Impactul TVA asupra Activitatii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Caracterizare generala a TVA
1.1 Scurt istoric privind introducerea si adoptarea in Romania .3
1.2 Caracteristicile taxei pe valoare adaugata 4
1.3 Elementele tehnice ale TVA .5
Capitolul II. Implicatii ale TVA asupra activitatii economice
2.1 Implicatii ale TVA in raport cu rezultatele intreprinderii .9
2.2 Implicatii ale TVA asupra situatiei financiar-patrimoniale si a fluxurilor de trezorerie .10
2.3 Implicatii ale TVA asupra influentei cheltuielilor de exploatare angajate asupra rezultatelor intreprinderii .10
2.4 Implicatii ale TVA asupra pragului de rentabilitate si a intervalului de siguranta 11
Capitolul III. Concluzii .13
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Caracterizare generala a T.V.A
Impozitele indirecte reflectate in situatiile financiare constituie, in general, costuri ale agentilor economici, exceptie facand taxa pe valoare adaugata care este echivalentul unei taxe asupra consumului, bazata pe o tehnica de acoperire specifica. Asfel, modul de asezare si percepere a taxei se bazeaza pe dreptul de deducere, ca principiu fundamental al taxei pe valoare adaugata. Exercitarea acestui drept depinde de anumite conditii care il limiteaza, dar, ca regula generala, taxa pe valoare adaugata este recuperabila in toate stadiile de productie si distributie (exceptie facand stocurile de produse finite pentru care taxa pe valoare adaugata se calculeaza si se colecteaza la livrarea acestora), prin faptul ca din taxa facturata pentru bunurile livrate si serviciile prestate se scade taxa aferenta bunurilor sau serviciilor achizitionate destinate realizarii de operatiuni taxabile.
Pentru bugetul statului, taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect stabilit si perceput asupra valorii adaugate in fiecare stadiu al productiei si al distributiei, si nu asupra intregii valori a produsului sau serviciului.
Valoarea adaugata reprezinta diferenta dintre incasarile obtinute din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor si platile efectuate pentru bunurile si serviciile aferente aceluiasi stadiu al circuitului economic.
Prin stabilirea valorii adaugate se evita inregistraile repetate ale consumurilor externe ( consumuri provenind de la terti) ale intreprinderilor productive. Practic, aceasta cuprinde marja comerciala din revanzarea marfurilor si aportul industrial propriu din activitatea de exploatare. 
1.1 Scurt istoric privind introducerea si adoptarea in Romania
Pana la iulie 1993, impozitul pe circulatia marfurilor a detinut locul principal cadrul impozitelor indirecte.
In alte tari acest impozit este numit ,,pe cifra de afaceri" (taxa generala pe vanzari) si a fost instituita dupa primul razboi mondial, fiind asezat asupra deverului total al intreprinderilor industriale si comerciale.
In domeniul taxei pe valoare adaugata, armonizarea a vizat indeosebi baza de impozitare si cota de impunere daca in privinta bazei de impozitare s-a realizat o anumita omogenitate in statele membre (determinata de obligatia statelor membre de a contribui la bugetul Uniunii Europene cu o parte din taxa pe valoare adaugata incasata), in sensul generalizarii tranzactiilor care fac obiectul impunerii, la nivelul cotelor de impunere exista diferente importante (cea mai mica cota de taxa pe valoare adaugata de 15% se aplica in Luxemburg, iar cea mai mare de 25%, in Danemarca si Suedia - la inceputul anului 2003). Cota de taxa pe valoare adaugata aplicata in Romania se inscrie in tendintele care se manifesta in toate celelate tari, in prezent existand o cota standard de 24% aplicabila operatiunilor impozabile, cu exceptia celor scutite de taxa pe valoarea adaugata.
Desi s-au facut progrese in armonizarea taxei pe valoare adaugata, administrarea taxei pe valoare adaugata continua sa fie complicata, solicitand multe informatii, care necesita timp si costuri pentru a fi indeplinite, in timp ce fraudele fiscale au luat amploare.
Obiectivul care se afla la originea tuturor demersurilor legislative care vizeaza taxa pe valoare adaugata intracomunitara este cel de suprimare a formalitatilor inerente trecerii frontierei, cu mentinerea taxarii in tara de sosirea bunului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul TVA asupra Activitatii Economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!