Fundamentarea deciziei de finantare a unei intreprinderi mici si mijlocii prin fonduri structurale SC EDINFO SRL

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Aspecte generale privind IMM-urilor 3
Capitolul 2. Organizarea informatiilor intr-o cerere de finantare pentru IMM-uri 6
Capitolul 3. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 8
Studiu de caz 10
Concluzii 17


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Aspecte generale privind IMM-urilor
Intreprinderile mici reprezinta coloana vertebrala a economiei europene, in acelasi timp semnificand o importanta sursa de creare a locurilor noi de munca. Acestea sunt considerate a fi intreprinderi extrem de sensibile la modificarile mediului de afaceri in care activeaza. Acesta este motivul, pentru care in anul 2000 in cadrul Consiliului European s-a adoptat Cartea Europeana pentru intreprinderile mici.Un astepct important este faptul ca Romania si celelalte tari candidate au semnat acesta Carte Europeana si si-au asumat termenii si conditiile acesteia.
Un alt aspect important este reprezentat de importanta Cartei Europene, si anume semnifica un relevant instrument in conturarea politicilor Uniunii Europene referitor la intreprinderile mici si mijlocii. Mai mult decat atat obiectivul Cartei Europene este reprezentat de crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Daca ne referim la IMM-uri, atunci este imperativ necesar sa facem referire la fondurile structurale, ce reprezinta instrumentele europene de finantare ce sunt dedicate IMM-urilor, si au ca intermediar disctincte programe si initiative comunitare ce sunt aplicate la nivel regional.
Aceste fonduri structuraleau multiple avantaje si beneficii, insa obiectivul major este reprezentat de diminuarea diferntelor ce privesc dezvoltarea regiunilor si prin intermediul acestora se doreste sprijinirea coeziunii sociale si economice din cadrul Uniunii Europene. Asadar, Comisia Europeana efectueaza o activitate de cofinantare a proiectelor regionale din tarile membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, este relevant faptul ca ajutorul direct pentru cofinatarea investitiilor intreprinderilor mici si mijlocii se acorda doar acelor IMM-uri ce provin din regiuni ce sunt considerate mai putin dezvoltate, asa zisele regiuni de ,, convergenta".
In alte regiuni, a fost acordata prioritate actiunilor cu un efect de parghie ridicat (de exemplu formare in domeniul antreprenoriatului, servicii de sprijin, incubatoare de afaceri, mecanisme de transfer de tehnologie, activitati in retea etc.) in comparatie cu sprijinul direct furnizat IMM-urilor individuale.
Fondurile comunitare ce sunt puse la dispozitia tarii noastre semnifica o important oportunitate pentru noii intreprinzatori ce sunt dornici sa puna premisele unei noi afaceri si doresc finantare specifica pentru varii domenii. Fondurile comunitare nerambursabile se adreseaza diverselor domenii, putand fi acordate si utilizate pentru finantarea multor sectoare de activitate.
Fondurile europene sunt sume de bani si sunt alocate de Uniunea Europeana avand destinatia dezvoltarii infrastructurii si a economiei locale in ansamblul sau. Aceste fonduri trebuie utilizati intr-o maniera potrivita pentru acoperirea si dezvoltarea durabila a unor importante domenii si segmente ce au nevoie de finantare in ideea de a devein competitive.Din acest punct de vedere, un foarte important segment de activitate este reprezentat de cel al IMM-urilor, ca fiind considerat un domeniu ce sustine intr-o mare masura economie nationala si ar putea duce covarsitor la o dezvoltare importanta a acesteia.
Finantarile de tipul acestora nerambursabile ce sunt acordate de Uniunea Europeana ar putea acoperi aproximativ 80% din valoarea totala a investitiilor, referindu-ne strict la sectorul privat al investitiilor. Tinand cont de tipul de proiect si de caracterul solicitantului, acest procent al finantarii ar putea creste pana la 98%, cand vorbim de investitii solicitate de catre administratiile locale care au nevoie de finantare.
Valorile prezentate anterior pot reprezenta oportinitati extreme de importante pentru orice intreprinzator. Este important de mentionat faptul ca aceste fonduri europene cu caracter nerambursabil pot fi accesate prin depunerea unui proiect cu o documentatie specifica si potrivita tipului de program ce este urmarit si de axa prioritara ce este dorita de solicitant.
Tinand cont de anumite considerente, pentru anumiti finantatori apare necesara trimiterea unei scrisori de intentie, acest lucru realizandu-se mai inainte de efectuarea propriu-zisa a proiectului de finantare. Scrisoarea de intentie ar trebuie sa cuprinda o scurta prezentare a proectului de finantare , prezentare ce trebuie sa arate perfect importanta problemei discutate, precum si a solutiei identificate si propuse, dar si perioada de manifestare si costul ce este estimat.
Scrisoare de intentie detien rolul evitarii situatiilor in care solicitantii proiectelor de finantare consuma importante resurse in vederea realizarii unor proiecte ce sunt considerate proiecte ce au slabe sanse de aprobare. Pe de alta parte un raspuns pozitiv in urma scrisorii de intentie ar semnifica o importana sansa, in sensul in care proiectul are mai multe sanse daca proiectul este efectuat in conditii optime.
Realizarea proiectului porneste de la informatiile ce sunt cuprinse in pachetul informativ. 
In principiu activitatea trebuie concentrata pe doua directii:
- Completarea formularelor ce sunt obligatorii (cerere de finantare, buget, plan de afaceri, s.a.)
- Colectarea informatiilor anexe ce sunt necesare ( acestea sunt reprezentate de statutul juridic al solicitantului, dar si alte documente cu character juridic, CV-urile echipei proiectului, informatii ce ar putea fi utilizate in argumentarea si sustinerea proiecului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentarea deciziei de finantare a unei intreprinderi mici si mijlocii prin fonduri structurale SC EDINFO SRL.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!