Formele Integrarii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Integrarea economica : concept si principii 3
2. Adoptari privind formele integrarii economice 4
2.1 Abordari in sens larg 4
2.1.1 Colaborarea economic 4
1.1.2 Coopetarea economic 4
2.1.3 Clubul de comert preferential 4
2.2 Abordari in sens restrans 5
2.2.1 Zona de comert liber 6
2.2.2 Uniunea vamala 6
2.2.3 Piata comuna 6
2.2.4 Uniunea economic si monetara 7
2.2.5 Integrarea economic completa (totala) 7
Concluzie 7


Extras din referat Cum descarc?

Moto:
"Integrarea si globalizarea sunt doua procese obiective ale dezvoltarii lumii actuale si ca atare sortii fiecarei natiuni sunt strans legati de sortii celorlalte, fapt ce ofera sansa unor oportunitati reciproce de inaintare si adaptare la cerintele progresului economic si social.
Incepytyl noului secol si al noului mileniu este, din acest punct de vedere, extreme de promitator si consacra, pe plan European, una din cele mai mari sanse, aceea a infaituirii unificarii... La baza acestei identitati europene, adaugata si nu opusa conflictual identitatilor nationale, stau valorile noastre commune: democratie, drepturile si libertatile cetatenesti, egasitatea, justetea socila, domnia legii, rezolvarea pe cale pasnica a conflictelor, credinta in process, umanismul, pliralismul, protectia minorilor, unitatea in diversitate". 
1. Integrarea economica : concept si principii
Notiunea de integrare provine din limba latina, din integro, interarea respectiv integratio cu semnificatia de a pune la un loc, a reuni mai multe parti intr-un intreg, a restabili pattile constitutive devenind un intreg etc.
Daca utilizarea sa a fost mai intai in matemaica, treptat termenul incepe sa fie folosit in domeniu stiintelor economice acoperind mai multe categorii a acesteia. Ea se poate referi la absorbtia unei companii intr-un concern mai mare, poate fi utilizata cu referinte speciale la relatiile economice internationale sau poate avea o dimensiune spatiala care se refera la includerea unei economii regionale intr-o econmie nationala.
In sens general, integrarea reprezinta adaptarea reciproca a elementelor constitutive ale unui sistem, permitandu-i acestuia sa formeze un nou echilibru sau "combinarea partilor dintr-un intreg in procesul de atingere a stadiului de uniune, iar uniunea este un intreg rezultat din combinarea unor parti sau a unor membri "
Intr-o definitie consacrata , prin integrare se intelege un proces economic care consta in aplicarea unor masuri care sa conduca la eliminarea doscriminarilor intre entitasi economice apartinind unor state nationale doferite.
Referindu-se la economiile moderne Jan Timbergen a introdus conceptele de
o integrare negativa care va fi realizata relativ mai simplu reprezentand eliminare obstacolelor in fata liberei circulatii a bunurilor si a factorilor de productie, avand o reglementare structurala, eliminand discriminarile din politicile economice nationale, sub supravegherea institutiilor supranationale;
o integare pozitiva vine in continuarea integrarii negative si se dovedeste mai dificila intrucat implica forme mai complexe de interventie si armonizare a politicilor guvernamentale desemnand transferul unor competente nationale catre institutiile comune, sau exercitarea lor in comun.
Fara a fi un scop in sine, integrarea economica urmareste realizarea unor obiective economice, social si politice, dar de neglijat este si cresterea concurentei in spatiul comun creat.
Integrarea economica se realizeaza avand la baza o serie de principii :
1) circulatia libera a factorilo de productie;
2) crearea unui spatiu economic comun;
3) consumarea resurselor in comun, asigurindu-se astfel o eficinta economica si sociala maxima;
4) realizarea unei uniuni vamale;
5) realizarea unor politici comune in domeniule economice, financiar, monetare si sociale.
2. Adoptari privind formele integrarii economice
Principiile de mai sus enumarate au dus la formele integrarii economice care exprima modul cum sunt realizate relatiile economice dintre tarile participante si gradul de intrepatrundere a economiilor acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!