Gestiunea Riscurilor Bancare

Cuprins referat

Introducere 1
Capitoul I CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND RISCURILE BANCARE 2
1.1 Continutul si definirea riscurilor bancare 2
1.2 Clasificarea riscurilor bancare 
1.3 Gestionarea globala a riscurilor bancare 
Capitolul 2 Modalitati de gestionare a riscurilor bancare 
2.1 Managementul riscului de creditare 
2.2 Managementul riscului ratei dobanzii 
2.3 Managementul riscului de lichididate 
2.4 Managementul riscului de capital 
2.5 Managementul riscului valutar 
Concluzii 
Bibliografie 
Cuprins


Extras din referat

Introducere
Caracteristica lumii contemporane este incertitudinea. Mediul economic, cel monetar, cel financiar bancar sunt permanent supuse unei concurente acerbe. Astazi bancile sunt privite de catre specialisti, si nu numai, ca fiind acele institutii care administreaza riscul. Aceasta caracterizare data bancilor se datoreaza in special faptului ca orice operatiune financiar-bancara pe piata interna si internationala este supusa actiunii unui ansamblu de factori de risc independenti.
Pana la inceputul anilor "80 comunitatea financiar-bancara privea unilateral problema riscului numai din punct de vedere al creditului. Gestionarea riscurilor bancare se reducea la riscul de creditare, acest lucru fiind posibil datorita stabilitatii relative a sistemului financiar. Aceasta stabilitate caracteristica acelor ani era posibila in primul rand datorita existentei si functionarii sistemului monetar international de la Bretton-Woods. Acest mecanism controla fluctuatiile cursurilor valutare, iar ratele dobanzilor nu variau prea mult tocmai datorita politicilor monetare duse de bancile centrale in conformitate cu interesele imediate ale statelor debitoare. Reglementarile monetar-valutare, practicile anticoncurentiale de tip cartel si nu in ultimul rand inertia deponentilor, limitau in acea perioada concurenta pe piata depozitelor bancare generand o relativa stabilitate a ratelor dobanzilor. La sfarsitul anilor "70 situatia se schimba. Explozia pretului petrolului si dependenta crescanda a statelor occidentale de sursele de materii prime din Orient au generat un proces inflationist care a dus la fluctuatii mari ale ratelor nominale ale dobanzilor. In acelasi timp, prin abolirea sistemului de la Bretton-Woods, volatilitatea cursurilor valutare creste, acestea devenind factori importanti de stabilire a performantelor globale ale societatilor bancare. Mediul concurential a fost si el supus unor schimbari datorita in special suprimarii controlului asupra transferurilor internationale de capital si modificarii structurii costurilor bancare. Toti acesti factori i-au determinat atat pe specialisti cat si pe practicieni, sa recunoasca existenta unei multitudini de factori de risc (riscul lichiditatii, riscul de capital, riscul ratelor dobanzilor, riscul valutar, riscul tranzactiei, riscul de afacere).
Capitoul I CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND RISCURILE BANCARE
1.1 Continutul si definirea riscurilor bancare
Cel mai simplu spus, riscul bancar este probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere.
Riscul bancar mai poate fi definit ca fiind probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect.
Etimologic , termenul provine din latinescul ,,re-secare", care inseamna ruptura intr-un echilibru.
Riscurile bancare reprezinta un fenomen care poate sa apara pe parcursul derularii activitatii bancare si care poate sa produca efecte negative asupra activitatii respective,prin deteriorarea performantelor bancare, sau chiar falimentul bancii.
De asemenea, se aprecieaza ca ,,cei mai multi autori, atunci cand definesc riscul si gestiunea riscului, se concentreaza asupra functiei clasice a bancilor, de intermediere in sfera riscurilor financiare prin divizarea acestora; din acest punct de vedere este tratata indeosebi problema unor pierderi neprevazute la activele bancare, pierderi cauzate de riscuri de piata, de credit si lichiditate" 
