Functia de Control a Finantelor Publice - In Cele Patru Domenii ale Economiei Nationale

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere in finante publice 2
II. Functia de control a finantelor publice 2
III. Structura finantelor publice 4
IV. Activitatea agentilor economici 5
V. Obligatiile contribuabililor 8
VI. Studiu de caz 9
VII. Controlul deficitului bugetar 12
VIII. Controlul pe baza calculatiei costurilor 
12
IX. Concluzii 
13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

I INTRODUCERE IN FINANTE PUBLICE
Lucrarea de fata reprezinta o definitivare a studiului individual pe care l-am efectuat, cu privire la functia de control a finantelor publice si care are la baza numeroase carti de specialitate. In speranta ca am reusit a va capta atentia, voi purcede la prezentarea generala a lucrarii.
Finantele publice au aparut in perioada de trecere de la oranduirea gentilica la oranduirea sclavagista. Finantele, strans legate de istoria statului si dreptului, insotesc pe scena istoriei, atat institutia statului, cat si institutia dreptului, utilizand banii si formele valorice in procesul repartitiei produsului social. 
Finantele publice sau relatiile financiare sunt raporturi social - economice de formare si repartizare, in forma baneasca, care apar in legatura stransa cu constituirea si utilizarea resurselor necesare functionarii si dezvoltarii generale a societatii.
Ele indeplinesc doua functii :
- functia de repartitie;
- functia de control.
II FUNCTIA DE CONTROL A FINANTELOR PUBLICE
Conform tematicii subiectului ales, voi defini functia de control a finantelor publice si activitatea desfasurata de organele specializate ale statului.
Functia de control are ca scop asigurarea respectarii legilor si cresterea eficientei economice printr-o mai buna administrare a banului public.
Necesitatea controlului finantelor publice este cu atat mai stringenta cu cat in etapa actuala mai sunt inca membrii ai societatii, care au o atitudine de nepasare asupra avutului public, incalca disciplina muncii si regulile de convietuire sociale. Acesta decurge din faptul ca fondurile de resurse financiare constituite la dispozitia statului apartin intregii societati, si ca acestea materializeaza o buna parte din P.I.B. 
Controlul asupra activitatii si laturii economice (efort - efect) a celorlalte activitati sociale, este un control mijlocit de bani.
Controlul financiar reprezinta o manifestare a functiei de control a finantelor publice. Aceasta din urma functie se refera la modul de constituire a fondurilor in economie, la repartizarea acestora pe beneficiari si la eficienta cu care unitatile economice cu capital de stat si institutiile publice utilizeaza resursele de care dispun, indiferent daca acestea sunt proprii sau imprumutate.
Functia de control este interesata in:
- asigurarea resurselor financiare necesare satisfacerii nevoilor obstesti;
- dirijarea resurselor respective cu luarea in considerare a prioritatilor stabilite de organele competente;
- utilizarea resurselor financiare ale statului in conditii de maxima eficienta economica, sociala si de alta natura;
- armonizarea intereselor imediate ale societatii cu interesele de perspectiva la dimensionarea resurselor financiare puse la dispozitia statului, la orientarea acestora catre diverse destinatii.
Controlul statului implica adesea irosirea avutului obstesc, previne efectuarea de cheltuieli ilegale, inoportune sau ineficiente, contribuie la repararea prejudiciului adus avutului public, la instaurarea ordinii si disciplinei in gestionarea banilor si a altor valori publice. Nu in toate cazurile controlul statului favorizeaza luarea de masuri care adauga un plus de valori patrimoniului public. 
Functia de control a finantelor publice este strans legata de functia de repartitie, dar are o sfera de manifestare mult mai larga decat aceasta, deoarece vizeaza pe langa constituirea si repartizarea fondurilor banesti ale statului si modul de utilizare a resurselor respective. Controlul financiar se exercita nu numai in faza de repartitie, ci si in fazele de productie, schimb si consum.
Sfera de manifestre a functiilor finantelor publice in fazele economiei este urmatoarea :
Fazele
economiei
Functiile 
finantelor publice 
Productie 
Repartitie 
Schimb 
Consum
Functia de repartitie - - -
Functia de control 
Manifestarea in fazele economiei a functiilor finantelor publice
Controlul financiar se exercita in toate fazele reproductiei sociale, astfel:
a. In faza repartitiei, urmareste :
- provenienta resurselor care alimenteaza fondurile publice si destinatia acestora;
- nivelul la care se constituie aceste fonduri;
- titlul cu care se mobilizeasza si cel cu care se repartizeaza catre diversi beneficiari;
- gradul si modul de redistribuire a fondurilor financiare publice intre sferele de activitate, sectoarele sociale, membri societatii si intre diversele regiuni si zone geografice;
- modul de asigurare a echilibrului intre necesarul de resurse financiare si posibilitatile de procurare, etc.
b. In faza productiei, controlul financiar urmareste productia realizata in sectorul public. Fiind cea mai importanta faza a reproductiei, influenteaza toate celelalte faze. Aici se creeaza valori de intrebuintare, care fac obiectul schimbului si consumului, si valoarea adaugata, care este supusa repartitiei. Eficienta cu care au fost folosite mijloacele si forta de munca sunt indicate de raportul dintre valoarea adaugata si valoarea productiei obtinuta.
c. In faza schimbului, in sectorul public, controlul urmareste daca produsele obtinute in unitatile economice cu capital de stat se realizeaza ca marfuri, daca oferta corespunde cererii, si daca preturile marfurilor, stabilite prin mecanismul pietei, acopera cheltuielile de productie si circulatie si un anumit profit. Orice stagnare a produselor finite in depozitele producatorului sau in cele ale organizatiilor comerciale intarzie momentul recuperarilor cheltuielilor materiale si al realizarii valorii adaugate.
d. In faza consumului, controlul financiar vizeaza atat consumul productiv al unitatilor economice cu capital de stat (gradul de valorificare a materiilor prime si a materialelor, rentabilitatea diferitelor produse, cursul de revenire la export etc.), cat si consumul final al institutiilor publice (de invatamant, sanatate, cultura, aparare nationala etc.).
III STRUCTURA FINANTELOR PUBLICE
In conformitate cu legea privind finantele publice nr. 72/1996, publicata in M.O., finantele publice au urmatoarea structura :
- bugetul statului
- cheltuielile bugetare
- veniturile bugetare
- bugetul asigurarilor sociale de stat
- finantele societatilor comerciale cu capital de stat si institutiilor publice
- bugetele locale
- datoria publica.
Alta lege privind finantele publice locale este legea nr. 189/1998, modificata cu O.U.G. nr. 61/1998, aprobata cu modificari prin legea nr. 86/1999, modificata cu O.U.G. nr. 216/1999, din M.O. nr. 404/22.10.1998. Aceasta stabileste normele privind formarea, administrarea, functionarea si controlul resurselor financiare ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale institutiilor si serviciilor publice in interes local, si ale contului de executie a bugetelor locale, potrivit legii. 
Deasemenea, legea nr. 189/1998 mai prevede si ,,Organizarea si urmarirea efectuarii contolului financiar de gestiune asupra gestiunilor proprii, gestiunilor institutiilor si serviciilor publice din subordinea consiliilor locale, consiliilor judetene si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti."


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Control a Finantelor Publice - In Cele Patru Domenii ale Economiei Nationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!