Funcția de distribuire a finanțelor publice

Extras din referat

Finantele publice reprezinta acele procese si relatii economice care sunt implicate in formarea, alocarea si utilizarea resurselor financiare publice, respective tehnice, fiind folosite in satisfacerea nevoilor societatii. 
Finantele reprezinta o parte a relatiilor social-economice, sunt intotdeaua exprimate in forma baneasca, si nu pot fi concepute in afara relatiilor marfa-bani. Finantele publice se nasc si se folosesc in procesul repartitiei produsulu national brut si cu ajutorul lor se formeaza se repartizeaza si se utilizeaza fondurile banesti. Potrivit unor autori, fara stiinta finantelor toate celelalte stiinte economice nu ar fi decat o suma de concepte frumoase, ele fundamenteaza caile de echilibrare a bugetelor, de finantare a deficitelor, de efectuare a controlului financiar, prognoza financiara, evaluarea eficientei in domeniul financiar.
Finantele publice cuprind:
- Veniturile, care se formeaza prin mobilizarea de resurse banesti provenite din impozite si taxe;
- Cheltuielile, folosite din venituri pentru anumite destinatii de interes national sau locale ;

Potrivit conceptiilor specialistilor despre finante,economistii considera ca finantele reprezinta :
a. Fonduri banesti a dispozitia statului ;
b. Sume de bani si anumite bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice ;
c. Totalitatea resurselor si a sarcinilor referitoare la activitatea institutiilor publice si anume : venituri si cheltuieli publice, buget, datorie publica ;
d. Gospodaria statului si a altor organizatii politice, deasemeni reguli si principii care stau la baza administrarii bunurilor economice ;
e. Mijloace de interventie a statului in economie precum impozitele. Subventi, alocatii bugetare
f. relatiile sociale de natura economica care apar in procesul de constituire a fondurilor publice si al repartizarii acestora ;
Functiile finantelor publice :

Finantele publice isi indeplinesc misiunea prin intermediul unor functii specifice care au rolul de a mijloci realizarea directa a unor procese economice exprimate in forma baneasca si deruarea relatiilor corespunzatoare dintre participanti, ca si influentarea modului de infaptuire a acestora. Manufestarea concreta a fiecarei functii a finantelor nu este totdeauna aceeasi, ci se modifica in raport cu sarcinile economice si sociale ale fiecarei etape, cel mai adesea indeplinirea lor consta in formarea repartizarea i utilizarea fondurilor de resurse banesti publice in contextul activitatilor economico-sociale in care sunt implicate autoritatie publice.
Finantele tarii noastre indeplinesc doua functii si anume :
- functia de mobilizare, repartizare, si gestionare a resurselor banesti de repartitie ;
- functia de control.
Aceste doua functii sunt intr-o stransa legatura de interdependenta si interactiune continua, fiecare mijlocind procese economice de repartitie a unei parti din produsu intern brut, realizand controlul financiar .
In alte abordari, intre care se distinge cea a economistilor americani Richard Musgrave si Peggy Musgrave, finantelor publice le sunt atribuite trei functii si anume : functia de distribuire a resurselor, functia de alocare a resurselor si functia de stabilizare a economiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Distribuire a Finantelor Publice.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!