Sintetizand putem spune ca riscul bancar reprezinta in primul rand un complex de evenimente cu consecinte adverse pentru banca, iar mai apoi un eveniment incert, posibil si viitor care poate afecta intreaga activitate a unei banci.
Desi perspectiva celor mai mult analize bancare asupra riscului este ingusta, se observa ca acesta este generat de o multime de operatii si proceduri. Cel putin in domeniul financiar riscul trebuie privit ca un conglomerat sau complex de riscuri, de cele mai multe ori interdependente prin aceea ca pot avea cauze comune sau ca producerea unuia poate genera in lant si alte riscuri.
Pe tot parcursul acestei lucrari vom considera riscurile bancare ca fiind acele riscuri cu care se confrunta bancile in operatiile lor curente si nu doar riscurile specifice activitatii bancare clasice.
Ca agenti care opereaza pe diverse piete financiare, bancile se confrunta si cu riscuri ce nu le sunt specifice (de exemplu riscul valutar), dar pe care trebuie sa le gestioneze.
In general, asumarea riscurilor este legata de functia de baza pe care o au bancile in economie, si anume functia de investitie. Bancile investesc resurse imprumutate - care sunt un multiplu substantial al propriului capital. Recuperarea cu intarziere a resurselor investite provoaca o serie de dezechilibre la nivelul bancii care pot imbraca diferite forme si se pot alimenta reciproc.
Perioada actuala este denumita ,,era managementului de risc" in domeniul bancar, iar managementul riscului constituie o sarcina extrem de complexa si importanta a managementului bancar. De obicei, asumarea unor riscuri atrage dupa sine si castiguri mai mari.
Literatura de specialitate clasifica riscurile specifice activitatii bancare in trei categorii:
1) Riscuri financiare - sunt riscuri specifice operatiunilor de creditare, cele mai multe dintre aceste riscuri facand obiectul unor reglementari bancare. Formele sub care se manifesta sunt urmatoarele:
- Riscul de credit;
- Riscul ratei dobanzii;
- Riscul de lichiditate;
- Riscul de schimb valutar;
- Riscul insolvabilitatii.
Riscurile financiare sunt strict legate de structura bilantului contabil al bancii, sunt foarte sensibile la dezechilibrele care pot sa apara in compozitia resurselor si plasamentelor bancii.
Riscurile financiare sunt singurele riscuri care pot fi generate, gestionate, amplificate sau eliminate de catre managementul bancar. 
2) Riscuri comerciale - sunt riscuri generate de inadaptabilitatea bancii la noile servicii si produse ca urmare a unui slab serviciu de marketing si lipsa de talent managerial pentru noile piete. Formele sub care se manifesta sunt urmatoarele:
a) Riscul de produs / serviciu - este rezultatul unei evolutii nefavorabile a valorificarii unui produs nou sau serviciu, ca urmare a lipsei de abilitate a bancii privind distribuirea produselor.
b) Riscul de piata - este efectul dependentei de piata a bancii. Daca acesta nu este ,,impartit" intre mai multe piete, rentabilitatea bancii este dependenta direct de evolutia unei singure piete.
c) Riscul de imagine comerciala - consta in perceptia negativa a unei banci de catre clientii ei ca urmare a unei calitati generale proaste de servire a clientilor, tratament prost al reclamatiilor clientilor culminand cu articole de presa in defavoarea bancii.
3) Riscuri de mediu - sunt riscuri asupra carora banca fie nu are control, fie are un control limitat. Formele sub care se manifesta sunt urmatoarele:
a) Riscul de deficit - produs de hoti, sau frauda comisa de angajatii bancii;
b) Riscul economic - determinat de conjunctura economica la nivel national si regional;


Fisiere in arhiva (2):

  • Gestiunea Riscurilor Bancare
    • Gestiunea Riscurilor Bancare.doc
    • Gestiunea Riscurilor Bancare.ppt

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!