Gestiunea Riscului de Credit prin Intermediul Derivatelor de Credit

Cuprins referat Cum descarc?

CAP 1 RISCUL DE CREDIT SI PIATA INSTRUMENTELOR ALTERNATIVE DE GESTIUNE A ACESTUIA 3
1.1. Introducere 3
1.2. Derivatele de credit - instrumente alternative de gestiune a riscului de credit 4
1.3. Clasificarea derivatelor de credit 6
1.4. Piata derivatelor de credit 7
CAP 2 PRINCIPALELE INSTRUMENTE DERIVATE DE CREDIT 11
2.1. Contractele swap pe riscul de credit 11
2.2 Contractele swap pe randamentul total 13
2.3. Optiuni pe spreadul de credit 14
2.4. Swap pe risc de credit pentru entitati multiple 15
2.5. Obligatiuni cu imprumut colateralizat 16
2.6. Titluri de valoare asociate unui risc de credit 17
2.7. Indici pe contracte swap pe riscul de credit 19
CONCLUZII 21
BIBLIOGRAFIE 23


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1 Riscul de credit si piata instrumentelor alternative de gestiune a acestuia
1.1. Introducere
Riscul se manifesta atat in viata de zi cu zi a oamenilor, cat si la nivelul organizatiilor sociale. Practic, orice proces decizional si orice planificare strategica implica riscuri. Riscul si incertitudinea se manifesta in majoritatea activitatilor umane datorita faptului ca societatea umana nu este statica, ea este intr-un proces continuu de evolutie.
Riscul de credit se refera la consecintele negative asociate falimentelor sau neindeplinirii clauzelor contractuale in activitatea de acordare a creditelor din cauza deteriorarii situatiei financiare a debitorului. Tinand cont de acest aspect, riscul de credit este un risc de contrapartida.
In scopul gestionarii corespunzatoare a riscului de credit, este necesara divizarea acestuia pe subtipuri de risc (riscul de contrapartida, riscul de capital, riscul de negarantare, riscul de concentrare al expunerilor bancare, riscul de neexecutare a garantiilor). Potrivit Acordului de la Basel II, evaluarea riscului de contrapartida se poate face utilizand metoda standardizata sau sistemul de rating bazat pe modele interne.
Potrivit metodei standardizate se definesc ponderile de risc aferente diferitelor expuneri, potrivit informatiilor furnizate de diferitele agentii de rating. In continuare, in functie de evaluarea riscului, se demareaza procedurile de adecvare a capitalului. Metoda standardizata are in vedere prevenirea riscurilor cu ajutorul constituirii garantiilor, avantajul constand in modalitatea relativ simpla de calcul a riscurilor, dar dezavantajul rezida in obligativitatea bancii creditoare de a demonstra calitatea garantiilor acceptate, posibilitatea valorificarii lor si existenta strategiilor de gestionare a riscurilor reziduale in caz de nerecuperare a pierderilor.
Metoda bazata pe ratingul intern ofera un mijloc de evaluare care, spre deosebire de metoda standard, ia in calcul explicit pierderea neasteptata, calculata pe baza metodelor interne. Potrivit metodei, parametrii necesari calcului gradului de expunere la risc a fiecarui tip de credit acordat sunt urmatorii :
Probabilitatea falimentului, adica probabilitatea ca terta parte sa devina insolvabila in termen de un an;
Pierderea probabila in cazul nerambursarii unei parti din datorie, arata procentul probabil al pierderii inregistrate de banca in cazul insolvabilitatii clientului. In aceasta situatie, valoarea si calitatea garantiilor este determinanta;
Expunerea la riscul de insolvabilitate, reprezinta valoarea creditului nerambursat la momentul insolvabilitatii;
Scadenta expunerii.
1.2. Derivatele de credit - instrumente alternative de gestiune a riscului de credit
Riscul de credit se defineste ca probabilitatea inregistrarii unei pierderi cauzata de neindeplinirea unei contraparte sau a unui debitor a obligatiilor prevazute in contractul de credit. Riscul de credit apare aproape in toate activitatile financiare, iar din aceasta cauza este important sa fie masurat si acoperit corespunzator. Datorita evolutiei instrumentelor financiare si a pietelor de transfer a riscului, bancile si firmele de consultanta au trecut de la monitorizarea creditelor si folosirea de portofolii diversificate de credite la utilizarea de modele sofisticate de masurare a riscului de credit precum Credit Metrics, Credit Monitor, etc 
Pentru mentinerea continuitatii relatiilor cu clientii si a acordarii de credite, institutiile financiare au recurs la separarea riscului de credit de riscul de finantare, in vederea asigurarii unei administrari mai eficiente a riscului de credit. Efectiv, ele doreau sa cumpere protectie de la a treia parte impotriva riscului de faliment, iar ca raspuns la aceste nevoi, pietele financiare au creat instrumente complexe numite derivate de credit, acestea fiind destinate transferului riscului de credit.
Instrumentele derivate de credit (instrumente derivate pe risc de credit) pot fi definite ca fiind o categorie de instrumente financiare, a caror valoare este derivata din valoarea de piata datorata riscului de credit al unei entitati private sau guvernamentale, altele decat contrapartidele implicate in tranzactia cu instrumente derivate pe risc de credit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Riscului de Credit prin Intermediul Derivatelor de Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!