Impactul Cheltuielilor Publice pentru Asigurarile Sociale asupra Activitatii Economico-Sociale

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2
1. Cheltuielile publice pentru asigurarile sociale - caracterizare generala 3
1.1. Necesitatea si continutul economic al asigurarilor sociale 3
1.2. Surse de constituire a fondurilor asigurarilor sociale 6
1.3.Formele de ocrotire a cetatenilor prin asigurarile sociale de stat 7
2. Cheltuielile cu plata pensiilor prin asigurarile sociale de stat 7
2.1. Principiile dreptului la pensie 10
2.2. Tipuri de pensii 11
3. Evolutiile si impactul cheltuielilor publice pentru pensii asupra activitatii economico-sociale 14
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

1. Cheltuielile publice pentru asigurarile sociale - caracterizare generala
1.1. Necesitatea si continutul economic al asigurarilor sociale
Participarea cetatenilor la desfasurarea procesului de productie si a oricarei alte activitati utile societatii poate sa puna salariatii, cooperatorii, agricultorii sau intreprinzatorii particulari in imposibilitatea de a mai presta o munca in conditii normale, in ciuda eforturilor si masurilor care se iau pentru asigurarea igienei si a securitatii si protectiei muncii. Aici se manifesta necesitatea infaptuirii asigurarilor sociale. In momentul in care cetatenii ajung in imposibilitatea de a mai munci si de a-si asigura bunul trai, din diferite motive (cum ar fi: accidentele, bolile, maternitatea, invaliditatea, precum si varsta inaintata), este necesar ca statul, companiile nationale, regiile autonome, societatile comerciale, intreprinderile private, asociatiile etc sa ia din timp masurile corespunzatoare pentru protectia cetatenilor, asigurandu-le veniturile necesare traiului acestora si familiilor lor.
Dezvoltarea si perfectionarea factorilor de productie au determinat crearea unui sistem propriu national de asigurari sociale, iar dupa aceea extinderea si perfectionarea lui continua.
Asigurarile sociale constituie unul dintre mijloacele de garantare, de realizare a drepturilor constitutionale ale poporului. Ele reprezinta numai o parte din complexul de masuri luate pentru realizarea unei vieti decente si civilizate. Sub aspect financiar, asigurarile sociale participa la repartitia unei parti din produsul national brut, constituind un mijloc de control asupra formarii, repartizarii si utilizarii acestuia, cand se alimenteaza, se repartizeaza si se utilizeaza fondurile asigurarilor sociale. 
Continutul economic al asigurarilor sociale este determinat, in principal, de trasaturile oranduirii social-economice.
Asigurarile sociale cuprind un sistem de ocrotire, de protectie si de ajutorare a cetatenilor activi, a pensionarilor si a membrilor lor de familie, care consta in acordarea de catre stat sau anumite organizatii de indemnizatii, ajutoare, pensii, trimiteri la odihna, la tratament balnear si alte gratuitati, in perioada in care se gasesc, temporar sau definitiv, in incapacitate de munca sau in alte cazuri cand ajutorarea este necesara.
Aplicarea in practica a politicii sociale a statului roman a contribuit la cristalizarea si la perfectionarea unui sistem national de asigurari sociale. Acesta cuprinde ansamblul organizat al formelor de asigurari sociale care isi pastreaza individualitatea, depind unele de altele, realizandu-se astfel aspectul de totalitate si integralitate prin care sunt ocrotiti lucratorii din unitatile de stat, mixte, private, membrii cooperativelor mestesugaresti, agricultorii, avocatii, slujitorii cultelor, personalul casnic si de ingrijire a blocurilor de locatari, pensionarii si membrii lor de familie. 
Sistemul public national de asigurari sociale este constituit din urmatoarele componente principale: 
- Asigurarile sociale de stat;
- Asigurarile sociale din cooperatia mestesugareasca si ale mestesugarilor cu ateliere proprii;
- Asigurarile sociale din unitatile agricole;
- Asigurarile sociale ale agricultorilor cu gospodarie proprie;
- Asigurarile sociale ale avocatilor;
- Asigurarile sociale ale slujitorilor cultelor.
Prin instituirea sistemului public national de asigurari sociale s-a creat un cadru unitar de aplicare a legislatiei in domeniu, se economisesc resurse materiale si umane, se creeaza flexibilitatea in redistribuirea resurselor disponibile, in functie de cerintele pentru anumite prestatii, se intareste controlul privind constituirea si utilizarea resurselor si calitatea prestatiilor. Sistemul public national de asigurari sociale al Romaniei este in continua dezvoltare si perfectionare.
Principiile si rolul sistemului public national de asigurari sociale
Sistemul public national de asigurari sociale este organizat pe baza mai multor principii:
- Unicitatea (existenta unui singur sistem public national de asigurari sociale). Efecte: diminuarea riscurilor care decurg din existenta mai multor sisteme de asigurari sociale, incurajarea mobilitatii pe piata muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Cheltuielilor Publice pentru Asigurarile Sociale asupra Activitatii Economico-Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!