Impactul TVA asupra Activitatii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. Scurt istoric privind introducerea TVA 3
1.1.Caracteristici ale TVA 3
1.2. Principiile TVA 5
Cap 2. Analiza elementelor tehnice privind TVA 6
2.1. Sfera de aplicare TVA 6
2.2. Subiectul si obiectul TVA 7
2.3. Cote de impunere 8
2.4. Baza impozabila 9
2.4.1. Baza de impozitare pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in interiorul tarii 10
2.4.2. Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare 11
2.4.3. Baza de impozitare pentru import 11
2.4.4. Cursul de schimb valutar 12
2.5. Operatiuni impozabile 12
2.6. Obligatiile platitorilor de TVA 14
Cap.3. Efecte ale aplicarii TVA asupra activitatii economice 17
3.1. Efecte ale aplicari TVA la nivel microeconomic 17
3.1.1. Impactul TVA asupra trezoreriei societatii 17
3.1.2. Impactul TVA asupra rezultatelor societatii 18
3.1.3. Impactul TVA asupra finantarii intreprinderii 19
3.2. Efecte ale aplicarii TVA la nivel macroeconomic 20
3.2.1. Impactul TVA asupra preturilor 20
3.2.2. Formarea preturilor sub incidenta TVA 21
3.3. Efecte ale majorarii TVA in Romania (19%-24%) 22
Concluzii 24
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Scurt istoric privind introducerea TVA
Taxa pe valoare adaugata apare pentru prima data in Franta, din initiativa lui M.Laure, legea care introduce denumirea de taxa pe valoare adaugata fiind adoptata la data de 10 aprilie 1954. In anii ce au urmat, TVA s-a extins in mai multe tari din Europa, America de Sud, Africa s.a mai putin in S.U.A si Australia unde se aplica un sistem de taxare asupra vanzarilor.
La nivelul Uninunii Europene, dupa mai multi ani de tratative, la 11 aprilie 1967 au fost emise primele doua directive prin care diferitele impozite asupra cifrei de afaceri au fost inlocuite cu un sistem comun de taxa pe valoare adaugata. Unul dintre motivele esentiale ce au stat la baza acestui sistem a fost nevoia unei neutralitati fiscale a schimburilor economice dintre statele membre.
Odata cu 21 aprilie 1970 bugetul Comunitatii Europene este intretinut cu o parte din veniturile obtinute de statele membre prin TVA, denumita "resursa TVA". La data de 17 mai 1977 se adopta Directiva a VI-a privind TVA ce armonizeaza sfera de aplicare a TVA in cadrul Comunitatii Europene si specifica lista operatiunilor scutite de TVA. 
La propunerea Comisiei Financiare a Comunitatii Europene, TVA a fost adoptata la 1 ianuarie 1970 de catre toate tarile Pietei Comune, inlocuind impozitul pe circulatia marfurilor care duce la impunerea in "cascada". 
Incepand cu anul 1933, odata cu foramarea pietei unice se trece la un sistem tranzitoriu al TVA care a permis renuntarea la controlul la frontiere, insa nu si renuntarea la frontierele fiscale. Conform acestui sistem regula generala este ca impozitarea sa se faca la locul unde isi are sediul furnizorul bunului sau serviciului, de la aceasta regula existand o serie de exceptii bine definite. Dezvoltarea serviciilor cum ar fi telecomunicatiile, televiziunea prin cablu au facut tot mai dificila aplicarea impozitarii la locul furnizarii serviciului, preocuparile actuale in domeniul TVA vizand modificarea locului impozitarii de la locul furnizarii la locul consumului. In Romania, taxa pe valoare adaugata a fost introdusa la 1 ianuarie 1993, iar in prezent este reglementata prin Legea nr. 571/2003 Codul fiscal, Titlul VI.
1.1.Caracteristici ale TVA
Taxa pe valoare adaugata reprezinta principalul impozit indirect in ceea ce priveste volumul incasarilor la bugetul statului, precum si in privinta sferei de aplicare.
Taxa pe valoare adaugata constituie un venit al bugetului de stat si se aplica asupra operatiunilor ce se refera la livrarile de bunuri mobile, transferul proprietatii bunurilor imobile, importul de bunuri, prestarile de servicii si alte operatiuni asimilate.
Taxa pe valoare adaugata este de fapt un impozit indirect asupra consumului, avand un caracter general, si fiind calculat si aplicat in fiecare stadiu al circuitului bunurilor si serviciilor, de la productia primara pana la consumul final.
Valoarea adaugata este egala cu diferenta dintre pretul vanzarilor si pretul cumpararilor aceluiasi stadiu al circuitului economic.
Potrivit Clasificatiei bugetare, taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat. Taxa pe valoare adaugata actioneaza pe principiul deductibilitatii.
Astfel valoarea adaugata poate fi definita ca diferenta intre valoarea bunurilor si serviciilor realizate de intreprindere si a bunurilor utilizate pentru obtinerea lor. 
TVA se aplica o singura data produselor, indiferent daca sunt bunuri de consum sau mijloace de productie, ca si lucrarilor executate si prestarilor de servicii. 
Considerat un impozit general pe consum, ce se regleaza cu prilejul operatiunilor privind transmiterea bunurilor si serviciilor prestate cu plata sau asimilate acestora, taxa pe valoare adaugata poate fi caracterizata prin: caracterul sau universal deoarece este aplicata la totalitatea bunurilor si serviciilor, transparenta ce permite aflarea exacta a dimensiunii obligatiei de plata ce i se cuvine fiecarui subiect, un randament fiscal ridicat avand o baza larga de aplicare precum si neutralitate, deoarece dimensiunea acesteia nu depinde de numarul de verigi al circuitului economic al unei marfi.
Taxa pe valoare adaugata a inlocuit, in majoritatea tarilor, impozitul pe cifra de afaceri bruta (impozit cumulativ) fiindu-i recunoscute multiple avantaje ce decurg din modul specific de asezare al acestui impozit, si anume: posibilitatea mobilizarii de catre stat a unor resurse financiare intr-un timp redus, posibilitatea efectuarii unui control riguros de catre organele fiscale asupra modalitatii de calcul si plata la bugetul statului, accelereaza circuitul economic al resurselor, impulsioneaza dimensionarea rationala a stocurilor, indepartarea clientilor rau-platnici, ajuta la o desfasurare normala a fluxurilor banesti si la functionarea fara blocaje a mecanismului financiar-monetar asigurandu-se deasemenea si o mai buna functionare a unei piete concurentiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul TVA asupra Activitatii Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!