Formele Integrarii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 Integrarea economica 3
1.1.Conceptul de integrare economica. 3
1.2. Efectele integrarii economice. 5
1.3.Clasificarea formelor de integrare economica. 6
Capitolul 2 Formele integrarii economice 7
2.1. Zona de liber schimb. 7
2.2. Uniunea vamala. 8
2.3. Piata comuna. 8
2.3.1 Libera circulatie a marfurilor. 9
2.3.2. Libera circulatie a capitalului. 9
2.3.3 Libera circulatie a fortei de munca. 9
2.4. Uniunea economica si monetara. 9
2.5. Integrarea econonmica totala. 10
Capitolul 3 Evolutia integrarii economice a Romaniei 11
Concluzii 13


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 Integrarea economica
1.1.Conceptul de integrare economica.
Din punct de vedere etimologic, termenul de integrare provine din cuvintele latine intrego si integrare, ele fiind utilizate cu sensul de a restabili, a renova, a completa.
Pentru prima data termenul de integrare a fost definit in The Oxford English Dictionary prin combinarea partilor dintr-un intreg . Macmillan English Dictionary ii atribuie termenului de integrare urmatoarele semnificatii:
- Este un proces de a deveni membru intr-un grup ori societate cu drepturi depline si implicatii in activitatile acestora;
- Este un proces prin care se permite oamenilor sa utilizeze o institutie, o organizatie indiferent de rasa .
Din punct de vedere al limbajului matematic, termenul de integrare reprezinta incorporarea unui element strain intr-un ansamblu.
Conceptul de integrare in sens general reprezinta o adaptare a elementelor ale unui sistem, formand un nou echilibru. Sistemul poate sa-si creeze propriile caracteristici autonome, sau poate sa receptioneze caracteristicile elementelor constitutive.
Autorul R.Regul defineste integrarea ca "fuziunea unor unitati economice in grupuri sau unitati mai mari. Integrarea fiind un mijloc pentru atingerea unui scop" . Dupa Karl Deutsch integrarea este apartenenta la o comunitate dintr-un teritoriu, ale carui institutiile si politici sunt in stare sa asigure schimbari pasnice pentru statele membre.
Pentru prima data termenul de integrare a fost explicat intr-o acceptiune economica in 1937 in The Encyclopedia of the Social Sciences si se referea mai mult la integrarea industriala, un proces de combinare a firmelor industriale prin acorduri, trusturi sau fuziuni. Insa pentru prima data termenul de integrare economica a fost folosit oficial in documentatia Planului Marshall-Programul de Reconstrutie Europeana.
Bela Balassa defineste conceptul de integrare economica ca proces si stare de fapt, proces economic care consta in aplicarea unor masuri care conduc la eliminarea discriminarilor intre entitasile economice apartinand unor state nationale diferite. Autorul deosebeste patru forme de integrare si anume:
- Integrare comerciala;
- Integrarea factorilor de productie;
- Integrarea politica;
- Integrarea totala.
Integrarea totala se refera la o politica monetara, fiscala, sociala unica si infiintarea unei autoritati supranationale.
J. Tinbergen defineste integrarea economica ca "crearea unei structuri economice internationale mai eficiente prin abolirea obstacolelor in functionarea optima si cu introducerea deliberata a tuturor elementelor necesare coordonarii sau unificarii" 
F. Badhuin crede ca integrarea economica este o unificare completa intre economii diferite anterior, intelegand prin aceasta nu numai o unificare vamala, ci si o liberalizare a tuturor operatiilor comerciale sau financiare 
W. Ropke acorda conceptului de integrare economica - liberul schimb, libera convertibilitate a monedelor si o complexitate a relatiilor economice.
Nu exista o definitie concreta data conceptului de integrare economica, prin urmare integrarea economica poate fi definita ca un proces ce cuprinde:
- Un ansamblu de politici economice comune;
- Armonizarea legislatiilor nationale;
- Libertatea de miscare a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor;
- Institutii comune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!