Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1691
Mărime: 38.62KB (arhivat)
Publicat de: Paulina Pintilie
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Introducere.

Criza financiară este o formă de manifestare a crizei economice care determină o neîncredere în sistemul financiar, o scădere semnificativă a volumului tranzacțiilor la bursă, o tulburare a mecanismelor pe piață.

Criza financiară declanșată în Statele Unite ale Amercii, va avea efecte durabile în Europa, unde nicio mare economie cu excepția Germaniei nu a reușit sa revină la nivelul producției din anul 2007.

Criza financiară are implicații majore asupra Europei, unele nefiind observate până în prezent. Asupra Europei planează riscul unui deceniu pierdut, cu efecte pe termen lung asupra populației (“ are loc un declin uriaș al capitalului uman”).

Dereglările de pe piețele financiare din zona euro provoacă cea mai gravă criză de până acum.

Criza financiară a micșorat atât veniturile cât și numărul investițiilor de capital dezvoltate, iar sistemele alternative de tranzacționare au tot mai mult teren din cotele de piață a marilor burse.

O mare scădere a încrederii atât la nivelul consumatorilor cât și la nivelului sectorului de afaceri este în plin proces.

Guvernele din Europa au încercat să refacă stabilitatea, au naționalizat părți ale sectoarelor financiare într-o măsură care contrazice bazele capitalismului modern.

Impactul global al crizei financiare asupra economiei reale se resimte puternic, iar economia în ansamblul său este afectată de o încetinire a dezoltării în ceea ce privesc întreprinderile și locurile de muncă.

Criza financiară are o influientă destul de puternică asupra mărimii, structurii și evoluției masei monetare din zona Euro ( statele care au adoptat moneda euro sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Monaco, San Marino, Vatican, Andorra) , dar și pentru statele din UE care nu se află în zona Euro (Danemarca, Regatul Unit, Suedia, etc.).

Rata anuală de creștere a masei monetare în zona euro din 2005 și până astăzi

Concret, datele oficiale arată că nivelul maxim de creștere a masei monetare din 2005 și până în prezent în zona euro a fost în anul 2007, fiind reprezentat de rată anuală de creștere de 11.22%.

Datorită crizei financiare izbucnite în 2007, procentajul ratei anuale de creștere a masei monetare a început să scadă drastic încă din anul 2008, cea mai mare depreciere din această perioadă având loc în luna aprilie a anului 2010. În acest an rata anuală de creștere a ajuns la 0.38% anual, fiind cel mai scăzut procentaj din ultimii ani.

Fondul Monetar Internațional a redus estimarea de creștere a economiei globale cu 0.2 puncte procentuale, la 3.3%, și cere Europei o politică agresivă în condițiile în care redresarea zonei Euro este în urma restului lumii, potrivit noului raport economic global

Economia europeană a avut cea mai proastă evoluție din ultimii 4 ani. Produsul Intern Brut a scăzut cu 0.5% în zona euro și cu 0.3% în UE, potrivit datelor Eurostat.

Preview document

Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro - Pagina 1
Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro - Pagina 2
Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro - Pagina 3
Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro - Pagina 4
Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro - Pagina 5
Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro - Pagina 6
Impactul crizei financiare internaționale asupra mărimii, structurii, evoluției masei monetare din zona Euro - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Impactul Crizei Financiare Internationale asupra Marimii, Structurii, Evolutiei Masei Monetare din Zona Euro.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Evidența impactului crizei financiare internaționale asupra structurii și evoluției masei monetare din zona Euro

Zona euro cuprinde acele state membre ale Uniunii Europene care au adoptat euro ca monedă națională. Astăzi, aproximativ 330 de milioane de...

Ai nevoie de altceva?