Imaginea de ansamblu asupra măsurilor guvernamentale și instituționale din întreaga lume, ca răspuns la Covid-19

Cuprins referat Cum descarc?

SINTEZA
1. Masuri propuse de Romania
2. Masuri propuse de Franta
3. Concluzii
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

SINTEZA
Administratiile fiscale la nivel mondial pun in aplicare sau iau in considerare masuri pentru a sprijini contribuabilii in ansamblul sau anumite clase de contribuabili afectati de focarul COVID-19. Masurile destinate contribuabililor individuali se concentreaza, in general, pe prevenirea greutatilor si reducerea sarcinilor, avand in vedere restrictiile in vigoare intr-o serie de tari. Masurile destinate intreprinderilor, atat persoanelor juridice, cat si persoanelor care desfasoara activitati independente, se concentreaza, in general, pe contributia la ameliorarea problemelor fluxurilor de numerar pentru a ajuta la evitarea escaladarii problemelor precum disponibilizarea lucratorilor, incapacitatea temporara de a plati furnizorii si, in cele mai grave cazuri, inchiderea sau falimentul. .
Acest document contine exemple de masuri intreprinse de administratiile fiscale la nivelul a doua tari: Romania si Franta.
Focarul COVID-19 are un impact fara precedent asupra situatiei fluxurilor de numerar a multor persoane, care pot fi, de exemplu, concediate temporar din angajare sau care trebuie sa isi ia concediul neplatit pentru responsabilitatile de ingrijire. Guvernul le permite companiilor sa suspende platile unor taxe si impozite sociale si activeaza scheme de lucru subventionate de stat pe termen scurt. Urmatoarea transa de plati directe de impozit este intarziata cu trei luni . In plus, nu se vor incepe noi audituri fiscale in perioada ,,de blocare". Restituirile TVA au fost accelerate si exista o reducere temporara de TVA pentru declaratiile de TVA din martie si aprilie pentru intreprinderile care se confrunta cu dificultati.
De asemenea, Franta a controlat un fond de solidaritate de 1 miliard de euro pentru intreprinderile afectate. In total, Franta a desfasurat un pachet de ajutor de 45 de miliarde de euro cu o garantie de imprumut suplimentara de 300 de miliarde de euro.
Romania va suspenda majoritatea auditurilor fiscale, va prelungi termenul limita pentru impozitul pe profit anual in perioada 25 martie - 25 aprilie si va accelera restituirile TVA pentru a ajuta intreprinderile. Guvernul a declarat ca impozitele cu termene dupa 21 martie nu vor fi supuse penalitatilor si dobanzilor de intarziere pana la 30 de zile de la incheierea starii de urgenta.
Guvernul a aprobat o ,,reducere" pentru contribuabilii care isi platesc impozitul pe profit pentru primul trimestru al anului 2020 (scadent la 25 aprilie) la timp. Intreprinderile mari vor primi o reducere de 5%, in timp ce o reducere de 10% se va aplica pentru intreprinderile mici si mijlocii.
De asemenea, in perioada starii de urgenta si a celor 30 de zile consecutive, obligatia de a plati TVA la momentul importului pentru medicamente, echipamente de protectie, alte dispozitive medicale sau echipamente medicale si echipamente sanitare utilizate in eforturile de combatere a COVID-19 boala a fost amanata.
1. Masuri propuse de Romania
Prima masura a fost ca toate obligatiile fiscale care au data de scadenta dupa 21 martie 2020 si care nu sunt platite nu se califica cu intarziere si, prin urmare, nu sunt supuse dobanzilor si penalitatilor de intarziere la plata. A doua masura este: toate procedurile de inchidere fiscala care implica garnituri sunt suspendate prin lege. Ambele masuri inceteaza sa produca efect la 30 de zile de la sfarsitul starii de urgenta, declarata de statul roman incepand cu 16 martie 2020.
Aceeasi ordonanta prevede amanarea termenului de plata a impozitelor locale, cum ar fi impozitele pentru cladiri, terenuri si vehicule, din 31 martie 2020 pana la 30 iunie 2020, in timp ce reducerea cu pana la 10% pentru plata integrala acordata de consiliile locale este inca aplicabila .
O alta masura a fost masura de restructurare si scutire de impozite pentru obligatiile fiscale restante la 31 decembrie 2018, care au fost adoptate prin OG 6/2019, raman aplicabile daca contribuabilii care doresc sa acceseze masurile depun notificari de intentie pana la 31 iulie 2020 (termenul inainte de amanare era 31 martie 2020 ) si apoi depune cererea de masuri de restructurare pana la 30 octombrie 2020 (termenul inainte de amanare a fost 31 iulie 2020). Termenul limita pentru depunerea declaratiei UBO a fost prelungit la 3 luni de la sfarsitul starii de urgenta, asa cum este declarat prin Decretul 195/2020.
Ca raspuns la contextul creat de epidemia COVID-19, facilitatile fiscale au fost adoptate de Guvernul Romaniei si au fost adoptate prin OUG 33/2020.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imaginea de ansamblu asupra masurilor guvernamentale si institutionale din intreaga lume, ca raspuns la Covid-19.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://taxfoundation.org/coronavirus-country-by-country-responses/#Romania
2.https://home.kpmg/xx/en/home/insights/2020/04/romania-tax-developments-in-response-to-covid-19.html
3.https://www.mondaq.com/france/operational-impacts-and-strategy/926220/the-french-government-response-to-the-covid-19-highlights-of-measures-taken
4.http://www.oecd.org/coronavirus/policy-responses/tax-administration-responses-to-covid-19-measures-taken-to-support-taxpayers-adc84188/#section-d1e135
5.https://www.dentons.com/en/insights/alerts/2020/may/4/french-tax-measures-in-response-to-the-covid19-epidemic


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!