Importul de Bunuri. Locul Importului

Cuprins referat Cum descarc?

Abrevieri 3 
1. Introducere 4
2. Importul de bunuri 5
2.1. Locul importului de bunuri .7
2.2. Faptul generator si exigibilitatea pentru importul de bunuri 11
2.2.1. Faptul generator si exigibilitatea pentru regimurile vamale definitive .11
2.2.2. Faptul generator si exigibilitatea pentru regimurile vamale suspensive 13
2.3. Baza de impozitare la importul de bunuri 14
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
TVA este definita de lege ca fiind un impozit indirect care se aplica pe fiecare stadiu al ciclului economic al unui produs finit asupra valorii adaugate realizata in fiecare etapa de catre toti cei care contribuie la producerea si desfacerea acestuia pana ajunge la consumatorul final. 
Pana la inceputul anului 1970, toate statele membre ale Uniunii Europene au fost obligate sa inlocuiasca impozitele indirecte cu un sistem comun al TVA avandu-se in vedere doua argumente principale:
1. avantajele TVA fata de alte forme de impozite indirecte generale si, mai ales, fata de impozitul pe circulatia marfurilor aplicat in cascada;
2. transparenta operatiunilor de impozitare a importurilor si de exceptare de la impozitare a exporturilor realizate in comertul intre statele membre.
TVA prezinta urmatoarele particularitati :
o este un impozit general, aplicat, in principiu, la toate tranzactiile comerciale cu privire la productia si distributia bunurilor si serviciilor;
o este un impozit pe consum, deoarece este suportat de catre consumatorii finali si nu de catre firmele producatoare sau distribuitoare;
o este datorat sub forma unei cote procentuale din pret, fiind astfel vizibil in fiecare stadiu al productiei si distributiei unde intervin tranzactii comerciale;
o este neutru in raport cu numarul de tranzactii comerciale care intervin pe lantul de la producator la consumatorul final. Neutralitatea se obtine printr-un sistem de deduceri, respectiv firmele platitoare de TVA pot deduce din TVA pe care o au de platit pentru produsele sau serviciile vandute, TVA aferenta cumparaturilor facute in vederea realizarii produselor si serviciilor respective;
o in statele membre se aplica principiul destinatiei in materie de TVA pentru tranzactiile dintre acestea. Potrivit acestui principiu, toate livrarile de produse si prestarile de servicii dintre un stat membru catre alt stat membru sunt exceptate de TVA in tara de destinatie (unde produsele si serviciile se consuma). Venitul din TVA se varsa la bugetul din tara de destinatie. Administrarea TVA in acest sistem este mai eficienta atunci cand exista controalele fizice la frontiera si documentatiile corespunzatoare.
In Romania, prin Legea nr.130/1992 , Parlamentul a aprobat Ordonanta Guvernului nr.3/1992 (care stipula ca TVA se va aplica de la 1 ianuarie 1993) stabilind ca prevederile Ordonantei se aplica incepand de la data ce se va fixa printr-o lege separata. In acest sens, s-a adoptat Legea nr.32/1993 care a stabilit data de aplicare a legislatiei TVA la 1 iulie 1993 
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 01 ianuarie 2007 a determinat modificari ale legislatiei aflate in vigoare, mai ales in plan fiscal, astfel ca Legea 571/2003 privind Codul Fiscal al Romaniei a fost armonizata cu directiva a VI-a (Directiva 77/388/CE a Consiliului din 17 mai 1977 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitul pe cifra de afaceri - sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata: baza unitara de stabilire, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr L15 din 13 iunie 1977 cu modificarile si completarile ulterioare) prin Legea 343/2006 cu aplicativitate de la 01.01.2007.
Incepand de la aceasta data atat in legislatia contabila, dar mai ales in legislatia fiscala au aparut termeni noi sau modificari ale termenilor vechi cum ar fi: achizitie intracomunitara, cod de inregistrare in scopuri de TVA, import de bunuri, livrare intracomunitara, plafon pentru achizitii intracomunitare, declaratie intrastat, teritorii membre, teritoriu comunitar etc.
2. Importul de bunuri 
Importul de bunuri reprezinta :
a) intrarea in Comunitate a bunurilor care nu indeplinesc conditiile prevazute de art.9 si 10 din Tratatul de instituire a CE sau care, in conditiile in care bunurile sunt supuse Tratatului de instituie a CECO, nu sunt puse in circulatie libera;
b) intrarea in Comunitate de bunuri dintr-un teritoriu tert, altele decat prevazute la lit.a).
Prin aplicarea regimului de punere in libera circulatie bunurile dobandesc caracter comunitar, putand fi astfel utilizate, consumate sau vandute.
Din punct de vedere teoretic, chiar si intrarea de bunuri care sunt plasate in regim vamal suspensiv pe teritoriul Comunitar, este un import, dar pentru acest import nu intervine faptul generator de taxa decat in statul membru in care bunurile sunt puse in libera circulatie. 
Prin bunuri se intelege:
o bunuri mobile corporale prin natura lor (materii prime, materiale, mijloace fixe, obiecte de inventar);
o bunuri imobile prin natura lor sau prin destinatie, cum sunt locuintele, constructiile individuale, comerciale, agricole, terenurile agricole sau imobile prin destinatie;
o energia electrica si termica, gazele, agentul frigorific si alte asemenea.
Notiunea de import se aplica doar tranzactiilor cu bunuri deoarece serviciile nu pot fi si importate, acestea putand fi doar prestate. 
Codul vamal comunitar utilizeaza o definitie larga a importului de bunuri, tocmai pentru a cuprinde si tranzactiile care presupun intrarea pe teritoriul Comunitatii a bunurilor destinate unei prelucrari determinate, precum si reexportul lor : 
1. Importul de bunuri comunitare: introducerea in Comunitate, pentru scopuri de TVA, a unor bunuri care, pentru scopuri vamale, sunt deja in circulatie libera (conform Codului vamal) provin din teritorii comunitare terte (Ex.: bunurile provenind din insulele Canare sunt bunuri comunitare, dar trebuie importate din punctul de vedere al TVA in Comunitate);
2.Importul de bunuri necomunitare: introducerea in Comunitate, pentru scopuri de TVA, a unor bunuri care, pentru scopuri vamale, nu sunt inca in circulatie libera (conform Codului vamal) provin din state terte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importul de Bunuri. Locul Importului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!