Gestiune Bancara - Sistemul Bancar Romanesc Actual

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Evolutii ale Sistemului bancar romanesc
Structura Sistemului bancar 
Institutii cu atributii in domeniul sistemului bancar
Caracteristicile sistemuli bancar
Componentele sistemului bancar
Prognoza sistemului Bancar Romanesc
Studiu de caz: Modificari in Structura BNR 2009
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Sistemul bancar al unei tari este definit prin reteaua institutiilor de credit rezidente in tara respectiva si a relatiilor economice in care componentele acesteia sunt parte. Reteaua institutiilor de credit este exprimata de tipurile de banci care functioneaza intr-o tara , iar relatiile economice in care acestea sunt parte prin functiile pe care le indeplinesc in economie.
Constituirea sistemului bancar este rezultatul unui lung proces istoric de dezvoltare a economiei si a relatiilor in care intra agentii economici. Aparitia bancilor in lumea moderna este considerata a fi rezultatul dezvoltarii comertului in Evul Mediu in special prin contributia oraselor autonome.
Evolutii ale sistemului bancar romanesc
In Romania sistemul bancar actual s-a constituit pornind de la patru banci, avand retele proprii : Banca Nationa a Romaniei, Banca de Investitii, Banca Romana de Comert Exterior si Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara. Aceste banci aveau specializare stricta si detineau monopolul operatiunilor bancare cu persoane juridice, personele fizice puteau efectua operatiuni bancare numai prin C.E.C., institutie care era o quasibanca, deoarece avea atributii de mobilizare a disponibilitatilor banesti de la populatie, nu credita activitatea economica, putea oferi credite de consum.
Sistemul bancar romanesc s-a organizat la sfarsitul sec XIX si inceputul sec XX si cuprindea : Banca Generala Romana cu capital german, Banca de credit Roman, cu capital austriac; Banca Marmorosh banc et Co , cu capital al uniu grup de banci straine; Banca Agricola ; Banca de scont a Romaniei; Banca comerciala din Craiova etc.
In anul 1901 Banca Nationala a Romaniei a devenit o institutie privata. Progresul economic care a insotit consolidarea statului roman si ajutorul acordat de catre B.N.R.a accelerat procesul de infiintare a bancilor comerciale private. Numarul bancilor comerciacle a crescut de la trei in anul 1880 la 215 in 1914.
Dupa 1989 sistemmul bancar Romanesc s-a diversificat ca numar de participanti , in anul 1998 functionand peste 40 de firme de tipul societati bancare cu circa 55.000 de angajati si a inceput un profund proces de restructurare si privatizare care este inca in derulare. Restructurarea a debutat in 1990 cu legea privind societatile comerciale, prin care erau astfel definite inclusiv institutiile bancare. Apoi in 1991 s-au adoptat legi privind activitatea bancara ( Legea 33/ 1991 ) si legea privind statutul Bancii Nationale ( Legea 34/ 1991 ) prin care se face diferenta a tributiilor Bancii Nationale a Romaniei ca banca centrala. Se creeaza apoi B.C.R. ca banca pentru deservirea agentilor economici persoane juridice pentru operatiunile lor banesti. Privatizarea a insemnat creearea unei societati bancare private si inceperea procedurilor pentru vanzarea cotei de capital pe care statul o detinea la banceile existente in sistem dinainte de 1989. Sistemul bancar contiuna sa pastreze un insemnat caracter de stat , cele mai puternice unitati din sistem sunt inca controlate de stat: Banca Comerciala Romana, Banca Agricola dar si Banca Romana de Dezvoltare si Banc- Post precum si C.E.C - ul .
Sistemul bancar a conservat situatia de monopol a unora dintre aceste banci de stat: BCR , care preluand din 1990 de la Banca Nationala operatiunile agentilor economici persoane juridice, concentraza conturile marii majoritati a acestora. Banca Agricola care deruleaza credite pentru agricultura rezultate din programe guvernamentale, dar si conturile marii majoritati a persoanelor juridice cu obiect de activitate agricultura sau activitati conexe acesteia . Sistemul bancar este inca specializat dar bancile au tendinte universale, adica de a se extinde spre orice fel de operatiuni bancare. Sistemul bancar denota o anumita fragilitate prin volumul mare al unor operatiuni neperformante, in special la banceile cu capital de stat, dar si o anumita insuficeinta de dimensiune si retea. Din acest ultim punct de vedere este remarcat ca in 1938 sistemul bancar insuma peste 100 de firme, iar reteaua lor teritoriala avea de 7 ori mai multe unitati ca in prezent.
In sistemul bancar romanesc se regasesc acum Banca Nationala a Romaniei , bancile comerciale si alte institutii cu atributii in domeniul bancar.
Intre bancile comerciale , in afara celor deja mentionate, functioneaza si alte banci cu capital de stat: Eximbank- Banca de export import a Romaniei, fondata in 1992 prin hotarare de guvern si avand ca obiect asigurarea creditelor de export; banci private, multe in expansiune: Banca Ion Tiriac, Banca Transilvania; banci formate de gupuri de afaceri din strainatate: Banca Turco- Romana, ING Bank; si banci populare.
Pozitia dominanta a sectorului bancar in cadrul sistemului financiar romanesc se explica prin:
- mostenirea economiei de comanda, cand bancile actionau in calitate de distribuitori de fonduri pentru intreprinderile lipsite de independenta financiara;
- dificultatile in mobilizarile de fonduri prin apelul direct la piata de capital, explicabile prin subdezvoltarea pietelor de capital, corelata cu riscurile sistemice ridicate, tipice perioadei de tranzitie, incertitudinea indusa de ajustarile structurale, lipsa de informatii si dificultatea evaluarii situatiei financiare a firmelor in conditiile persistentei arieratelor de plati si nu in ultimul rand lipsa ofertei de capital datorata nivelului redus, in termeni reali, al economiei;
- subcapitalizarea generala a firmelor ce activeaza in economia romaneasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiune Bancara - Sistemul Bancar Romanesc Actual.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!