Functiile finantelor publice si importanta acestora

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere pag.2
Cap.I. Functiile finantelor publice pag.3
1.1.Functia de repartitie pag.4
1.2.Provenienta resurselor fondurilor publice pag.5
1.3.Functia de control pag.7
Cap.II.Importanta functiilor finantelor publice pag.9
2.1.Redistribuirea PIB pe plan intern si international pag.9
Concluzii si propuneri pag.11
Bibliografie  pag.12


Extras din referat Cum descarc?

intr-o societate, oricat de mare sau mica, de dezvoltata sau innapoiata, de
inchisa sau deschisa, omul consuma, adica isi satisface nevoi. in functie de specificul societatii, se pot realiza trebuintele umane mai bine sau nu, insa ele oricum se manifesta. O serie de nevoi, cu caracter individual, tin de dimensiunea subzistentiala a individului si pot fi satisfacute, in special, prin achizitionarea de bunuri private. insa, oamenii au si nevoi cu caracter social, nevoi de grup sau colective, explicate de existenta in comun, intr-o structura organizata. Satisfacerea lor devine posibila doar prin activitatile autoritatilor publice, orientate spre asigurarea apararii nationale, mentinerea ordinei interne, a securitatii civile,a echilibrului ecologic, a productiei sociale etc., prin intermediul bunurilor si serviciilor publice (denumite cateodata si sociale). Oferta autoritatilor publice catre populatie se face sub forma utilitatilor publice, care se consuma simultan, dupa necesitati, indivizibil si neconcurential. Altfel spus, fiecare membru al societatii poate beneficia, atunci cand are nevoie, de asemenea bunuri publice, in doza care i se aloca, in functie de disponibilitati, chiar daca, in acelasi timp cu el, exista si alti indivizi ce solicita ajutor sau sprijin similar. Sectorul privat nu este capabil sa satisfaca toate nevoile sociale (din punct de vedere tehnic, nu este suficient organizat; nu este in masura sa stabileasca exact beneficiarii
pentru a le cere pretul datorat pentru bunul primit; neputand suporta costul
producerii tuturor bunurilor necesare, nici nu-si asuma aceasta sarcina), de aceea se impune prezenta actiunilor autoritatilor publice. Oamenii au si nevoie de educatie, instruire, cultura, ocrotire sociala s. a., toate acestea regasindu-se in nevoile semipublice, care pot fi satisfacute fie cu ajutorul bunurilor private, fie cu cele publice. 
Caracterul obiectiv al existentei finantelor ca si a altor categorii economice se releva, in primul rand prin functiile si rolul ce revin acestora in viata economica si sociala, concretizata sintetic prin producerea, repartitia, schimbul si consumul produsului intern brut. Asadar, finantele au de indeplinit o anumita misiune sociala, in sensul ca prin intermediul functiilor lor se infaptuiesc anumite procese economico-sociale si joaca un rol important prin aportul adus la realizarea obiectivelor private sau ale dezvoltarii generale a societatii, inclusiv la infaptuirea diverselor activitati economice si sociale. 
CAPITOLUL I
FUNCtIILE FINANtELOR PUBLICE
Finantele publice reprezinta forma banesca a relatiilor economice, in procesul repartitiei produsului social si venitului national 
in cadrul indeplinirii functiilor statului
Continutul social, economic si in special juridic al relatiilor financiare, functiile si importanta lor sunt cateva din problemele fundamentale ale stiintei dreptului financiar.
Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii este necesara constituirea unui important fond banesc la dispozitia autoritatilor publice.Aceste fonduri se formeaza pe baza nevoilor sociale atat de interes national cat si local.
Fondurile la care ne referim se constituie pe seama transferului de valoare de putere de cumparare de la diverse persoane fizice si juridice la dispozitia organelor de stat centrale si locale.De la aceste fonduri se efectueaza transferuri de putere de cumparare catre diversi beneficiari persoane fizice si juridice. Au loc asadar fluxuri de resurse banesti-catre si de la fondurile publice. 
in conditiile existentei productiei de marfuri si actiunii legii valorii,repartitia celei mai mari parti a produsului creat in economia nationala se face prin intermediul banilor,iar relatiile economice imbraca forma baneasca.Aceste relatii economice exprimate valoric,care apar in procesul repartitiei PIB in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii,constituie relatii financiare sau pe scurt finante. in legatura cu acestea ,trebuie precizat ca nu toate relatiile banesti care apar in procesul repartitiei si circulatiei PIB sunt,in acelasi timp relatii financiare; sfera relatiilor financiare este mai ingusta decat cea a relatiilor banesti si cuprinde numai acele relatii banesti care exprima un transfer de valoare,nu si pe cele care reflecta o schimbare a formelor valorii.in legatura cu transferul de valoare care genereaza relatii financiare se impun cateva precizari:
- in primul rand,aparitia relatiilor financiare este determinata de transferul in forma baneasca de valoare de la persoane juridice sau persoane fizice la fondurile ce se constituie in economie sau de la aceste fonduri la persoanele juridice sau fizice beneficiare
- in al doilea rand,transferul de valoare la fondurile ce se constituie in economie se efectueaza, de regula,fara contraprestatie directa si imediata
- in al treilea rand,transferul de valoare la si de la fondurile ce se constituie in economie se efectueaza partial,in conditii de rambursabilitate financiara, in conditii de maxima eficienta si eficacitate sociala.
Finantele publice sunt necesare,in mod subiectiv si obiectiv, deoarece contribuie la realizarea sarcinilor si functiile statului, care nu ar putea fi infaptuite fara parghiile financiare. Mijloacele prin care finantele publice, ca relatii financiare isi indeplinesc acest rol, sunt functiile acestora:
- functia de repartitie
- functia de control


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiile finantelor publice si importanta acestora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1)Cimponea Mariana-Cristina, ,,Finante locale", editura Fundatiei ,,Romania de maine", Bucuresti, 2005
2)Ciotei Constantin, ,,Finante: finante publice, finantele intreprinderii", editura Expert, Bucuresti, 2000
3)Marel Ghita, Mares Valerica, ,,Finante"-manual ptr. Clasa a XII-a, editura Didactica si Pedagogica, 2002
4)Mosteanu Tatiana, Panaite Ileana Alice, ,,Finante-buget", editura Economica, Bucuresti, 2004
5)Mosteanu Tatiana, Cimpeanu Emilia Mioara, ,, Finante publice, fiscalitate", Tribuna Economica, 2005
6)Mosteanu Tatiana, Mosteanu Narcisa Roxana, ,, Finante"-manual ptr. clasa a XII-a, editura Economica, Bucuresti, 2002
7)Negrea Emil, Tatu Lucian, ,,Finante generale si de intreprindere", editura ASE, Bucuresti, 2003
8)Stroe Radu, ,,Finante", editura ASE, Bucuresti, 2003
9)Stroe Radu, Armeanu Daniel, ,,Finante" , editura ASE, Bucuresti, 2004
10)Vacarel Iulian, Anghelache Gabriela, ,,Finante publice", editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2005
11) Codul Fiscal, 2008


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!