Forme ale Evaziunii Fiscale Internaționale și Implicații ale Acesteia

Cuprins referat Cum descarc?

CAP 1. Conceptul de evaziune fiscala internationala si formele acesteia 3
1.1. Definire si evolutie 5
1.2. Forme ale evaziunii fiscale internationale 5
CAP 2. Implicatii ale evaziunii fiscale internationale si modalitati
de realizare 8
2.1. Factori care au determinat aparitia si evolutia evaziunii fiscale 8
2.2. Modalitati generale de realizare 9
2.2.1. Paradisuri fiscale 10
2.2.1.1. Caracteristici si clasificare 11
2.2.1.2. Paradisuri fiscale din Europa 13
2.2.1.3. Paradisuri fiscale din afara Europei 15
2.2.2. Companiile off-shore 16
CAP 3. Masuri de combatere a evaziunii fiscale 19


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CONCEPTUL DE EVAZIUNE FISCALA INTERNATIONALA SI FORMELE ACESTEIA
1.1.Definire si evolutie
Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico- sociale ,complexe, de maxima importanta cu care statele de astazi se confrunta si caruia literatura de specialitate ii acorda o serie de interpretari. In literatura romaneasca, intalnim urmatoarele abordari conceptuale:
Evaziunea fiscala poate fi definita ca ,, sustragerea de la impunere a unei parti mai mari sau mai mici din materia impozabila"1.
Intr-o definitie mai completa, evaziunea fiscala este prezentata ca fiind ,, sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane si straine"2.
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane ( DEX ), evaziunea fiscala reprezinta ,, sustragerea de la plata obligatiilor fiscale".
Maurice Duverger afirma simplu si concis: ,, exista evaziune fiscala, in sensul propriu al termenului, cand cel care ar trebui sa plateasca impozitul, nu il plateste, fara ca obligatia acestuia sa fie transmisa asupra unui tert."
Aceste abordari arata esenta fenomenului evazionist, care apare in societate ca o consecinta a existentei impozitului. Atat in prezent cat si in trecut, impozitul a fost perceput de natura omeneasca mai mult ca un prejudiciu decat ca un mijloac de finantare si sustinere a statului. Acest lucru se explica prin faptul ca, fiscalitatea atinge unul dintre cele mai sensibile interese ale indivizilor, si anume interesul banesc.
Fenomenul de sustragere de la plata impozitului, intr- o masura mai mica sau mai mare, cunoscut sub denumirea de evaziune fiscala se intalneste atat pe plan national cat si international.
Evaziunea fiscala intenationala reprezinta un fenomen cu care se confrunta societatea contemporana dar se poate afirma ca este tot atat de veche si omniprezenta in lume pe cat de veche este existenta Statului si a legilor fiscale. Fenomenul in cauza, a fost stimulat de existenta unor mici entitati juridice cu statut special sau de tip statal, ce poarta numele in literatura secolului XX de paradisuri sau oaze fiscale. In Grecia veche, insulele din vecinatatea Atenei erau utilizate de catre comecianti pentru stocarea marfurilor. In felul acesta se evita un impozit de 2% perceput de cetate asupra importurilor si exporturilor. In secolele XVI- XVIII Flandra a devenit un paradis, intrucat comertul efectuat prin porturile sale era supus la obligatii fiscale si restrictii minore. In anul 1889 Bank of Nova Scotia din Canada, a doua ca marime din tara, a deschis un birou in Jamaica. In acest mod, clientii sai beneficiau de avantaje fiscale si financiare, acordate de aceasta tara pentru operatiunile de comert international.
Actiunea unor factori : dimensiunea calitativa si cantitativa a cadrului legislativ si institutional, nivelul fiscalitatii precum si unii factori interni si externi determina evolutia evaziunii fiscale. Acest fenomen este unul social, complex cu implicatii negative pe multipe planuri ( mai ales financiar), si ca atare trebuie urmarit in permanenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme ale Evaziunii Fiscale Internationale si Implicatii ale Acesteia.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!