Forme de Determinare si Semnificatii ale Presiunii Fiscale

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Concept si semnificatii ale presiunii fiscale
1.1. Definirea si semnificatiile presiunii fiscale
1.2. Forme de exprimare a presiunii fiscale
1.3. Nivelul presiunii fiscale si indicatori de cuantificare a acesteia
1.4. Consecinte ale presiunii fiscale
Cap. 2 Presiunea fiscala in Romania
2.1. Presiunea fiscala la nivel macroeconomic
2.2. Presiunea fiscala la nivel microeconomic
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 Concept si semnificatii ale presiunii fiscale
Prezenta fiscalitatii in contextul dezvoltarii societatii se leaga de crearea si functionarea institutiilor indispensabile guvernarii, care prin natura nemateriala a activitatii lor nu isi pot acoperi cheltuielile din venituri proprii, ceea ce a determinat preluarea si alocarea, in acest scop, a unor parti din produsul creat in activitatile materiale, in special din sectorul privat.
Manifestarea fiscalitatii ca fenomen economico-social presupune, atat reglementari cu caracter juridic, ce implica instituirea prin lege a modalitatilor de procurare/alocare a veniturilor fiscale de catre autoritatile publice, cat si procese sau relatii economice de redistribuire a unor parti ale valorii create pentru satisfacerea de nevoi ale colectivitatilor de tip statal.
In conceptie moderna, fiscalitatea are un continut complex, intre componentele sale esentiale mentinandu-se pe de o parte procesele economice de mobilizare a resurselor la dispozitia statului, pe de alta parte, de utilizare a lor prin efectuarea de cheltuieli publice.
Din punct de vedere juridic, fiscalitatea este perceputa si in plan conceptual, ca un ansamblu de reglementari menite sa creeze cadrul legal necesar procurarii/utilizarii resurselor banesti administrate de catre autoritatile publice pentru realizarea obiectivelor considerate in interesul colectivitatilor umane respective.
Dimensiunea economica a fiscalitatii indica politicile publice promovate de catre guverne, care trebuie sa ia in considerare, atat realizarea proceselor economice aferente, cat si implicatiile lor asupra evolutiei economiei si colectivitatii umane guvernate.
1.1. Definirea si semnificatiile presiunii fiscale
1.2. Forme de exprimare a presiunii fiscale
A. Presiunea fiscala nationala mai poarta numele de presiune fiscala globala si se calculeaza astfel:
PFG = (Impozite + Contributii la asigurarile sociale de stat) / PIB
La nivel national, presiunea fiscala poate fi masurata si cu alti indicatori derivati, cum ar fi:
- rata fiscalitatii consolidate cu ajutorul careia sunt eliminate prelevarile cu caracter redundant, in scopul exprimarii mai corecte a partii din veniturile fiscale destinate finantarii activitatii administratiilor publice; primul nivel de consolidare presupune eliminarea CAS si a impozitelor platite de administratiile publice, iar cel de-al doilea nivel consta in eliminarea tuturor prelevarilor obligatorii autofinantate;
- rata fiscalitatii nete se obtine prin eliminarea din prelevarile obligatorii a partii redistribuite direct agentilor economici, in special sub forma prestatiilor sociale pentru familii si a subventiilor pentru intreprinderi. Astfel, se obtine suma prelevarilor obligatorii necesare propriei functionari a administratiilor publice si sunt excluse toate elementele care tranziteaza doar trezoreriile publice ( transferuri, alocatii, subventii);
- rata fiscalitatii largite presupune luarea in calcul si a altor surse de finantare a cheltuielilor publice, altele decat prelevarile obligatorii;
- alte tipuri de rate ale fiscalitatii rezulta din diverse combinatii posibile ale criteriilor de definire a numaratorului relatiei.
B. Presiunea fiscala individuala reprezinta raportul dintre totalul prelevarilor fiscale suportate de catre contribuabil si totalul veniturilor obtinute de acesta inainte de impozitare; aceasta este o presiune fiscala psihologica (resimtita) si masoara pragul tolerantei la impozite.
Presiunea fiscala individuala tine seama de elementele subiective ale vietii sociale, exprimand sacrificiul pe care contribuabilul este nevoit sa il consimta cu privire la avutia obtinuta de el in cursul unei perioade date.
Un rol important il are si presiunea fiscala marginala deoarece impozitul poate modifica comportamentul economic si social al contribuabilului prin influenta exercitata asupra consumului si gradului de economisire a acestuia.
Presiunii fiscale nu i se pot stabili anumite limite cu precizie deoarece aceasta este dependenta de factori ce tin de diversitatea prelevarilor, caracterul ocult al incorporarii lor in preturi, volumul de servicii pe care contribuabilul il primeste din partea colectivitatii si care este foarte dificil de evaluat, de elementele subiective.
Presiunea fiscala individuala este relevanta mai ales daca este analizata in stransa corelatie cu puterea de cumparare a veniturilor ramase dupa impozitare, adica gradul in care veniturile individuale dupa impozitare satisfac nevoile de subzistenta si de economisire/ investire. Aceasta forma de presiune fiscala nu trebuie analizat doar in mod matematic, ca raport intre veniturile prelevate de la contribuabili si veniturile primare obtinute de acestia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme de Determinare si Semnificatii ale Presiunii Fiscale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!