Formele Integrarii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. 1 NOTIUNEA DE INTEGRARE ECONOMICA 3
CAP. 2 FORMELE INTEGRARII EUROPENE 3
CAP. 3 CONCLUZII 8
BIBLIOGRAFIE 9


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 Notiunea de integrare economica
Prin integrare se intelege un proces economic care consta in aplicarea unor masuri care sa conduca la eliminarea discriminarilor intre entitati economice apartinand unor state nationale diferite . 
Integrarea pietei se poate referi la : 
- integrarea pietei: activitatile actorilor de pe piata din diferite regiuni sau state memebre sunt racordate la conditiile cererii si ofertei din intreaga Uniune;
- integrarea politicii: gradul de "obligativitate" si caracterul comun pot varia, de la consultare si cooperare prin coordonare sau norme nationale "armonizate", pana la politici comune sau centralizare deplina. 
In anul 1954 au mai fost introduse doua concepte de integrare pozitiva si negativa de catre Tinbergen: 
- integrarea pozitiva: transferul catre institutii comune sau exercitarea comuna cel putin a anumitor competente;
- integrarea negativa: eliminarea, sub supraveghere comuna, a discriminarii din normele si politicile economice nationale. 
Cap. 2 Formele integrarii europene
Complexitatea integrarii economice si gradele de intensitate deosebite ale acesteia i-au determinat pe specialisti sa distinga etape de integrare economica. Procesul integrarii economice nu s-a nascut si nu s-a dezvoltat pe baza unor constructii teoretice, el a aparut dintr-o necesitate istorica, intr-un cadru economic si politic bine determinat si a ecoluat concomitent cu dezvoltarea acestuia. 
Abordarea in etape a fost conturata la inceput de Balassa, utilizarea sa fiind foarte larga, prin acest proces putem intelege etapele prin care a trecut stadiul integrarii europene de la inceptul anilor '60.
Etapa Definitie Caracteristici 
Zona de liber schimb (ZLS) -tarife si contingente abolite pentru importurile din membrele zonei 
-membrii zonei pastreaza tarifele nationale fata de tari terte Esenta definitiei GATT (Acordul General pentru Tarife Vamale si Comert);
fara integrare pozitiva
Uniune vamala (UV) -eliminarea discriminarii pentru membrii UV in pietele de bunuri
-egalizarea tarifelor (fara contingente sau cu contingente comune) in comertul cu tertii Esenta definitiei GATT 
Fara integrare pozitiva
Piata Comuna (PC) - o UV care aboleste si restrictiile asupra circulatiei factorilor Este "dincolo" de GATT; definitia ar trebui sa includa si serviciile;fara integrare pozitiva;
Uniunea economica -o PC cu "un anumit grad de armonizare a politicilor economice nationale pentru eliminarea discriminarii datorate dispartitilor acestor politici" Introducerea integrarii pozitive; extrem de vaga
Integrare economica totala -"unificarea politicilor monetare fiscale, sociale si anti-ciclice
-"instituirea unei autoritati supranationale ale czrei decizii sunt obligatorii pentru statele membre" Centralista;viziunea unui stat unitar supranationalista este introdusa numai in acesta etapa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!