Fundamentarea Veniturilor in Procesul Elaborarii Proiectelor de Buget

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive .3
2. Fundamentarea veniturilor din bugetele locale.4
3.Criterii de fundamentare a veniturilor .6
4. Elaborarea proiectului bugetului local.11
5. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive
Veniturile bugetare reprezinta resurse banesti care se cuvin bugetului in baza unor prevederi legale, formate din: impozite, taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri, cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat,4 etc. 
Veniturile publice se materializeaza in incasari din impozite, taxe, contributii, amenzi, varsaminte din veniturile institutiilor publice, venituri din inchirierea terenurilor si alte bunuri proprietate de stat, imprumuturi, donatii, ajutoare. 
Contribuabili de impozite si taxe locale pot fi persoane fizice, precum si persoanele juridice care desfasoara activitati economice pe baza liberei initiative ori exercita in mod individual sau prin asociere orice profesie libera. De asemenea, contribuabili de impozite si taxe locale sunt, persoanele juridice, respectiv entitatile reprezentate de persoane fizice inregistrate legal, ce au patrimoniu distinct, in scopul desfasurarii unei activitati.
La stabilirea impozitelor si taxelor locale se aplica urmatoarele principii:
o pe baza principiului autonomiei locale, consiliile locale judetene au competenta sa aprobe majorarea unor impozite si taxe locale in limitele si conditiile stabilite, precum si sa stabileasca unele taxe locale.
o principiul aplicarii unitare a reglementarilor privind impozitele si taxele locale necesita aplicarea unitara a acestora si interzicerea instituirii altor impozite si taxe;
o asezarea, calcularea si incasarea impozitelor si taxelor locale, autoritatile administratiei publice locale, se bazeaza pe principiul transparentei ceea ce inseamna ca isi desfasoara activitatea intr-o maniera deschisa fata de public;
2. Fundamentarea veniturilor din bugetele locale
Fundamentarea veniturilor bugetelor locale se bazeaza pe constatarea si evaluarea materiei impozabile si a bazei de impozitare in functie de care se calculeaza impozitele si taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate si a veniturilor obtinute din acestea, precum si pe alte elemente specifice, inclusiv pe serii de date, in scopul evaluarii corecte a veniturilor.
Impozitele si taxele locale se aproba de consiliile locale in limitele si in conditiile legii.
Pentru functionarea unor servicii publice locale, create in interesul persoanelor fizice si juridice, consiliile locale aproba taxe speciale. Cuantumul taxelor speciale se stabileste anual, iar veniturile obtinute din acestea se utilizeaza integral pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru infiintarea serviciilor publice locale, precum si pentru finantarea cheltuielilor de intretinere si functionare ale acestor servicii. Prin regulamentul aprobat de consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, se vor stabili conditiile si sectoarele de activitate in care se pot institui taxele speciale, modul de organizare si functionare a serviciilor publice pentru care se propun taxele respective, modalitatile de consultare si de obtinere a acordului persoanelor fizice si juridice beneficiare. 
La nivelul administratiei locale veniturile bugetelor locale sunt: ,,resursele financiare ale administratiilor locale, care se concentreaza la dispozitia autoritatilor publice ale unitatilor administrativ teritoriale (de ex. judete, municipii, orase, comune) pentru satisfacerea unor nevoi asumate la nivelul fiecarei localitati, servind finantarii de actiuni considerate, in principiu de interes local." 
Veniturile bugetelor locale sunt formate din:
- venituri proprii: impozite, taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri si cote defalcate din impozitul pe venit;
- sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;
- subventii primite de la bugetul de stat si de la alte bugete;
- donatii si sponsorizari.
Fundamentarea veniturilor publice locale se bazeaza pe evaluarea materiei impozabile si a bazei de impozitare in functie de care se calculeaza impozitele si taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate si a veniturilor obtinute din acestea, precum si pe alte elemente specifice, inclusiv pe serii de date , in scopul evaluarii corecte a veniturilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentarea Veniturilor in Procesul Elaborarii Proiectelor de Buget.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!