Fuziunea prin Absorbtie dintre Bancorex si BCR

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. FUZIUNEA-ASPECTE TEORETICE 2
CAPITOLUL 2. FUZIUNILE BANCARE 
CAPITOLUL 3. BANCA ROMANA DE COMERT EXTERIOR-"TITANICUL" BANCAR 
3.1. SCURT ISTORIC 
3.2. PRABUSIREA BANCOREX-ULUI 
3.3. FUZIUNEA CU BANCA COMERCIALA ROMANA 
CAPITOLUL 4. PROIECTUL DE FUZIUNE 
CAPITOLUL 5. CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. FUZIUNEA-ASPECTE TEORETICE
Pentru a intelege fenomenul fuziunii in intreaga sa complexitate, trebuie mai intai sa intelegem fuziunea ca si delimitare conceptuala, care sunt modalitatile de realizare ale acesteia, care sunt obiectivele economico-sociale precum si caracteristicile operatiilor de fuziune. Fuziunea trebuie abordata sub mai multe aspecte: economic, juridic, fiscal si financiar-contabil.
Si cum orice proces in contabilitate se bazeaza pe un dispozitiv legislativ, trebuie avute in vedere si aspectele juridice ale operatiilor de fuziune atat la nivel national, evidentiate prin Legea nr. 31/1990 "privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", si prin "Ordinul nr. OMF nr. 1376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind fuziunea, divizarea, dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor societati din cadrul societatilor comerciale", cat si la nivel european prin Directiva a 3-a a Comunitatii Economice Europene si international prin Standardul International de Raportare Financiara IFRS 3 privind combinarile de intreprinderi.
Dupa cum este definita chiar de Dictionarul Limbii Romane fuziunea inseamna "Reunirea intr-o singura unitate omogena a mai multor organizatii, partide.""Fuziunea se face prin absorbirea unei societati de catre o alta societate sau prin contopirea a doua sau mai multe societati pentru a alcatui o societate noua."?
Astfel cele doua modalitati de realizare a fuziunii sunt:
- prin crearea unei societati noi de catre doua sau mai multe societati existente, care se reunesc - prin contopire in termenii legii;
- prin absorbtia unei societati de catre alta, modalitate cunoscuta si sub denumirea de "fuziune-absorbtie".
Procedeul "fuziune-absorbtie" este cel mai mult utilizat in practica in comparatie cu cel al fuziunii prin crearea unei societati noi. Una din cauze este aceea ca societatile care fuzioneaza sunt adesea de importanta inegala, iar cea mai puternica o absoarbe pe cealalta ori pe celelalte. De asemenea, o alta cauza o reprezinta inconvenientele de ordin juridic rezultand din absenta personalitatii juridice a societatii noi inainte de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului.
Fuziunea este caracteristica economiilor descentralizate. In cadrul acestora ea poate fi realizata intre societati cu capital de stat sau intre societati cu capital privat. De asemenea, ea poate avea loc intre societati de aceeasi forma juridica sau de forme diferite (societati de capitaluri pe actiuni, cu raspundere limitata, in comandita pe actiuni sau societati de persoane - in nume colectiv, in comandita simpla). Intre diferitele forme de organizare juridica a societatilor participante la fuziune exista deosebiri in ceea ce priveste modalitatile juridice de realizare. 
Pentru a intelege fenomenul fuziunii in intreaga sa complexitate, acesta trebuie abordat sub mai multe aspecte: economic, juridic, fiscal si financiar-contabil.
Sub aspect economic, fuziunea reprezinta operatia de transmitere a patrimoniului uneia sau mai multor societati fie catre o societate existenta, fie unei societati noi pe care o constituie.
Sub aspect juridic fuziunea este o operatie de restructurare a societatilor comerciale avand ca efecte:
- incetarea personalitatii juridice a unei societati ca urmare a dizolvarii anticipate, fara lichidare;
- transmiterea universala a patrimoniului sau catre societatea absorbanta sau nou constituita;
- atribuirea de actiuni sau parti sociale ale societatii absorbante sau nou create catre asociatii societatii care dispare;
- majorarea capitalului social al societatii absorbante, respectiv formarea capitalului social al societatii care ia fiinta.
Sub aspect fiscal fuziunea este reglementata in legislatia mondiala in ceea ce priveste: impozitul pe profit, T.V.A. si taxe asupra salariilor. Impozitul pe profit este supus unor reglementari fiscale speciale care imbraca forma unor facilitati fiscale daca societatile participante la operatie indeplinesc anumite conditii. In caz contrar, fuziunea antreneaza aceleasi consecinte fiscale ca si dizolvarea. Impozitul pe profit luat in discutie este pe de o parte impozitul pe rezultatul ultimului exercitiu inainte de fuziune, iar pe de alta parte, impozitul pe plusvaloarea neta aferenta activelor si datoriilor care compun aportul la fuziune, daca acesta este evaluat la valori de piata si nu la valori contabile.
Aspectele financiar-contabile angajate de fuziune sunt tratate in practica mondiala in documentul numit proiect de fuziune. Elaborarea acestuia constituie cea mai importanta etapa a formalitatilor de realizare a fuziunii. Pe langa unele precizari cu caracter juridic si fiscal care sunt specifice societatilor participante la fuziune, proiectul de fuziune include si precizari de natura financiara si contabila cum sunt: data la care s-au inscris conturile societatilor participante care vor fi utilizate pentru a se stabili conditiile operatiei; data de la care sunt considerate realizate din punct de vedere contabil operatiile societatilor participante; prezentarea si evaluarea activelor si pasivelor care vor fi transmise; stabilirea raportului de schimb ale drepturilor sociale; marimea prevazuta pentru prima de fuziune.
CAPITOLUL 2. FUZIUNILE BANCARE
In ultimul deceniu, sub incidenta unor fenomene economice, politice, sociale si financiare de mare anvergura, problematica riscului de credit este marcata de noi tendinte. Astfel, globalizarea pietelor si integrarea economica, adancesc interdependentele dintre economiile tarilor, dar si dintre intreprinderi ceea ce determina expansiunea fara precedent a creditului, relevand, pe de o parte internationalizarea afacerilor, iar pe de alta parte cresterea deficitului de resurse si a necesitatilor de creditare pentru marile companii transnationale.
In al doilea rand, s-a dezvoltat enorm varietatea formelor de intermediere bancara concretizata in varietatea si noutatea produselor si serviciilor bancare oferite clientelei atat celei nebancare dar si celei bancare ceea ce a dus la accentuarea riscului de creditare ce ar putea suprinde economia oricarei tari in ipostaze nemaiintalnite in istoria sa prin consecinte nefaste si de lunga durata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fuziunea prin Absorbtie dintre Bancorex si BCR.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!