Formele Integrarii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Primii pasi spre integrarea economica 1
2. Procesul de integrare economica 4
2.1. Zona de liber schimb 6
2.2. Uniunea vamala 9
2.3. Piata comuna 10
2.4. Uniunea economica si monetara 12 
2.5. Uniunea economica totala 14
3. Avantajele generale ale integrarii economice 15
Concluzii 18
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

1. Primii pasi spre integrarea economica
In sens psihosocial, integrarea desemneaza procesul de intelegere si acceptare a unor reguli si principii care ii permit unui individ sa reactioneze conform normelor si valorilor care guverneaza grupul din care face parte.
In sens politic, integrarea desemneaza procesele care au ca scop acceptarea de catre grupuri sau de catre state a institutiilor, a unei puteri sau a unui mod de a actiona al unui grup mai vast sau al unei societati dominante.
In sens economic, integrarea desemneaza fie un proces, fie un rezultat. Ca proces, integrarea este un ansamblu de masuri luate pentru inlaturarea discriminarilor intre agentii economici din diferite tari (inlaturarea barierelor vamale, a diferentelor de fiscalitate etc.). Ca rezultat, integrarea se exprima prin existenta unui spatiu economic unificat 
Integrarea economica este procesul unificarii economice complete a unor economii nationale distincte si autonome. Aceasta unificare consta intr-o liberalizare a tuturor activitatilor comerciale si financiare, in asa fel incat posibilitatile de initiativa si activitate economica pe ansamblul teritoriului integrat sa fie identice, pentru fiecare cetatean al fiecarei tari din sistemul integrat, cu cele existente anterior in fiecare tara in parte. Integrarea economica realizeaza o uniune comerciala si financiara care poate deveni suportul unei uniuni monetare, sociale, juridice si politice (Fernand Baudhuin. Dictionnaire de l'economie contemporaine, Marabout, Paris, 1969, p. 146).
Integrarea economica poate fi definita si ca o uniune economica intre tari care au adoptat un tarif extern comun si politici comerciale comune si care si-au eliminat restrictiile in comertul reciproc. O asemenea uniune implica armonizarea politicilor industriale, sociale si monetare, a unui curs de schimb concertat si, in cele din urma, o moneda comuna 
Conceptul de integrare in sens general, intr-o acceptiune actuala, reprezinta ajustarea reciproca a elementelor constitutive ale unui sistem, permitandu-i acestuia sa formeze un nou echilibru. Sistemul poate sa preia caracteristicile elementelor constitutive sau poate sa-si formuleze propriile caracteristici, complet autonome. Structura nou creata poate fi considerata drept integrata numai atunci cand relatiile care se stabilesc intre elementele care o compun sunt stabile pe o perioada indelungata si genereaza efecte perceptibile la nivelul fiecarei unitati componente 
Conceptul integrarii economice a reprezentat esenta gandirii politice europene dupa cel de al doilea razboi mondial. Interesant este faptul ca acest concept a avut un rol esential in reasezarea peisajului postbelic european chiar daca Europa era impartita in doua zone politice diferite, cu sisteme economice diametral opuse. Atat la vest, cat si la est, integrarea economica a fost conceputa si realizata, atat ca instrument vital al reconstructiei economice, cat si pentru asigurarea unei pozitii favorabile in confruntarea politico-militara, specifica perioadei Razboiului Rece.
S-a semnat la Torino un protocol intre reprezentantii Frantei si Italiei in vederea instituirii unei sarcini vamale, care era menita sa duca la adoptarea, in termen de un an, a unui tarif vamal comun. Insa, divergentele dintre cele doua tari privind politica economica in domeniul finantelor, comertului, agriculturii, ocuparii resurselor umane etc au impiedicat ratificarea tratatului. S-a incercat chiar crearea unei uniuni si mai largi intre Franta, Italia si tarile Benelux, care sa duca la liberalizarea schimburilor intre tarile membre si stabilirea unei zone monetare comune, dar si in acest caz, divergentele aparute, mai ales in legatura cu reducerea taxelor vamale, au impiedicat realizarea proiectului. Nefinalizat va fi si acordul din 1950 dintre Marea Britanie si tarile scandinave, care viza liberalizarea miscarii marfurilor si capitalurilor in zona.
Din multitudinea acestor proiecte doua vor ajunge sa fie viabile, concretizate in instituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului si Uniunea Economica Benelux.
Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) s-a creat la 18 aprilie 1951, prin semnarea la Paris de catre reprezentantii Frantei, Italiei, RFG, Belgiei, Olandei si Luxemburgului a tratatului de constituire, ce ulterior a fost ratificat de tarile respective si a intrat in vigoare la 25 iulie 1952.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!