impozitele si taxele locale sunt urmatoarele:
a)impozitul pe cladiri;
b)impozitul pe teren;
c)impozitul pe mijloace de transport;
d)taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor;
e)taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate;
f)impozitul pe spectacole;
g)taxa hoteliera;
h)taxa speciala;
i)alte taxe locale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozite si Taxe Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!