Forme ale Evaziunii Fiscale Internaționale și Implicații ale Acestora

Cuprins referat Cum descarc?

1. Evaziunea fiscala si formele acesteia
1.1. Despre evaziunea fiscala 3
1.2. Forme ale evaziunii fiscale 4
1.2.1. Evaziunea fiscala legala 4
1.2.2. Evaziunea fiscala frauduloasa 5
1.2.3. Evaziunea fiscala intentionata 6
2. Cauze si efecte ale evaziunii fiscale
2.1. Cauzele evaziunii fiscale 6
2.2. Efectele evaziunii fiscale 7
3. Modalitati de combatere a evaziunii fiscale 7
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Forme ale evaziunii fiscale internationale
si implicatii ale acestora
1.Evaziunea fiscala si formele acesteia
1.1 Despre evaziunea fiscala
Numeroasele obligatiuni impuse de legile fiscale contribuabililor au dus la sporirea ingeniozitatii acestora, in a inventa procedee si metode de eludare a obligatiilor fiscale.
Evaziunea fiscala este unul dintre cele mai studiate subiecte in cadrul finantelor publice si cu toate acestea, reprezinta o notiune dificil de precizat, neexistand o definitie atotcuprinzatoare. 
"Evaziunea fiscala consta in sustragerea pe diferite cai si sub orice forma, in parte sau in intregime, de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului public national si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele juridice sau cele fizice romane si straine." 
Evaziunea fiscala internationala este cea practicata pe plan extern prin jocul dublei impuneri internationale, datorita regimurilor fiscale nationale si ca urmare a presiunii fiscale. Contribuabilul, pentru a evita sa fie supus la doua impozitari distincte va fi tentat sa se refugieze in anumite zone, protejate fiscal, pentru a nu plati nici macar unul dintre impozite.
Unul dintre mijloacele utilizate de companiile transnationale in vederea sustragerii de la impunere a unei parti din profit, este reprezentat de infiintarea unor sucursale si filiale in tarile in care fiscalitatea este mai redusa si unitatile producatoare aflate pe teritoriul altei tari, in care fiscalitatea este mai ridicata. Astfel de "oaze fiscale", "refugii fiscale" sau "paradisuri fiscale" se afla in Elvetia, Luxemburg, Cipru, Bahamas, Panama, Insulele Baleare etc.
Modalitatile prin care se realizeaza evaziunea fiscala internationala sunt abstinenta si disimularea. Abstinenta reprezinta forma cea mai simpla si cea mai radicala prin care un contribuabil se poate sustrage de la plata impozitelor, acesta fiind descurajat de o presiune fiscala ridicata va renunta sa munceasca, sa produca sau sa investeasca in tara sa, orientandu-se catre tari cu fiscalitate redusa. Disimularea materiei impozabile presupune nedeclararea veniturilor castigate in strainatate sau a averii situate acolo, contribuabilul oferind informatii inexacte fiscului despre tot ce trece in afara frontierelor.
Instrumentele utilizate in realizarea evaziunii fiscale internationale sunt reprezentate de trei tipuri de societati: holdingurile, societatile de baza si societatile fictive.
In general, obiectul evaziunii fiscale este constituit de relatiile economico-sociale privind constituirea veniturilor bugetului de stat, ale bugetelor locale, ale bugetului asigurarilor sociale de stat, a fondurilor speciale extrabugetare etc., datorate de persoanele fizice si juridice.
1.2. Forme ale evaziunii fiscale 
Inca de la inceputul secolului s-a incercat sa se dea o definitie cat mai completa notiunii de evaziune fiscala, insa nici una dintre incercari nu acopera in intregime faptele in care se concretizeaza acest fenomen.
"Este rezultanta defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte si rau asimilate, a metodelor si modalitatilor defectuoase de aplicare, precum si a neprevederii si nepriceperii legiuitorului, a carui fiscalitate excesiva este tot asa de vinovata, ca si cei care provoaca aceasta evaziune."
In functie de modul in care se procedeaza in activitatea de evitare a legislatiei fiscale, exista doua forme diferite ale evaziunii fiscale:
-evaziune fiscala legala (tolerata);
-evaziune fiscala frauduloasa (frauda fiscala).
Evaziunea fiscala poate fi deci ilicita, avand caracter fraudulos, dar si legala sau mai bine zis tolerata sau intentionata. Putem face distinctie intre frauda fiscala, care constituie un fapt ilicit chiar de natura penala, si evaziunea fiscala propriu-zisa, care nu implica fapte care sa intruneasca elementele unei infractiuni.
1.2.1. Evaziunea fiscala legala
In acest caz, contrbuabilul incearca sa se plaseze intr-o pozitie favorabila, pentru a putea beneficia de anumite avantaje oferite de reglementarile fiscale in vigoare. Se realizeaza la adapostul legii permitand sustragerea de la impunere a unei parti din materia impozabila, fara a fi considerata o incalcare a legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme ale Evaziunii Fiscale Internationale si Implicatii ale Acestora.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!