Impactul noilor tehnologii asupra mărimii și structurii masei monetare

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. 2
STRUCTURA MASEI MONETARE SI IMPACTUL NOILOR TEHNOLOGII 2
1.1. Moneda efectiva 2
1.2. Moneda de cont 2
1.3. Depozitele la termen (time deposits) si in vederea economisirii 3
1.4. Alte active monetare sau financiare, cu grade diferite de lichiditate 3
CAPITOLUL II. 3
NOI INSTRUMENETE DE PLATA ELECTRONICE 3
2.1. Sisteme de plata bazate pe carduri clasice 3
2.2. Sisteme bazate pe bani electronici 4
2.3. Sisteme de microplati 4
CAPITOLU III. 5
COMERTUL ELECTRONIC - O NOUA METODA DE UTILIZARE A MASEI MONETARE 5
3.1 Comertul prin e-comandare 5
3.2 Comertul electronic mobil 5
CONCLUZII 6
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. 
STRUCTURA MASEI MONETARE SI IMPACTUL NOILOR TEHNOLOGII
Masa monetara reprezinta un indicator care desemneaza totalitatea mijloacelor banesti existente in economia unei tari la un moment dat, sau ca medie pe o anumita perioada. Aceasta este un indicator statistic, care se cuantifica pe baza bilantului centralizat al intregului sistem bancar dintr-o tara, dupa deducerea operatiilor duble. Detinatorii de moneda apartin atat sectorului bancar, cat si sectorului non-bancar (agenti economici si populatie).
1.1. Moneda efectiva (numerarul = bancnote si monede divizionare) reprezinta partea cea mai lichida a masei monetare. Este general acceptata de participantii la tranzactii. Reprezinta mijlocul de plata initial si prezinta avantajul major ca nu este grevat de nici o obligatie. Circula in general in posesia persoanelor fizice. 
In tarile dezvoltate, platile in numerar au o pondere de maximum 10% din totalul platilor interne, in timp ce in Romania aceasta pondere este mult mai mare. 
In acest caz, noile tehnologii nu isi fac simtita prezenta intr-un mod pregnant.
1.2. Moneda de cont este reprezentata de conturile curente si de depozitele la vedere (sight deposits), apartinand persoanelor fizice si juridice. Pe baza lor se pot emite ordine de plata, cecuri, carduri, etc. Dobanda bonificata de banci pentru aceste depozite este redusa ca nivel, intrucat ele nu reprezinta o resursa stabila pentru institutiile bancare. Aceste depozite se pot transforma cu usurinta in numerar, avand o lichiditate destul de mare. 
Noile tehnologii au condus la o crestere a masei monetare utilizate prin intermediul cardurilor. Astefel numerarul pierde teren in fata platii cumparaturilor cu cardul la comercianti, dar si in mediul online. Mai mult, facturile de telefonie sau facturile de utilitati pot fi platite cu cardul la bancomate, iar taxele, impozitele si amenzile se pot achita online. In continuare, companiile investesc in tehnologii inovatoare de plata precum contactless si plata prin intermediul telefonului mobil.
Astfel, Visa Europe planuieste sa investeasca anual 100 milioane euro in vederea realizarii convergentei platilor prin card, a platilor prin intermediul telefoanelor mobile si a comertului electronic.
Plata cu ajutorul telefonului mobil este posibila prin implementarea in telefon a unui cip conectat la cardul de credit.
1.3. Depozitele la termen (time deposits) si in vederea economisirii sunt constituite pe perioade limitate de timp, intervale in care nu se pot face retrageri, fara a atrage penalizari din partea bancii. Pe baza acestor depozite nu se pot emite cecuri, carduri si ordine de plata. In cazul retragerilor inainte de scadenta stabilita, banca poate decide reducerea dobanzii, destul de ridicata in mod normal, pana la nivelul dobanzii pentru depozitele la vedere. 
1.4. Alte active monetare sau financiare, cu grade diferite de lichiditate. In categoria activelor monetare sunt cuprinse cambiile, biletele la ordin, certificatele de trezorerie (treasury bills) si alte produse monetare pe termen scurt. In categoria active financiare se includ actiunile, obligatiunile, contractele la termen (futures/forward) si alte produse financiare, care pot fi folosite ca instrumente de plata in anumite conditii, dar care au un grad de lichiditate redus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Noilor Tehnologii Asupra Marimii si Structurii Masei Monetare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!